Over Webwinkelblog

Een blog over webwinkel conversie en marketing geschreven door Mitchel van Duuren van Orangeboys BV.

10 punten waar ik op let als ik een webwinkel bekijk

Even een korte blogpost omdat deze al heel lang klaarstond om gepubliceerd te worden.

Ik kijk natuurlijk vaak naar andere webwinkels en hoe deze in elkaar zitten. Daarvoor ben ik een webwinkel-fanatic. Toch zijn het vaak dezelfde punten waar ik naar kijk in een webwinkel. De punten zijn wellicht direct ook wel tips voor jouw eigen shop. Kijk eens naar je eigen webwinkel en vraag je af of er misschien wel dingen beter kunnen.

1) Homepage

Ik kom op de homepage, en direct moet me duidelijk worden wat er verkocht wordt. Voor een landings / productpagina is dit trouwens ook wel handig 😉

2) Url en Titel

Is voor elke pagina een andere titel gebruikt, en komen de belangrijke keywords hierin voor? Is de url beschrijvend en zegt dit iets over de pagina / productpagina? Zitten er parameters in?

3) Call to action

Zit de call to action button op de productpagina “boven de vouw” en het liefst zo centraal mogelijk op het beeldscherm? Heeft deze button een contrasterende kleur?

4) Telefoonnummer

Kan ik zonder weg te klikken van een willekeurige pagina op de webwinkel het telefoonnummer vinden? Heb ik te maken met een bedrijf of een zolderkamerproject?

5) Keurmerk

Toch kijk ik er stiekem naar, weet niet wat de gemiddelde internetgebruiker doet?

6) Snelheid

Hoe snel is de webwinkel, moet ik lang wachten tot de pagina’s geladen zijn?

7) Pluspunten

Kan ik zonder weg te klikken van een willekeurige pagina de USP’s (Unique Selling Points) – de punten waarom je zou kopen bij jouw webwinkel – vinden?

8 ) Webwinkel bouwer

Tja, ik kijk altijd even in de footer van wie het meesterwerk afkomstig is 😉 Niet echt relevant voor de ‘normale bezoeker’ maar wel leuk voor mij. Nog meer mensen die dit doen?

9) Hoeveelheid en voorraad

Hoe groot is het assortiment van de webwinkel en is er veel op voorraad wat dezelfde dag nog verstuurd kan worden. Dit betekend dat er iets van een warehouse moet zijn om de voorraad kwijt te kunnen, en dat je dus te maken hebt met een echt bedrijf.

10) Jouw puntje……

Ben benieuwd waar mijn lezers op letten als ze andere webwinkel bekijken.

33 comments…

 • Erik 21 juli, 2010, 15:41

  Persoonlijk, als ik iets erg snel nodig heb, kijk ik natuurlijk of het mogelijk is dat ik het product binnen één of twee dagen in huis heb.

  Verder kijk ik ook vooral naar het uiterlijk/layout van de website. Als ik op een webshop terecht kom als deze: http://www.mcsnet.nl/nl/dept_45.html ben ik meteen weg, maakt me niet uit hoe goedkoop deze webshop is, daar kijk ik dan niet eens meer naar. Ik krijg dan totaal niet het gevoel dat ik hier zonder risico’s iets kan bestellen.

  Ook kijk ik altijd even of er ergens een telefoonnummer staat, zodat ik tenminste kan bellen als ik problemen heb met het product of levering.

  Snelheid is natuurlijk ook erg van belang. Als ik op een erg trage webshop terecht kom, wordt het al zeer verleidelijk om op het knopje “vorige” drukken.

  Reply
 • Nick 21 juli, 2010, 17:48

  Bij goedlopende webshops kijk ik altijd naar de opbouw van de bestelformulieren. Hoe bespelen zij de klant ( over het algemeen een wat simpel persoon ) zodat de klant bijvoorbeeld op kritieke afhaakmomenten juist NIET afhaakt, zoals bij een voltooien knop die ingedrukt moet worden. Even een simpel tekstje onder de knop dat de klant binnen 7 dagen kan annuleren kan een twijfelende klant net over de streep trekken. Maar ook de vraagstelling en presentatie van de formulieren zijn belangrijk. Weet je in 1 oogopslag wat je in moet vullen… Goede dingen van andere webshops probeer ik dikwijls ook voor mijn eigen shop uit.

