Over Webwinkelblog

Een blog over webwinkel conversie en marketing geschreven door Mitchel van Duuren van Orangeboys BV.

Webshop Fulfilment deel 2

In een blogpost eind Januari had ik het over het uitbesteden van de orderafhandeling. Met een mooi woord fulfilment. We hebben voor onze webshop 3 offertes gekregen van bedrijven die maar wat graag onze orders over willen nemen. Je wilt immers straks toch ook lekker op een terrasje kunnen zitten, wetende dat alles gewoon doorgaat was een fantastische kreet die één van de aanbieders opstuurde. To good to be true?

Ik zal hieronder eens op een rijtje zetten wat het allemaal moet gaan kosten.

Algemene gegevens over onze shop. Sterk groeiend dus ruimte voor uitbreiding is vereist. +/- 500 bestellingen per maand. +/- 100 verschillende producten. 1,5 orderregel per bestelling.

Ons contract bij TNT is €4,72 vast per collo + €0,17 per kilo.

Nic. oud

Nic. Oud rekent vaste kosten per maand á €400 opslag en €95 projectmanagement. Verder is het klaarmaken van een order voor ons ongeveer €2,70 euro x 500 bestellingen.

Totaal komen we uit voor Nic. Oud op €1845 per maand om 500 bestellingen te verwerken.

Besparen op de verzendkosten doen we bij Nic. Oud nauwelijks. Gemiddeld versturen we zendingen van +/- 2 kilo. (Zitten zendingen bij van 0,1 kilo en van 10 kilo) Bij Nic. Oud hanteren ze tarieven van 0-10 kilo van €4,79. Wij zouden met ons eigen contract de bestellingen verzenden voor €5,06 – een winst van €0,27 cent per pakket. 500 bestellingen x €0,27 = een besparing van €135

Totale kosten = €1845 – €135 = €1710 per maand.

E-warehousing

E-warehousing is al een stuk schappelijker in zijn maandelijkse kosten. Opslag is €155 en projectmanagement €75. Het klaarmaken kost net als bij Nic. Oud €2,70 per pakket.

Totaal komen we dus voor e-warehousing uit op €1505 per maand.

Besparen op verzendkosten? Nou nee, e-warehousing is zelfs duurder als ons eigen contract bij TNT namelijk €4,90 + €0,17 per kilo.

Make or Buy

Make or buy. Uiteindelijk de partij waar onze voorkeur in eerste instantie niet naar uitging, maar wel de partij gebleken die zich het meest ingelezen had. Dat mag wel gezegd worden. Had goed het productassortiment bekeken en kwam met concrete vragen. Blijkt uiteindelijk ook de goedkoopste te zijn.

Opslagkosten vallen heel hard mee. €0,50 per productsoort, wordt voor ons €50. (Geen idee of dit een typfout was want vind het wel erg weinig) En geen maandelijkse vaste kosten wat natuurlijk ook een groot voordeel is. Als het een maandje tegenzit en je moet ook nog eens 500 euro vaste kosten betalen. Zonde geld.

Het klaarmaken kost €1,65 per bestelling + verpakkingsmateriaal (gemiddeld €0,60).

Kosten komen dus uit op €1175 per maand.

Besparen op verzendkosten? Geen idee, we hebben hier (nog) geen tarieven voor gekregen aangezien ze in onderhandeling waren met TNT hierover. Voor het gemak ga ik er maar vanuit dat we hier niet op besparen.

Conclusie

De droom van de hangmat gaat met bovenstaande tarieven redelijk in rook op. De goedkoopste fulfilment aanbieder is toch nog 1175 euro. En dat is pure winst als je zelf je pakketten blijft pakken. We hebben ons flink vergist in de besparing op de verzendkosten. Ik dacht eerlijk gezegd, met zulke aanbieders die dagelijks wellicht wel duizend pakketten versturen (Nic. Oud?) dat de verzendprijs toch wel wat scherper kon. Heb ik nou in het verleden zo’n scherpe prijs gekregen van TNT, of proberen deze bedrijven nu ook gewoon nog flink te verdienen aan de verzendkosten.

Ik denk het laatste..

Als op basis van dit verhaal aanbieders van fulfilment bedrijven ons een passende aanbieding willen doen, neem contact met mij op. Heeft iemand hier een mening over, of heb je iets te zeggen? Ik vind reacties op mijn berichten natuurlijk altijd leuk.

28 comments…

 • Jochem 12 februari, 2009, 14:10

  Als ik het goed begrijp heb je in de berekening niet de besparing van je opslag opgenomen, hoe zou het plaatje eruit zien als je ook geen kosten aan opslag kwijt bent?

