Over Webwinkelblog

Een blog over webwinkel conversie en marketing geschreven door Mitchel van Duuren van Orangeboys BV.

Een Webwinkel Beginnen – Het Idee

Hoewel ik er in het verleden al over geschreven heb in dit artikel krijg ik nog steeds vele vragen over het beginnen van een webwinkel. Er zijn erbij die me vragen “Heb je niet nog goede ideeen voor een webwinkel voor mij? , “Hoe kom ik aan leveranciers?“, “Waar moet ik beginnen?“.

Voor iedereen met deze vragen schrijf ik dit artikel. Ik laat je zien welke projecten ik ben gestart, en wat voor mij belangrijk is voordat ik begin met iets nieuws. Als laatste geef ik je wellicht nog wel een verrassend advies.

Goede ideeen voor een webwinkel

Het is niet gemakkelijk om een goed idee te verzinnen voor die nieuwe webwinkel die het helemaal gaat maken. Je droomt alvast weg over je succes, maar voordat je dat doet moet je eerst dat ene idee vinden wat jouw die gouden toekomst gaat bezorgen. Zoals je merkt in elke branche raakt het een beetje verzadigd. Er komen steeds meer aanbieders, en met de komst van Magento als webwinkel systeem maakt iedereen een redelijk goede site. (SEO technisch, en met templates zien ze er ook nog eens redelijk goed uit) Dus uiteindelijk wordt het moeilijk om echt onderscheid te maken.

Het heeft geen zin meer om een webwinkel in sportvoeding te beginnen, of in boeken, of in babykleertjes etc. Geef het idee aub op als je dit in je hoofd hebt. Ik zie websites in sportvoeding komen en gaan. Deze dagen moet je met iets unieks komen, of als je met iets komt waar al veel concurrentie is, dan moet je absoluut veel van het product afweten wat je verkoopt, en je ziel en zaligheid erin stoppen. Daarnaast is dan de aanpak ook anders, het is verstandig jezelf erbij te verkopen.

Als voorbeeld: Stel je bent helemaal gek van wijn. Een nieuwe wijnshop zoals er al zoveel zijn zal je niks brengen. Ook al is je shop perfect, nog zal je weinig flessen gaan verkopen. Maar als je jezelf op de voorgrond zet, met enthousiasme video’s maakt over de wijn die je verkoopt. Informatie deelt met je klanten die dezelfde passie hebben, dan is er nog een kans van slagen. Alleen een site in een drukke branche = NO GO, een site met een shitload of informatie over het product, over jezelf, inclusief video materiaal etc = MISSCHIEN EEN GO

Mijn ideeën komen meestal onder de douche. Waarom weet ik ook niet. Misschien werkt het ook voor jouw 😉 Maar dat ter zijde. De ideeën voor een nieuwe shop komen, zoals ik al eerder heb verteld in andere artikelen, nadat ik zelf naar iets op zoek ben geweest op internet en het niet heb kunnen vinden. Andere ideeën komen door mijn contacten.

Het idee van de sportvoeding webwinkel kwam 6 jaar geleden, toen waren er pas 3 webwinkels online in deze branche en leek me het een leuk en goed idee om er 1 naast te beginnen. Ik was nog compleet nieuw en fris, en ben de eerste 2 jaar er echt hard tegenaan gegaan, heb mijn ziel en zaligheid erin gelegd, en nog belangrijker, de eerste 2 jaar verdiende ik er weinig tot niks aan. Alle verdiensten gingen terug in nieuwe voorraad. Wat ik verdiende was voldoening, dat was de drijfveer. Ik was student en werkte ernaast bij de Texaco, en de Evenementenhal in Gorinchem in de keuken voor mijn geld om mijn auto (een SMART in die periode) te laten rijden, en natuurlijk te feesten. Ik denk dat het belangrijk is om te vermelden dat je echt doorzettingsvermogen nodig hebt om succesvol een webwinkel te runnen. Het is geen nieuwe manier om snel geld te verdienen. (uitzonderingen daargelaten)

Als ik kijk naast mijn sportvoeding website naar de andere shops die ik heb staan, heeft niks mij zoveel gebracht als de sportvoeding website. Ik heb bv. nog een winkel in xenon, in collageen, in streetwear kleding, in obagi anti-rimpel creme’s en chinees hardsteen etc. De best lopende hiervan zijn goedkoop hardsteen (omdat ik dit met een vriend doe die er met superveel enthousiasme aan werkt), gevolgd door xenon. De rest moet nog met meer enthousiasme aan gewerkt worden en er moet tijd en energie in. Webwinkels zijn GEEN manier om snel geld te verdienen. Over snel(ler) geld verdienen later in dit artikel meer. Als geld de drijfveer is voor je webwinkel dan word het een lastig verhaal.