  Reply
 • Nick 21 juli, 2010, 17:55

  Kleine toevoeging waar ik vaak naar kijk ( zeker bij goedlopende webshops ):

  De positie van de webshops in Google en hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen ( backlinks, etc ).

  Reply
 • Mitch 21 juli, 2010, 18:28

  @ Nick: Goed punt.. Doe ik idd ook, kijken hoeveel links en waar ze vandaan komen via de SEO plugin in Firefox. Kijken of ze ranken op andere producten in hun assortiment in de top 10 van Google.

  Reply
 • Vince 21 juli, 2010, 19:53

  Ik haak af bij webshops waar ik mezelf moet registeren. Ik wil zonder verplichtingen kunnen bestellen.

  Verder vind ik een echt adres erg belangrijk en dat moet makkelijk te vinden zijn dus niet ergens weg gestopt. Als ik geen adres kan vinden dan heb je iets te verbergen.

  Als laatste let ik erg op het beeldmateriaal, foto’s moeten duidelijk zijn en zeker geen zolderkamer gepruts waarbij witte slaapkamerdeuren als decor dienen of waarbij close-ups gemaakt worden in een schoenendoos. Voor een paar tientjes kun je zelf makkelijk een kleine foto studio bouwen.

  Reply
 • Acaza 22 juli, 2010, 08:41

  Zelf kijk ik niet zo vaak naar een keurmerk, maar eerder naar de overall layout en het professionalisme dat een webshop uitstraalt.

  Maar ben wel benieuwd of anderen met een keurmerk rekening houden.

  Vaak haak ik af wanneer ik een webshop tegenkom die een standaardpakket gebruikt zoals mijnwebwinkel enz… Vaak zie je dan een generische layout, geen al te goeie productfoto’s, geen doordacht logo,…

  Reply
 • Online Succes 22 juli, 2010, 18:02

  duidelijke opbouw.

  Ton van Houten

  Reply
 • Mitch 23 juli, 2010, 07:40

  @ Ton: Wat is een duidelijke opbouw volgens jouw?

  Reply
 • Dave 23 juli, 2010, 09:11

  Ik kijk vooral naar de sitearchitectuur en het interactie ontwerp (noem het call to actions). Shops die dat goed hebben zitten over de gehele lijn meestal goed 😮

  Even offside Mitch maar merk jij enig verschil in conversie met keurmerken op je site ? Zelf anderhalf jaar lang geprobeerd en geen enkel noemenswaardig verschil..

  Dave

  Reply
 • Mitch 23 juli, 2010, 09:50

  Ik merk er echt geen ruk van 😉

  Heb nu een 10x zo goedkoop keurmerk en de sales blijven hetzelfde / gaan iets down. Maar dat komt met name door het weer / wk voetbal / vakantie etc.

  Straks eind augustus / begin september kan ik er denk ik meer over zeggen.

  Reply
 • Dave 23 juli, 2010, 12:40

  Ik ben gewoon begonnen met een ‘eigen keurmerk’, maw gewoon duidelijk op elke pagina bezoekers wijzen op onze service en waar wij voor staan (zoals de ebay buyers protection) en dat werkt even goed 😮

  Wat mij betreft zijn die keurmerken -en die heb ik van duur (mcafee) tot de goedkopere geprobeerd- hun centen absoluut niet waard en ik zou graag iemand tegen komen die me het tegenbewijs kan leveren..want al die keurmerken pakken toch altijd uit met hun casestudies over +5-10% conversielift 😮

  Dave

  Reply
 • Vince 23 juli, 2010, 16:27

  om de bovenstaande reden gaan wij het dus proberen met “ervaringen” van de shoppers. We mailen na een maand alle kopers en vragen om een korte review. Tevens vragen we wat beter kan. De reacties hierop zijn lovend. Nu ik hier lees dat de extra conversie van keurmerken er niks toe doet wacht ik nog even met het aanmelden want ik vind het een bak geld voor een stom logootje.

