Over Webwinkelblog

Een blog over webwinkel conversie en marketing geschreven door Mitchel van Duuren van Orangeboys BV.

Een webwinkel zonder risico

Er zijn inmiddels wel honderden blogposts geschreven over het opstarten van een webwinkel. Allemaal komen ze op hetzelfde neer. Ik weet niet of mijn verhaal veel anders zal zijn, maar ik hoop wellicht toch wat nieuwe inzichten te geven in hoe je de opstart aan kan pakken.

Of in ieder geval, hoe ik het 9 van de 10 keer doe.

Het idee
Wat ik in ieder geval niet doe is heel hard nadenken over wat ik wil gaan verkopen. De beste ideeen kom je tegen op de vreemdste momenten. En met een idee bedoel ik eigenlijk een product wat je mogelijk zou kunnen verkopen op internet. Vaak gaat het samen met een gemis. Je wil iets hebben, maar je kan het nergens vinden. Er moet dan een belletje gaan rinkelen: “Ik wil iets kopen, maar kan het nergens vinden. En als ik het wil hebben, misschien zijn er wel meerdere mensen die het willen hebben.”

Dan doel ik dus niet op Plasma televisies of laptops maar meer niche producten. Zorg dat je groot wordt in een klein segment en je hebt mogelijk iets leuks in handen.

Een voorbeeld van mijn kant
Threads van Sebastian Ik haat(te) het om naar de kapper te gaan. Altijd knippen ze er teveel af en loop ik de eerste 2 weken weer voor lul. Laatste 2 jaar ga ik naar een kapper die aangesloten is bij Sebastian. Een duur merk voor haarproducten. Je betaald wat, maar je loopt in ieder geval niet meer de eerste 2 weken voor lul. Natuurlijk smeren ze je na een knipbeurtje direct een potje gel aan van het merk, en ik trap er altijd nog in ook. Ondanks dat het duur is gebruik ik het nog steeds, want die Sebastian Threads is echt topspul. Maar zoals ik al zei duur…. In de kapperszaak is zo’n tube al snel €27,50 eur voor 100ml. Er is 1 online winkel die het verkoopt in Nederland (haarshop.nl) en daar is het €20,88 + €5,95 verzendkosten. Kan dat nou niet goedkoper…..

Jawel, kijk op ebay en voila daar staan je Sebastian Threads tubes voor $9,77 omgerekend €6,75! Holy COW!
Dit is natuurlijk 1 product en ik zou daar zelf nooit een shop omheen bouwen, maar als je alle hardlopende producten van Sebastian in een shop gooit dan zie ik daar zeker wel wat in. Zeker omdat er weinig concurrentie is. Inmiddels heb ik zo een stuk of 10 ideeen liggen en ik ga ze allemaal proberen. Als er 2 van lukken dan is het al mooi toch?

Wat heb jij laatst aangeschaft wat je eigenlijk te duur vond? Of wat wilde je aanschaffen maar kon je niet vinden? Denk daar eens bij na.

Hoe weet ik of er vraag is naar de producten?
Om mijn voorbeeld met de Sebastian producten maar aan te houden. Ik kijk altijd eerst even via de Google Adwords external tool naar wat je ongeveer kan verwachten. Op zich word er op Sebastian niet erg veel gezocht, maar wel erg gericht. Bijvoorbeeld Sebastian Shampoo ongeveer 320 keer per maand. Dat zouden 10 gerichte klanten per dag kunnen betekenen naar jouw shop. Al deze mensen gaan naar 1 van de honderden Sebastian kappers in Nederland en vinden de producten bij de kapper waarschijnlijk te duur. Online kijken ze of dat het goedkoper kan.

En dan…
Zou het wel eens slim kunnen zijn om een adwords campagne op te zetten om te kijken of er wel een beetje vraag is naar de producten. Vraag 50 euro gratis tegoed aan bij Google en zet wat advertenties op. Kijk hoeveel klikken je per dag ontvangt. Het is helemaal cool om alvast een product pagina op te zetten met een “koop nu” / “in winkelmandje” knop om vervolgens te meten hoeveel mensen er op deze knop drukken en dus daadwerkelijk iets willen kopen. Een andere manier om te testten of dat de bezoekers mogelijk kopers zijn is om simpelweg wat Google adsense advertenties op een opzichtige plek weg te zetten.

Vervolgens
Vervolgens koop je van alle hardlopende Sebastian producten 10 stuks op Ebay. Hoe weet je wat hardlopers zijn? Vraag het sneaky aan de kapper, kijk op haarshop naar de best verkopende producten of via andere wegen. Nou komen we ergens en wordt en tevens menens aangezien er geld moet worden uitgegeven. Mijn titel “een webwinkel zonder risico” baseer ik op het feit dat er altijd nog een marktplaats of een speurders is waar je je gekochte spullen kwijt kan tegen de prijs waarvoor je het ingekocht heb. Echt waar, altijd!