Je Hebt Een Idee, En Nu?

Op zoek naar leveranciers. Google je gek, en trek de stoute schoenen aan en mail ze gewoon. Ik kan hier een heel lang verhaal gaan schrijven, maar je hebt je leveranciers nodig voor de inkoop van je product. Ik probeer het meestal in de trend van: Voorstellen wie ik ben, mijn idee voorleggen, mijn andere succesvolle webwinkels vermelden, mijn blog vermelden, aangeven dat ik absoluut serieus ben, voor meer informatie Google mijn naam. Zoiets ongeveer. Een andere manier om aan leveranciers te komen is te kijken op Alibaba. Kijk hier echter mee uit, het is vrij pittig om een betrouwbare leverancier te vinden via deze weg, maar ze zijn zeker te vinden.

Je Hebt Je Idee, En De Juiste Leverancier Gevonden?

De volgende stap is het maken of laten maken van een webwinkel. Iedereen die mijn blog al een tijdje leest weet dat ik redelijk fan van Magento ben. Natuurlijk heeft het programma zo zijn eigenaardigheden, maar welk programma heeft dit niet? Ik vind dat je met Magento een goed pakket in handen hebt om snel te beginnen met je webwinkel. Vandaar ook dat ik een GRATIS 7 Daagse Magento cursus heb opgezet om jouw op weg te helpen! Ik zou altijd proberen je webwinkel eerst proberen zelf te maken. Je weet dan hoe moeilijk, of juist niet, het is en als je dan toch besluit om in zee te gaan met een partij die jouw winkel uiteindelijk gaat bouwen, heb je in ieder geval al wat kennis van zaken.

Conclusie

Op bovenstaande wijze heb ik het voor elkaar gekregen bijna 20 webwinkels het levenslicht te geven. Natuurlijk, sommige doen het beter als andere, maar ik ben absoluut overtuigd dat met de juiste inspanning en enthousiasme je meer kunt bereiken dan je zelf ooit had durven dromen. Het is mij namelijk uiteindelijk ook gelukt. Ben je echter op zoek naar een nieuwe manier om snel wat extra cash te verdienen dan gaat je webwinkel je alleen maar geld kosten, en een hoop frustratie. Stap niet voor de verkeerde reden in het webwinkel avontuur. Zint eer gij begint 😉 Ofzoiets..

De laatste tijd ben ik meer en meer bezig om op andere wijze geld te verdienen op internet. Op mijn blog internet miljonair kun je dit proces volgen, inclusief mijn passief inkomen en wat ik hiermee verdien. Ik verbaas me erover dat het redelijk gemakkelijk is om ook op andere manier geld te verdienen op internet zonder een webwinkel. Bijvoorbeeld met niche sites. Probeer eerst dit is mijn advies, want het is denk ik gemakkelijker om je eerste centen te verdienen op internet met behulp van affiliate / google adsense etc. als met een webwinkel.

Succes!

19 comments…

 • Niels 24 februari, 2011, 09:53

  Mooi artikel en zeker waar, het is niet alleen jij/website, de leverancier en de klant. Je hebt met allerlei partijen te maken, niet alleen voor de inkoop maar ook voor de webshop modules en de andere processen.
  Om iets unieks te vinden wordt inderdaad steeds moeilijker, 3 jaar geleden was de markt toch anders als nu, al is het niet onmogelijk om nu nog te strarten
  Zelfs al is je webwinkel een succes, dan is het nog steeds hard(er) werken als een volledig passief inkomen, door bijv. een niche site.
  Je kan de tijd wel zelf indelen en het is jou bedrijf waar je aan werkt, niet het bedrijf van de baas wat je groot maakt.

  Reply
 • Niels 24 februari, 2011, 09:58

  als je snel geld wilt verdienen had je beter een berg zilver kunnen kopen, dan had je het binnen een jaar verdubbeld 😉

  Reply
 • Ton van Houten 24 februari, 2011, 15:21

  Doen en kijken wat de uitkomst is en zonodig bijsturen.