  Reply
 • Dave 23 juli, 2010, 16:45

  @Vince : ik heb geleerd dat idd ervaringen van anderen en spijkerharde garanties (en die ook nakomen) het veel beter doen…het zou me verbazen mocht je meer cash binnen halen met een dergelijk logo. Zoals gezegd, zelf geprobeerd met dergelijke keurmerken van €1000 – €500 en €200 / jaar en zoals Mitch dat zo mooi zegt…het haalde geen ruk uit 😮

  Nu het is niet omdat het bij mij een nogo was dat het dat per definitie ook bij een ander zou/zal zijn.

  Dave

  Reply
 • Rabbie 23 juli, 2010, 19:22

  @Mitch, vraagje: zou het veel meer klanten opleveren als je een telefoonnummer vermeld op je website, ik heb dat momenteel niet maar zit er wel over na te denken om dit uit te besteden.
  Op dit moment beantwoord ik mijn ( mogelijke klanten ) bij vragen per mail altijd vrijwel direct.

  ( verder: complimenten voor je blog, kijk er geregeld op )

  Rabbie

  Reply
 • Mitch 23 juli, 2010, 19:55

  Ben nu over gegaan van Thuiswinkel naar Qshops, maar heb niet echt het idee dat we minder presteren inderdaad.

  Ik heb bij producten 700+ reviews staan, dat werkt beter 😉

  Het vertrouwen van de shop kun je ook op andere manieren bouwen als een logo.

  Reply
 • Mitch 23 juli, 2010, 19:57

  Tjeezzz.. 10 uur ’s avonds op vrijdag en nog steeds achter internet en zelfs nog een beetje aan het werk merk ik op… Nou ja, werk… ben druk aan het F5-en in mijn verkooprapport, onze 4 daagse zomeractie loopt af om 0.00 uur vannacht.. 😉 Gaat lekker!!

  Reply
 • Harmen 25 juli, 2010, 15:17

  Mitch,

  goed om te lezen, hopelijk hebben die 4 dagen je goed gedaan ;). Oja, mocht je mijn rekeningnr hebben dan moet je het altijd zeggen :).

  Maar zeer interessante post, goed punt die keurmerken. Misschien daar een keer een hele post over maken.

  Ben zelf ook aan het kijken naar keurmerken, maar zoals hier te zien, waardeloze investering. Ben het met je eens dat reviews het beter doen. En dan ook de minder goede!

  Hoop binnenkort dan ook eindelijk mijn definitieve ‘eigen’ project in de lucht kunnen te gooien. Dat werken voor iemand anders wordt je ook zo moe van…. ;).

  Till next time!

  Harmen

  Reply
 • Mitch 25 juli, 2010, 16:33

  @ Rabbie, dat werkt echt wel, en hoeft niet veel te kosten.

  Reply
 • Rabbie 26 juli, 2010, 07:11

  @mitch
  welke telefoonservice raad je aan?
  en zou het de verkoop stimuleren om inderdaad een ideal mogelijkheid aan te bieden?
  mijn vraag is eigenlijk, zou het meer geld aan opdrachten opleveren als dat het kost om eea uit te besteden etc.
  Ik neem aan dat dat een kwestie van uitproberen is, evenals akties zoals kortingen,
  aanbiedingen etc. ( net zoals jouw 4-daagse )

  Reply
 • Dave 26 juli, 2010, 13:54

  Waar ik op let op productniveau: uitgebreide beschrijving. Hieruit kan je al afleiden of het copy/paste werk is; of ze werkelijk iets van hun eigen producten weten. Ook goede en eigenhandige foto’s zijn vertrouwen-opwekkers.
  UIteraard ook de algemene look van de site; en het technische gedeelte. Is de shop louter een magento-checkout; of is het een aangepaste versie.
  Als ik bijna tot een aankoop overga op een onbekende shop, google ik ook de shopnaam voor koperservaringen op andere fora’s, enz.

