Over Webwinkelblog

Een blog over webwinkel conversie en marketing geschreven door Mitchel van Duuren van Orangeboys BV.

Waar doe je verstandig aan als webwinkel bouwer?

Dit stuk is naar aanleiding van een reactie op één van mijn artikelen waar ik aangeef ook webwinkels voor bedrijven of iedereen die interesse heeft te maken. Hoe pak je dit aan? Wat moet je vragen? Wat is slim?

Er zijn een paar manieren waarop ik in het verleden heb gewerkt.

  1. Op basis van een percentage van de omzet
  2. Een vooraf bepaald vast bedrag
  3. Een maandelijks bedrag

1. Percentage van de omzet

Eigenlijk was dit de manier waarop ik in het verleden veel werkte. Je leest het goed werkte. Ik bood de webwinkel gratis aan en verdiende aan de shop door maandelijks mijn deel van de omzet te ontvangen. Wellicht werkt dit voor sommige van jullie uitstekend, maar voor mij is dit niet echt de manier gebleken. Omdat het gratis is willen een hoop mensen met je in zee onder het mom van “Als het niks wordt, dan heeft het in ieder geval niks gekost”.

Gevolg is dat er weinig tijd wordt vrijgemaakt om goede productinformatie, foto’s en overige informatie. Alle ingredienten aanwezig om de motivatie te verliezen. Als je echter doorzet en er blijkt een goede markt te zijn voor de producten die je verkoopt dan heb je wel op een redelijk gemakkelijke manier maandelijkse inkomsten. Kijk alleen wel uit dat je opdrachtgever je niet de rug toekeert als de webwinkel goed gaat lopen. Een tip, zorg dat je afspreekt dat de webwinkel jouw eigendom blijft.

2. Een vooraf bepaald vast bedrag

De laatste tijd probeer ik naast het onderhouden en inpakken van bestellingen afkomstig uit mijn eigen webwinkels, ook af en toe webwinkels te bouwen voor klanten. Je moet toch ook bezig blijven. 😉 Meestal spreek ik een bedrag af om te beginnen, en als de webwinkel klaar is de rest van het bedrag. De hoogte hiervan ligt nogal van een hoop factoren af maar je moet denken tussen de 2500 – 7500 euro. Als de shop klaar is is iedereen tevreden.

3. Een maandelijks bedrag

Met een maandelijks bedrag spreek je eigenlijk af dat je naast het bouwen van de webwinkel ook meehelpt om van de webwinkel een succes te maken. Als de webshop af is dan begint het natuurlijk eigenlijk pas. Je hebt niks aan een supershop zonder bezoekers. Andersom is het natuurlijk ook zo. Veel bezoekers maar een webwinkel met een slechte conversie is ook niet best. Alhoewel het wel een leuker uitgangspunt is. 😉

Spreek bijvoorbeeld af om een jaar lang te werken aan de shop. Vanzelfsprekend is het totaalbedrag wat je ontvangt hoger als het eenmalig maken van de webshop.

Als er aanvullingen of vragen zijn dan hoor ik het graag. Natuurlijk vind ik het ook leuk om te horen hoe andere webwinkelbouwers het aanpakken? Ga je echt op zoek naar werk op sites als freelance.nl? Ik prefereer het opzetten van eigen webwinkels boven het maken voor klanten.

3 comments…

  • Dave 16 oktober, 2008, 07:21

    Goed artikel, Mitchel. De gratis visie van de klant op percentage omzet is inderdaad veraderlijk. Zo had ik het nog niet bekeken. Een vast bedrag is enkel goed als het produkt/website al een bekendheid heeft; en de klant heeft wat kennis over internet marketing en wil er mee bezig zijn. Uw laatste optie lijkt me het interessantste; zowel voor klant als maker. Een webshop begint pas als het klaar is; 1 jaar begeleiding is dan broodnodig. Goede visie, bedankt !
    Antwoord op uw vraag: ik ontwerpte gewoon websites met eigen PHP-CMS. Toevallig kreeg ik een vraag van een bestaande klant om een shop te maken. Et voila.

    Reply
  • Tymen Selman 19 mei, 2010, 15:10

    Ha Mitch,

    Goed en nuttig artikel.

    Bij ons op de site (http://www.freelancematch.nl/website-ontwikkeling) worden ook veel opdrachten geplaatst van mensen die een webwinkel willen. Wat ik graag zou doen is nieuwe opdrachtgevers een soort van ideaal voorbeeld van een opdrachtomschrijving/briefing geven.

    Zou je daar eens iets over willen posten. Wat zijn de elementen die een klant moet vertellen om een goede offerte te kunnen maken.

    Dank je wel!

    Reply
  • Tymen Selman 18 juli, 2012, 15:20

    Ha Michel,

    Wij willen nu serieus werk gaan maken van goede opdrachtomschrijvingen van het laten maken van webwinkels.

    Wil je misschien nog even terugkomen op bovenstaand verzoek.

    En…we heten inmiddels hoofdkraan.nl, dus je kan de opdrachten vinden op:

    http://www.hoofdkraan.nl/website-ontwikkeling

    Groet!

    Tymen Selman

    Reply

Leave a Comment