  Reply
 • Mario 25 februari, 2011, 19:15

  Onder de douche, tijdens het rijden, of na een paar biertjes komen de goede ideeen. Bij mij is vooral het laatste het geval:) Maar het valt niet mee om anno 2011 nog goede ideeen te vinden, ik denk ook dat het vooral belangrijk is als je een webwinkel begint dat je dit doet omdat je het leuk vind en nog beter wat je verkoopt je passie is. (tenzij je het gat in de markt hebt gevonden)

  Reply
 • Gerti van Stijn 28 februari, 2011, 17:31

  Inspirerend artikel! Ik kijk er zo tegen aan: ook een webwinkel beginnen is ondernemen en ondernemen is niet voor niets een werkwoord, je moet er dus wel iets voor doen 🙂
  En helaas, net als bij een gewone winkel, gaan ook bij een webwinkel de kosten voor de baten, dus inderdaad bezint eer gij begint. Maar ook het nemen van (gecalculeerde) risico’s behoort tot het onderschap.
  Sinds 1998 verdien ik inmiddels al weer mijn boterham met beleg, een glaasje wijn en zo af en toe een glas champagne als zelfstandig ondernemer. Destijds hadden wij een redelijk uniek galerie concept op een A locatie in de binnenstad. Maar dat je niet altijd je boterham hoeft te verdienen met “het gat in de markt” blijkt wel uit het feit dat er in eenzelfde winkelstraat bij wijze van spreken wel 10 schoenenwinkels kunnen zitten die daar allemaal een bestaansrecht kunnen hebben. Mijns inziens haal je je bestaansrecht (uiteraard naast heel veel andere zaken) o.m. uit het vermogen om je te onderscheiden. Kijk waar je sterke punten liggen. Inmiddels woon ik in Frankrijk en verhuur daar o.m. 3 comfortabele gites (vakatiewoningen). Ondanks dat de potentiele vakantieganger een geweldige keuze aan vakantiewoningen in Frankrijk heeft, hebben wij een goede bezetting en hoor ik soms andere geluiden van collega verhuurders… Met het vertrouwen in onze sterke en zwakke kanten zijn wij nu ook bezig met het opzetten van onze eigen webwinkel. Niets overhaasts, maar een gedegen, stevige fundering. Dat werkt voor ons het beste!
  Hartelijke groet,
  Gerti van Stijn I Maison van Stijn
  http://www.maisonvanstijn.net

  Reply
 • Bastin van Oers 1 maart, 2011, 01:44

  Hoi Mitch,

  Goede ideeën te over. Er zijn nog ruim voldoende niches, maar dat even terzijde.

  Goed samenvattend artikel. Wat ik hieraan toe kan voegen is dat je je enthousiasme moet omzetten in de doe-modus! Je moet actief aan de slag gaan met de online promotie van we website.

  Je moet direct na de lancering aan de organische vindbaarheid van je site gaan werken. DIt levert je op den duur een passief inkomen op. Het kost wat investering, maar uiteindelijk haal je het er altijd uit.

  Groeten,

  Bastin van Oers
  SEO Online Marketing

  Reply
 • Dirk-Jan 1 maart, 2011, 02:22

  Natuurlijk begint het met een idee, maar hoe mooi een idee ook is… Niet elk idee is even haalbaar. Op dagelijkse basis komen we self-called entrepeneurs tegen die een Eureka-moment hebben meegemaakt. De zoveelste webwinkel in electronica, iPad houders of Sportkleding.

  Met een slecht advies worden dergelijke partijen de markt op geholpen, met als resultaat een zoveelste webshop met een standaard template, basic uitstraling en slechte service. Daar zit de markt en vooral de consument niet op te wachten natuurlijk. Belangrijkste advies dat wij dan geven: laat dat vakantiegeld maar zitten, en ga ervan op vakantie!

  Reply
  • Mitch 1 maart, 2011, 09:51

   Mooie reply Dirk Jan, is precies hoe ik erover denk.

   Reply
 • Michel 7 april, 2011, 20:01

  ideeën zijn inderdaad leuk. Met goede moed en veel enthousiasme kom je ook een heel eind. Goed voorbereiden en dus weten waar je aan begint is heel belangrijk. Doe niet zomaar iets en denk goed na welke stappen je gaat doorlopen. Werk vooraf een stappenplan uit. Voeg hierbij die gezonde dosis Moed en Enthousiasme dan ben je al een heel eind.

  Reply
 • Emile 10 juni, 2011, 23:09

  Een goede vriend van me is vorig jaar een webwinkel begonnen met meubels voor kinderdagverblijven. Dat is een markt met blijkbaar nogal hoge marges.

  Omdat hij in zijn eentje was, hoefden zijn marges niet zo hoog te zijn. In combinatie met een goedkopere leverancier uit het buitenland kon hij zo in een bestaande markt toch een interessante nieuwe webwinkel openen.