  Reply
 • Jack 27 juli, 2010, 20:17

  Ik let altijd op achtergrond informatie van een website: Wie is de exploitant, wat doet deze nog verder, hoelang al etc.

  Een partij die dit goed doorheeft is Coolblue (van alle …shops), die hebben een duidelijk logo met een link naar hun corporate site waar je meer informatie vindt bijvoorbeeld.

  Sowieso is dat bedrijf goed bezig, duidelijke website, goede onderlinge koppeling (en dit wordt nog beter nadat de zoekmachine aan alle sites gekoppeld wordt) en duidelijk (en veel!) product informatie. Mooi voorbeeld van hoe het ook kan (net als Wehkamp bijvoorbeeld, maar die steken dan ook miljoenen per jaar in hun site)

  Helaas is dat voor ons webshop bouwers toch een behoorlijke uitdaging, en zullen we het moeten doen met minder uitgebreidere mogelijkheden. Waar ik bij een “simpele” site echt jeuk van krijg is als ze pretenderen een webshop te zijn, maar niet eens een normale bestel link hebben (ik vind het bijvoorbeeld ook raar dat RealVine magento extensies verkoopt, maar dit niet in een webshop doet. Is een mooie kans lijkt me).
  En, zo’n beetje alle MijnWinkel.nl webshops die een 2004 uiterlijk hebben 🙂

  Overigens vind ik de meeste osCommerce sites er inmiddels ook gedateerd uitzien, reden voor mij om over te schakelen naar Magento 🙂

  Reply
 • Rinus 2 augustus, 2010, 17:19

  Goeie post. HEt is bekend dat consumenten steeds meer letten op keurmerken. Ik denk dat betaallogo´s een zelfde waarde hebben voor de consument. Ik let dus altijd op of deze ook boven de vouw worden getoond.

  Verder let ik tegenwoordig hoe andere etailers omgaan met emailmarketing. Hoe wordt de bezoeker verleid om een inschrijving te doen voor een nieuwsbrief?

  Overigens nog het volgende:

  ´´Dit betekend dat er iets van een warehouse moet zijn om de voorraad kwijt te kunnen, en dat je dus te maken hebt met een echt bedrijf´´

  betekend wordt geschreven met een t.

  Reply
 • Marco Bouman 5 augustus, 2010, 20:42

  Hey Mitch,

  Leuk artikel!

  Ik wil de punten waar ik altijd op let met je delen.
  Dit zijn de conversie ingredienten die ik gebruik in mijn aanpak:

  1. De focus van jouw website of bedrijf;
  2. De mate van onderscheidend vermogen;
  3. De kracht van jouw propositie;
  4. De mate van klantgerichtheid;
  5. De overtuigingskracht van jouw websiteteksten;
  6. De leesbaarheid van de websiteteksten;
  7. Het design;
  8. De mate van aanwezigheid van conversietools;
  9. De gebruiksvriendelijkheidvan jouw website;
  10. Het vertrouwen dat jouw website uitstraalt.

  Iets meer dan een puntje, maar ik hoop dat je er iets aan hebt.

  Hartelijke groet,
  Marco Bouman

  Reply
 • conny 16 oktober, 2010, 18:54

  Hallo

  Super tips allemaal. Bedankt! Maar ik werk uren en uren om bestellingen uit mijn webwinkel te halen, maar valt niet mee. Ik ben al een jaar echt aan het sleutelen aan de shop, ook met behulp van een ervaren iemand in adwords en zoekmachine optimalisatie, maar ik kan er echt niet van leven. Van maart tot juni ongeveer gemiddeld 600.- per maand overgehouden, nu in oktober 0 en volgende maand waarschijnlijk 300 in de min door adwordskosten. Wat is jullie tip en wat vindt je van de webwinkel?

  gr conny

  Reply
 • Mitch 17 oktober, 2010, 11:54

  @ Conny: Ten eerste denk ik dat het een moeilijke branche is. Ik zit zelf ook een beetje in de meubelen, en mensen willen toch graag komen kijken voordat ze iets aanschaffen. Desondanks denk ik niet dat het onmogelijk is.