De shop
Hier komt voor mij het grote voordeel. Ik ben goed in het maken van webwinkels, en een simpele maar doeltreffende webwinkel heb ik in een aantal dagen opgezet. Ik kan dus eindeloos dit soort projecten opzetten met weinig risico en de beste winkels/ideeen verder uitbreiden. Ik ga hier verder niet op in welke pakket je moet gebruiken etc. Dat is niet het doel van dit bericht. Het enige risico wat je kan lopen als je zelf geen shop kan maken is dat je kosten kwijt bent aan het laten maken van de shop.

Start selling
Begin met verkopen en laat je verrassen. Hou goed je Google advertenties in de gaten, sleutel aan je conversie, plaats ads op marktplaats, probeer je organische resultaten te verbeteren met behulp van goede SEO.

Natuurlijk kun je je ook druk gaan maken om je boekhouding, je inschrijving bij de kamer van koophandel, de functies in de webwinkel. Maar ik zou gewoon eerst eens proberen wat te verkopen. Als het inderdaad aan gaat slaan en je hebt gemiddeld elke dag een klant dan kun je je druk maken om dat soort zaken. Geen KvK is echt niet zo’n ramp, laat alleen goed op je shop zien wie je bent en waar je te bereiken bent.

Ook ben ik voorstander van klein beginnen (heeft ook weer met de titel van dit artikel te maken), je kunt het assortiment vanzelf uitbouwen als het goed gaat. Met eiwitpoeder.nl ben ik 2 jaar geleden ook begonnen met 2 producten, op dit moment zitten we aan de 111 artikelen/combinaties. Ook kun je doelbewust je asortiment klein houden, onze webwinkel collageen verkoopt slechts 1 product.

Conclusie
Ideeen en producten komen vanzelf als je goed om je heenkijkt. Zoals gezegd heb ik nog wel een stuk of wat ideeen liggen, bij mij ontbreekt het alleen aan de tijd om ze allemaal uit te voeren. Maar ze komen wel. Wellicht ook wel bovenstaand idee. Of gaan we nu ineens massaal allemaal potjes gel verkopen. ;-P

Heb je aanvullingen op mijn artikel, of andere ideeen/vragen etc. Laat je horen.

17 comments…

 • Joost 24 september, 2008, 10:56

  Hoi Mitch,

  Leuk dat je iedere keer blijft posten.
  Ik kwam onlangs het opensource ocommerce systeem
  Magento tegen.

  Wellicht voor eventuele starters? Lijkt me een bijzonder mooi systeem.

  http://www.magentocommerce.com/

  Reply
 • Mitch 24 september, 2008, 11:20

  Joost, Magento is een erg mooi systeem, maar heeft nogal last van dubbele content wat je SEO niet echt ten goede komt. Tevens is het vrij moeilijk grafisch aan te passen en is het wat traag.

  Ondanks dat heeft het wel potentie om bijvoorbeeld osCommerce als meest gebruikte Open Source webshop te gaan verslaan, maar ik denk dat dat nog een jaartje of 2 gaat duren.

  Reply
 • Harry 30 september, 2008, 17:30

  Leuk artikel. Basispunten als klein beginnen, google trefwoorden onderzoek spreken mij zeer aan.

  Reply
 • Marcel 1 oktober, 2008, 08:24

  Leuk artikel

  Reply
 • Jeroen S 7 oktober, 2008, 13:32

  Hoe kan ik persoonlijk vragen aan je stellen? zou je contact met me willen opzoeken ( sorry kon nergens een contact knop vinden )

  Reply
 • DaveL 5 november, 2008, 11:29

  Het lijkt allemaal zo simpel. Uiteraard vraagt een webshop nog enorm veel energie. Ik zit zelf te broeden op een paar goede ideeën betreft een eigen webshop. Het enige punt wat me tegensteekt is dat je permanent een slaafje bent van je shop. Elke bestelling moet tijdig gedetecteerd worden; dat betekent toch dagelijks opzicht. Nu heb ik niemand in dienst die dat voor mij zal doen of eens zal overnemen. (toch nu nog niet :-)). Maar inzake een eigen ecommerce website; hoe plan je dan een vakantie ? Hoe staan de klanten hier tegen over: bv enkel bestellen op werkdagen; of eens 2 weken dicht. Is dit dodelijk voor een webshop ?

  Reply
 • Mitch 5 november, 2008, 13:19

  Hai Dave,

  Dagelijks kijken lijkt me niet zo’n probleem. Toen ik nog werkte in loondienst maakte ik s’avonds mijn pakketten klaar. De volgende dag nam ik de pakketten mee naar het werk en bracht ik ze in de middagpauze naar het postkantoor.

  Een vakantie plannen is moeilijk als je alles alleen doet. Maar je moet jezelf af en toe wat rust gunnen. Een creatieve oplossing (en tevens een leugentje om bestwil) is bijvoorbeeld dat je magazijnverhuizing hebt. Klanten pikken dit wel. Als je zegt dat je met vakantie bent weten mensen al snel dat er maar 1 persoon achter de shop zit en denkt men al gauw aan een zolderkamer idee. Niet dat dat zo erg is.

  Maar wat je aandraagt is één van mijn grootste ergenissen aan een eigen webshop. Je hebt veel vrijheid (eigen dagen inplannen, opstaan wanneer je wilt etc.) maar je zit toch elke dag vast aan je shop.