  Reply
 • Mitch 12 februari, 2009, 14:15

  @ jochem: Dat heb je inderdaad goed begrepen. Dat zou een besparing opleveren van 475 euro per maand. Dan zou Make or Buy met 700 euro een goede optie zijn. Echter dit werkt niet voor ons. Het pand waar wij onze voorraad opgeslagen hebben, is gekocht!

  Reply
 • Manon 15 februari, 2009, 23:31

  Hai Mitchel, het idee zou natuurlijk ook kunnen zijn dat je de tijd die je nu gebruikt om in te pakken beter kunt gebruiken. Procentueel dus minder marge maar door een hogere omzet in absolute getallen wel meer winst. Hoeveel tijd kost het je om de pakjes in te pakken. Ik ben zelf bezig met het opzetten van een webwinkel en ik overweeg om het vanaf het begin uit te besteden. Ook ik heb het beste gevoel bij Make or Buy trouwens, dat is wel toevallig.

  Reply
 • Mitch 17 februari, 2009, 09:33

  @Manon: In principe heb je natuurlijk gelijk. Met pakketten ben ik per dag tussen de 2-3 uur bezig. Ik ben zelf +/- 40 euro per uur waard. Dat zou op maandbasis als je van 2 uur per dag uitgaat zo’n 1600 euro zijn. Maar dat zou dan wel betekenen dat je altijd werk en zin moet hebben. Op dit moment is dat niet zo’n probleem, werk genoeg en zin ook wel. Maar straks in de zomer doe ik het liefst zo min mogelijk.

  Reply
 • Coert 20 februari, 2009, 21:19

  @ Mitch: Ben blij dat je onze offerte goed hebt ontvangen en hebt vergeleken. Ik heb nog wel goed nieuws voor je over bijv. de verzendkosten, maar dat doe ik toch liever even persoonlijk in plaats van via het internet. Hoe leuk ik je blog ook vind 😉 Zonder gekheid: voor alle webwinkeliers die tijd willen overhouden om met hun webshop verder te groeien, die ook wel eens op wintersport willen in de wetenschap dat de zaken gewoon doorlopen, die het zat zijn om zich suf te werken met inpakken omdat het postkantoor zo sluit of het postmannetje over 5 minuten voor de deur zou kunnen staan om de pakjes op te halen… Voor die ondernemers is uitbesteden van fulfilment een goede optie. Een nadeel: het heeft wel een prijskaartje. Voor niets gaat de zon op maar als je bereid bent om iets van je marge in te leveren kunnen je en groeien en vanaf het strand de zon ook daadwerkelijk op zien gaan.

  Reply
 • Tonia 19 maart, 2009, 08:48

  Er zit dus een behoorlijk verschil tussen de aanbieders. Zeker wat het de vaste kosten betreft. Als je al je eigen kosten neemt, zoals opslagkosten, je tijd voor orderpicking, je verzendmateriaal, maar ook je goederen die binnen komen uitpakken, controleren en op de plaats zetten zou het wel eens zo kunnen zijn dat de tijd die je dan over kan houden je meer oplevert dan dat je zelf al die werkzaamheden doet. Doen die bedrijven ook een soort voorraadadministratie voor je bijhouden?? Het grote struikelblok lijkt me dat je een beetje grip op de zaak verliest. Je hebt het zelf niet meer in de hand, hoe zit het met de houdbaarheid van je producten? En de snelheid van handelen. Als nu iemand iets bestelt om 17.00 uur en ik nog even tijd kan het dezelfde dag nog de deur uit. Een van de voordelen van mijn dieetwebshop. Je hoort altijd dat mensen zo tevreden zijn over snelle levering. Ook kan iemand nu op afspraak een bestelling afhalen dat is dan niet meer mogelijk. Dus veel voordelen, maar ook zeker nadelen. Als het alleen een finaciele kwestie is dan lijkt het me te overwegen. Omdat je dan je eigen tijd effectiever kan besteden. Of toch lekker op een terrasje zitten terwijl je werk doorgaat. Tonia

  Reply
 • Paul van Dillen 8 mei, 2009, 11:51

  Hallo Mitchel en Manon,
  ik werk bij Van de Scheur Logistiek en zou wel graag een afspraak willen maken met jullie.
  Van de Scheur Logistiek kan met behulp van haar E-Fulfilment diensten het logistieke apparaat aan jullie webshop koppelen. Wij zijn in staat een breed pakket aan oplossingen te leveren aan verschillende segmenten van het online verkopen.
  Doordat u het logistieke proces uitbesteed houdt u meer tijd over om u te richten op uw eigen core business.
  Om deze reden willen wij onze diensten dan ook nader voorstellen aan u.