  Reply
 • schaakspeler 26 juni, 2011, 14:52

  hallo,

  Ik zit nu al enkele dagen met de vraag? Moet ik eerst mijn webshop bouwen en hosting nemen voordat ik contact neem met mijn leverancier. (en dus het risisco lopen dat ik afgewezen wordt en alles voor niets gedaan heb) of moet ik eerst de leverancier contacteren voor ik mijn webshop bouw( dan kan ik mijn leverancier niets voorleggen om hem te overtuigen)

  Alvast bedankt

  Reply
  • Ronald 28 juni, 2011, 09:24

   Lijkt me handig om eerst te peilen of je geleverd kunt krijgen ja of nee. Zometeen stop je er een hoop tijd en energie in en krijg je niks los, dat is dan ook zonde.

   Reply
 • Tjeerd Oenema 1 september, 2011, 09:50

  He Mitch,

  Ik lees regelmatig je blog en heb ook je e-boek gelezen. Erg interressant en leuk om te lezen heo jij over internet ondernemen denkt. Zelf ben ik in 2008 een webwinkel in naamborden en huisnummer bordjes begonnen, een echte niche. Destijds in Oscommerce de webwinkel gemaakt, maar afgelopen juni het besluit genomen over te gaan naar Magento. Dit heeft de eerste maanden zeker omzet gekost maar het begint nu toch te lopen, en de mogelijkheden zijn veel groter. Wel kende ik Oscommerce op mijn duimpje en moet ik nu regelmatig via forums etc zoeken naar oplossingen voor problemen waar ik tegen aanloop. Heb nog wel een aantal ideeen voor nieuwe shops, wellicht in de toekomst… Veel succes verder.

  Groeten,

  Tjeerd

  Reply
 • Exeo 20 september, 2011, 05:23

  Ik loop al een poosje rond met het idee een webshop te starten. Fijn om jouw tekst te lezen. Het is bij mij een kwestie van in de juiste mindset komen.

  Reply
 • Cas Bonu 29 oktober, 2011, 16:34

  Mooi beschreven allemaal! Het beginnen met een webwinkel is in de praktijk niet echt moeilijk. Wel heeft het product natuurlijk veel invloed op het feit of het een succes gaat worden of niet. Innovatie en creativiteit staan daarom zeker hoog in het vaandel wat er moeten geen 100 concurrenten zijn waarmee die strijd niet kan winnen.

  Reply
 • Ramon 7 april, 2012, 07:49

  Goedendag of Selamat siang

  Interessant artikel en vele bruikbare tips.

  Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met een webwinkel in de verkoop van Batik schilderingen. Er is zijn met dat product nog maar weinig webwinkels in Nederland en internationaal. Helaas gaat de verkoop nog niet zoals ik wil, waarschijnlijk omdat Batik nog niet zo populair is in Nederland, daarom heb ik de webwinkel uitgebreid met het verkopen van Olieverfschilderijen. Helaas is met dat product wel weer veel concurentie. Maargoed, beetje bij beetje krijg ik meer bezoekers en komen de bestellingen binnen. Ik moet toegeven het niet makkelijk is om met een product te komen wat nog niet aangeboden word op het internet. Mijn webwinkel is http://www.cantik-art.nl

  Gelukkig met het internet is het voor mij mogelijk om waar ook ter wereld te werken, woon op dit moment in Yogyakarta, Indonesie en vond het wel interessant om een Nederlandstalig informatie/affiliate site te beginnen over deze stad.. http://www.yogyakarta.nl

  Groeten vanuit Indonesie
  Ramon

  Reply
 • Danny Verlaan 26 juli, 2012, 13:06

  Hallo allemaal,

  ik ben een 33-jarige man, die iets voor zichzelf wilt beginnen op internet.
  Maar ik ben zo rond aan het neuzen via google, en er is van alles al zoveel te koop op het web, ik weet echt niet wat ik moet beginnen. Mijn passie is games, maar daar heb je ZOVEEL concurrentie in, nee. Koffiespecialiteiten leek mij ook erg leuk, maar of dat loopt……..weet ik niet. Ik zit echt met mijn handen in het haar, en dat is best irritant!

  Reply
  • joenie 30 juli, 2012, 19:32

   Zeer inspirerend artikel! Internet marketing is echt voor iedereen te doen als je maar bereid ben om inderdaad het werk te doen om een vastigheid te krijgen wat je inkomsten betreft! Want als het eenmaal loopt dan ben je al over de helft van je werk!

   Reply
 • Hans de Groot 7 september, 2012, 10:05

  Leuk en herkenbaar artikel 🙂 Het klopt inderdaad dat je er tegenwoordig uit moet springen, om een nieuwe webshop succesvol te laten draaien. De key-ingredients zijn een goed product om te verkopen, veel enthiousiasme en doorzettingsvermogen + goede tools (webshop-platform, e-mailmarketing, etc).

  Reply

Leave a Comment