  Reply
 • Bouke 4 december, 2008, 16:39

  Ik heb ook een webwinkeltje, ik heb erg veel aan je tips! Thanks! Als Kvk nog niet hoeft hoe zit het dan met de belasting? Dat is iets waar ik me druk overmaak! weet jij hoe dat zit?

  groetjes Bouke

  Reply
 • Mitch 8 december, 2008, 20:57

  Hoi Bouke,

  Als je gewoon geen facturen stuurt heb je dit probleem natuurlijk niet. Je kunt ook een factuur sturen zonder BTW of gewoon een bevestiging van de bestelling.

  Je koopt dan gewoon je producten als particulier in en verkoopt deze ook particulier verder. Een soort marktplaats idee, alleen dan met je eigen shop erachter.

  Als je ziet dat je shop gaat lopen kun je inschrijven bij KVK en BTW nummer aanvragen. Sowieso is dat niet veel moeite.

  Succes! Als je nog wat vragen hebt dan kun je mij altijd contacteren.

  Reply
 • Niels van der Voort 16 april, 2009, 21:29

  Mooi artikel, dankzij je nieuwe layout kwam dit ook mij onder ogen.
  Ook heel herkenbaar trouwens, de opbouw en uitbouw van de shop.

  Voor de mensen die het allemaal te moeilijk vinden en alleen moeilijkheden zien: Niet aan beginnen, het zo namelijk zomaar kunnen lukken en ja dan kom je misschien wel uit je veilige leventje als loonslaaf.

  Vrijheid betekent verandwoordelijkheid en de meeste mensen zijn daar doodsbang voor. 🙂

  Reply
 • Mitch 16 april, 2009, 21:41

  @ Niels: waar die nieuwe lay-out niet allemaal goed voor is!

  Reply
 • Webshop-Winkelen 10 september, 2009, 18:39

  Ik zou nog een webwinkel die draait op dropshipping willen toevoegen. Dropshipping is, mits je een goede dropshipper leverancier hebt, een prachtige constructie om met minimaal risico een webwinkel te beginnen.

  Daarnaast kan promotie op webwinkelportalen zoals mijn eigen site http://www.webshop-winkelen.nl erg goed helpen om kwalitatief goed verkeer en daarmee dus converterende bezoekers te krijgen.

  Heb vroeger zelf ook een paar webshops gehad en kan zeggen dat ik het helemaal met je eens bent over hoe je moet beginnen met een webshop!

  Reply
  • Peter Daalmeer 22 december, 2010, 11:05

   Mooi artikel over het starten voor een webshop. Ook ik heb plannen maar zit nog flink te zoeken naar een artikel. Wat is momenteel “hot” en veel vraag naar? Liefst een wat groot artikel?

   Mijn hobbies zijn fotograferen en muziek. Gedacht aan muziek dvd’s of blu-ray maar zijn er al zo veel van. Iemand suggesties?

   Reply
 • Jaco 19 juli, 2011, 09:33

  Hallo Mitchel,

  Al enige tijd volg ik je blog. Zelf ben ik ook bezig met het opzetten van een webshop.

  Nu kwam ik hierbij op het volgende artikel:

  http://www.mkbservicedesk.nl/1070/wettelijke-regelgeving-webshops.htm

  Volgens dit artikel ben je met een webshop automatisch ondernemer en kun je dus niet zoals je zegt starten zonder kvk nummer.

  Niet bedoeld als keiharde kritiek, maar meer als een aandachtspuntje waar je misschien even naar moet kijken, om te voorkomen dat je (eventueel) verkeerde informatie verstrekt.

  Mvg

  Jaco Hollebrandse (ben niet gewend met mijn volledige naam te ondertekenen, maar las ergens dat je dit bij ‘kritiek’ graag had)

  Reply
 • arno 9 maart, 2012, 22:57

  kun je mij vertellen hoe ik het winkelwagentje op mijn website krijg
  mvg
  arno

  Reply
 • Frits 24 juni, 2012, 20:46

  Om te reageren op Jaco;

  – Klopt helemaal wat je zegt. Echter, hij heeft het hier over klein beginnen. Als het loopt kijk dan naar kvk etc. De belastingdienst ziet je als “hobby’ist” tot 6000 euro per jaar. Dus zolang je daar onder blijft (en dit aan kan tonen uiteraard) heb je nog geen kvk of btw nummer nodig.

  ———————————————————————-

  Ik vind die tip; “Kijk naar wat je teduur vind” een geweldige tip! Thanks!

  Groeten frits!

  Reply
 • nevena 2 april, 2013, 16:50

  Hoi Mitch,

  Ik wil al een tijdje graag een webwinkeltje openen voor wat sieraden die ik maak. Nu wil ik mij inderdaad niet meteen inschrijven bij de kvk. Probleem is: bij alle sites waar je paketten kunt kopen om webshops te openen moet je dus wel een kvk nummer hebben. Heb jij een idee/tip hoe ik een webshop open zonder kvk nummer? alvast bedankt!

  Groetjes Nevena

  Reply

Leave a Comment