  Graag hoor ik van jullie.
  Paul

  Reply
 • Mitch 8 mei, 2009, 13:47

  @ Paul: Ik heb je reactie laten staan…. Ik ben zelf al voorzien van een fulfilment partner.

  Maar volgende reacties van van de scheur logistiek verwijder ik, vorige keer heeft uw collega ook al 5 reacties achter gelaten. Nu weten we het wel hier.

  Reply
 • Ellie 21 juli, 2009, 19:55

  Heeft iemand voor mij een tip om 7 dagen per week te laten bezorgen door heel Nederland. Zelfde dag gehaald en bezorgd. Pakje kan gewoon door de brievenbus.
  tnt rekent 48 cent per km.
  Dat zou betekenen bij een afstand van 70 km dat de brief met bijkomende toeslagen en btw ongeveer 100 euro zou kosten. Dan hoef ik niet te beginnen met het ontwerp van de webwinkel want dat is veel en veel te duur.
  Enige idee dat ik tot nu toe heb is TMG distrubutie die ook de zondagkranten bezorgd. Maar deze heeft volgens mij alleen contracten met uitgeverijen. En is geen fulfilmentbedrijf. Reacties welkom.

  Reply
 • Eric Langen 13 oktober, 2009, 17:06

  Als je voor je webshop produkten van buiten Europa, bijv. USA, besteld en laat toezenden aan de efulfilment provider (degeen die voor jou de webshop orderfulfilment, pick & pack, verzenden doet), dan zijn er invoerrechten en BTW verschuldigd.
  Hoe zorg je ervoor dat die niet cash bij het warehouse moeten worden voldaan. Ik zou me kunnen voorstellen dat je er een invoice voor krijgt.

  Eric

  Reply
  • Mitch 14 oktober, 2009, 18:23

   @ Eric: Hoe je daarvoor zorgt. Een afspraak maken met je fulfilment partner. Ik denk namelijk dat je daar niet aan ontkomt.
   Als ik iets laat komen uit het buitenland, moet ik echter altijd alles voldoen aan de partij waar het binnenkomt. Hierna kan het zonder probleem doorgestuurd worden aan je fulfilment partner. Die hebben dan verder niks meer te betalen.
   Maar ik heb dan ook alleen maar producten laten komen waar een container voor nodig was, en dan is dit de werkwijze.

   Reply
 • Gaby 19 oktober, 2009, 10:05

  Hebben jullie deze tool ook al gezien ?

  http://www.webvoorraad.nl/winstmeter

  En Mitch, voor welke partner heb jij nou gekozen ?
  Groetjes Gaby

  Reply
  • Mitch 19 oktober, 2009, 10:30

   Tool nog nooit gezien nee, ziet er grappig uit maar dit zal vrij algemeen zijn.

   Uiteindelijk hebben wij gekozen voor ewarehousing. Bevalt goed!

   Reply
 • Jonkeren 25 juni, 2010, 21:32

  Mitch,
  Ik ga mij focussen op Duitsland (grote markt, 80mln. mensen).

  Ken jij, of heb jij enige ervaring met een fulfillmentbedrijf in Duitsland?

  Bedankt.

  Reply
 • Luc 22 september, 2010, 09:09

  Goede info, ben zelf aan het shoppen voor een pick & packer die opslag en verzending binnen Europa regeld. Tarieven in NL zijn inderdaad zeer uiteenlopend ewarehouse lijkt me een van de goedkoopste (naast shipwire in the UK) dank voor de tip!

  Reply
 • Jan 14 oktober, 2010, 09:24

  Mitch, Over hoeveel ruimte praat je als je jouw voorraad bekijkt. Praten we over 10 pallets of 100 pallets en hoeveel artikelen heb je, wat verkoop je…? Zelf ben ik een beginnend ondernemer die graag in de fulfilment voor webshops verder wil. En je kan natuurlijk een bedrijf vinden die voor jouw de fulfilment doet en het posten op jouw klantnummer doet bij de TNT. Jij krijgt dan zelf je factuur met jouw korting.
  Ben benieuwd!!

  Reply
 • Mitch 14 oktober, 2010, 11:07

  @ Jan: Ik verkoop sportvoeding en xenon verlichting vanuit ewarehousing. We hebben daar een pallet of 15 staan. En +/- 300 grijpvakken of iets dergelijks? Eigenlijk geen idee, het zijn in ieder geval flinke rijen. Ik zal eens een foto uploaden.