  Wat betreft de site. De productpagina kan wel wat extra aandacht gebruiken, het staat allemaal heel erg onlogisch gepositioneerd, en naar de ‘in winkelmandje’ button moet je gewoon zoeken. Ook denk ik dat je wat meer gevoel kunt meegeven en een wat moderne look zou niet misstaan. Een overstap van osCommerce naar Magento zou geen verkeerde zijn denk ik. Je Adwords is denk ik wel oke, maar je titel is teveel keyword gestuffed.

  Het geheel maakt op mij helaas een rommelige indruk en ik zou niet snel iets bestellen bij je. Je aandacht wordt teveel verdeelt over heel het scherm met allerlei drukke elementen. Maak het geheel rustiger en begeleid de koper naar de juiste keuze.

  Reply
 • Jack 17 oktober, 2010, 13:51

  @ conny

  Net even snel gekeken, misschien dat ik er later nog wat meer op terugkom. Maar, wat me gelijk opviel was je blokje met “Nieuwe artikelen voor oktober”. Op zich goed, maar de artikelen in dat blokje hebben gelijk een uitverkoop prijs. Misschien wil je duidelijk maken dat je op deze nieuwe artikelen korting geeft, maar uitverkoop doe je natuurlijk niet bij nieuwe producten. Dat doe je pas als er geen loop meer in de producten zit.

  Overigens lijk je verschillende groottes tekst te gebruiken op de website, dit oogt wat rommelig.

  Reply
 • Steigerhouten meubelen 31 oktober, 2010, 13:06

  hoi Mitch

  Bedankt voor je tips.
  De website is weer aangepast, het kan alleen nog zijn dat het logo wat verspringt in een andere browser. Vind je het nog rommelig?
  4 tafels per dag verkopen is mijn doel, dat moet toch kunnen?
  Adverteer jij ook op adverteerdite’s?

  gr conny

  Reply
 • Pheifer 11 november, 2010, 11:05

  Lage verzendkosten zou ik aan het lijstje willen toevoegen.

  Reply
 • nikolai 4 december, 2011, 20:20

  Keurmerken zijn wat mij betreft stervende, had een tijdje terug ook nog een uitzending (volgens mij radar) gezien over keurmerken voor webshops.
  Ze hadden een louche shop gemaakt dat aan geen enkel keurmerk kon voldoen, toch kregen ze alle keurmerken! (dacht een stuk of 8 verschillende)
  Ik denk dat de klant meer aandacht besteed aan de totale vormgeving, de shop vriendelijkheid en recensies.
  Ook fotomateriaal van je bedrijfspand (als je dit hebt natuurlijk) en een duidelijk te vinden telefoonnummer en adres zijn van belang.

  Gr. Nikolai

  Reply
 • alex 17 oktober, 2012, 20:09

  ik let vooral op taalfouten.
  Ik zie bij punt 9) dat je schreef “Dit betekend”.
  FOUT!
  Betekent, met een t dus, moet het zijn.

  succes verder nog,
  hartelijke groet.

  Reply
  • Mitch 18 oktober, 2012, 01:54

   Vooral doen waar je blij van word. 😉

   Reply
  • andere Alex 29 november, 2012, 00:28

   Let op je hoofdletter gebruik.
   Je vergeet deze bij je eerste zin.
   En bij de laatste zin ook. In principe is dat dus ook incorrect.
   Deze keer kan ik het door de vingers zien, maar als je meer tekst gaat schrijven, dan kan het voor de lezer wel erg hinderlijk gaan worden.

   😀

   Reply
 • Josef 1 juni, 2013, 00:16

  … ik let ook op taalgebruik en taalvouten … in de webshop.

  Reply

Leave a Comment