  Reply
 • Jan 14 oktober, 2010, 14:14

  Oke Mitch,

  Ben Benieuwd@

  Reply
 • Joey 29 juni, 2011, 16:31

  Mitch,

  ik vroeg me af wat je nou eigenlijk gedaan hebt met je pand. Je betaald sowieso de kosten voor je hypotheek aangezien je het gekocht hebt. Sla je hier nu voorraad op van je andere webwinkels?

  Joey

  Reply
  • Mitch 29 juni, 2011, 16:38

   Ik werk daar. Beneden is wat opslag voor van alles en nog wat. 😉 Winterbanden, oude troep die je liever niet in huis wilt etc. Maar wordt niet echt gebruikt. Boven is kantoor, waar ik samen met mijn vrienden aan het werk ben.

   Reply
 • Richard 1 augustus, 2011, 20:17

  Hallo Mitch, heb je Amazon fulfillment bekeken? http://www.amazonservices.com/content/fulfillment-by-amazon.htm/ref=as_left_fba#how-it-works
  http://www.amazonservices.com/content/fulfillment-by-amazon.htm/ref=as_left_fba#pricing

  annual Long-Term Storage Fee of $45.00 per cubic foot;
  ik kijk naar mogelijkheden globaal produkten aan te bieden (made in China) en hoop het verzenden en verpakken zeker te vermijden!

  Reply
 • Bastiaan 12 augustus, 2011, 20:50

  @elly bezorgdienst voor 7 dagen per week.
  Wat mij betreft een niche en zou een gat in de markt kunnen zien.
  Ik heb niemand op je reactie zien antwoorden.
  Als webshop ben je je concurrentie een stap voor denk ik
  Tegen enige meerprijs waarvoor de klant kan betalen als die het product op zondag wilt ontvangen.

  Ik ben geen logistiek bedrijf, wel productfotograaf voor webwinkels maar 7 dagen per week bezorgen is wat mij betreft iets wat binnenkort moet gaan gebeuren. Full service is the key lijkt mij.

  Reply
 • Dieter Vertessen 13 november, 2011, 19:20

  Kent er iemand een fulfillment bedrijf met interessante verzendkosten in België? Google levert weinig op. De Belgen staan achter.

  Reply
 • nikolai 8 december, 2011, 16:44

  Ook iets anders, weet iemand een goed adres voor inpakmateriaal?
  Voorkeur is dozen het liefst met de mogelijkheid tot bedrukken. (Kledingwebshop)
  Heb mn shop nog niet open maar moet dit al wel van te voren geregeld hebben natuurlijk;)
  Als iemand me hierbij kan helpen zou dat epic zijn!
  gr nikolai

  Reply
 • Oli4 3 april, 2012, 11:14

  Ha Mitch,

  Is het doorgaans normaal dat er eenmalige opstartkosten voor het ontwikkelen van de fulfilment applicatie worden berekend?

  Reply
  • Mitch 3 april, 2012, 12:26

   Uhmm nee niet echt.

   Reply
 • Kevin Huysmans 26 januari, 2013, 12:41

  Hartelijk bedankt Mitch, voor dit artikel. Ik ben voor onze webwinkel aan het bekijken of fulfilment een goede volgende stap kan zijn en ik appreciëer de openheid waarmee je je cijfermateriaal deelt. Andere artikels blijven eerder vaag daarover.

  Reply
 • Merkelaar 10 april, 2013, 14:41

  Hallo Mitch,

  Interessante blogpost. Wij doen zelf hoofdzakelijk groothandel op het moment en kleinschalig verkoop aan consument, maar willen dat nu via de webshop goed gaan aanpakken. We hebben een redelijk waardevol product dus ons geschatte volume zal wat lager liggen. Met PostNL hebben we een tarief aangeboden gekregen van €5,37 + 0,17 per kg gebaseerd op 1000 pakketten p.j. (gemiddeld pakket tussen de 1 en 2,5 kg) Ik vind dit nogal aan de hoge kant. Aangezien jouw genoemde tarief al van een aantal jaren geleden is vroeg ik mij af of jij toevallig enig idee hebt wat een redelijk tarief is voor dit volume anno 2013. Er is aangegeven dat we ongeveer een korting van €0,20 kunnen bedingen als het volume groeit naar 2,500 pakketten.

  Alvast dank!

  Reply

Leave a Comment