Over Webwinkelblog

Een blog over webwinkel conversie en marketing geschreven door Mitchel van Duuren van Orangeboys BV.

E-commerce en e-mail campagnes

In mijn laatste bericht over e-mail marketing voor webwinkels had ik nog beloofd iets over e-mailmarketing met Magento / mailmanagers / het tracken van de resultaten etc. te schrijven. Bij deze. Het is de laatste weken erg druk geweest. Na het bericht over Vivendo, en de bijbehorende mededeling dat ik zelf ook klanten ga aannemen voor het bouwen van Magento webwinkels zijn er veel aanvragen binnen gekomen. In een korte periode heb ik vier webwinkels gebouwd, waarvan er nu twee zijn opgeleverd en twee waarvan nog even de laatste details moeten worden aangepast. In mijn volgende bericht zal ik een aantal van deze winkels laten zien. Nu gaan we eerst even verder met de e-mailmarketing.

Magento en newsletters

Het versturen van nieuwsbrieven met je Magento webwinkel (maar ook met andere webwinkelsystemen) kun je via twee wegen doen.

 1. Via een externe Mail Manager. (voor Magento heb je een integratie met MailChimp & ezNewsletter)
 2. Via het nieuwsbrieven systeem van Magento zelf

Heel kort over de tweede manier (het versturen via Magento zelf), NIET doen. Van mijn goede collega Ulco heb ik namelijk begrepen dat deze sowieso geweigerd worden bij alle adressen die eindigen op @hotmail.com vanwege SPAM beleid of iets dergelijks. Denk dat ons bestand voor ongeveer 65% bestaat uit deze adressen. Dus de response op onze laatste mailing viel wat tegen 😉 Daarbij kun je via Magento je nieuwsbrieven niet personaliseren, iets waar ik in ieder geval goede ervaringen mee heb. Raar eigenlijk, want alle andere transactionele mails kun je wel personaliseren. Daarnaast als je een redelijk groot klantenbestand hebt wordt de kans op een server overload wel erg groot. (Heb ik je genoeg overtuigd nu?)

Mail Managers

Inmiddels zul je ongetwijfeld wel gehoord hebben van mail managers. Maar waarom een mail manager? Ten eerste doen die bedrijven er alles aan dat jouw mail gewoon netjes in de inbox van je klant bezorgd wordt (dus niet in de SPAM filter). Ten tweede is het erg gemakkelijk om een nette mail op te stellen met bijvoorbeeld voor geconfigureerde mails waar je alleen je eigen tekst nog maar hoeft in te vullen. Ten derde, stats! Je kunt precies zien hoeveel mensen je mail openen, wie hem opent, hoe vaak, waar geklikt wordt etc. Ook al doe je niks met die informatie, dan nog is dat cool om te zien 😉 Maar beter doe je er wat mee, en probeer je je volgende mailing te perfectioneren.

Ik heb zelf ervaring met Aweber, Mailchimp, 1Shoppingcart en ezNewsletter. Omdat het hier om nieuwsbrieven gaat voor Magento ga ik alleen in op Mailchimp en ezNewsletter.

Mailchimp

De coolste van de twee Magento mail managers. Het is werkelijk een feest om een mailtje te versturen met Mailchimp. (als we het ook daadwerkelijk mochten voor eiwitpoeder.nl) Want ik was helemaal ready to go met eiwitpoeder.nl om mijn mailing te versturen. Ik had mijn klantenbestand geïmporteerd, mailtje opgesteld etc. Helaas werd onze account afgekeurd omdat ze bij Mailchimp vonden dat we spullen verkopen in een grijs gebied (pillen en poedertjes). Op moment van schrijven zijn we nog een poging aan het wagen om toch goedgekeurd te worden, want het is zo cool, dat we gewoon niet op willen geven.

Wat moet je doen om Mailchimp aan je Magento te koppelen.

 1. Mailchimp account aanmaken
 2. Extension installeren via Magentoconnect / er is ook een betere betaalde versie
 3. API-key aanmaken in Mailchimp en kopieren in Magento
 4. Klantenbestand overzetten, met 1 druk op de knop
 5. Happy mailing

ezNewsletter

Ook ezNewsletter heeft een integratie met Magento. Het kan in principe hetzelfde als Mailchimp, maar de look and feel is gewoon niet zo tof. Ook de ezNewsletter extension kun je downloaden en installeren via Magento Connect. Je kunt het trouwens een maand gratis uitproberen, dat heb ik gedaan, en ik was zeker tevreden. Vooral de support was echt uitstekend. Iets wat bij mij in een hoog vaandel staat. Ik zit daar nu nog steeds, maar zodra we goed worden gekeurd door Mailchimp, gaan we denk ik toch daar weer aan de slag. Toch meer mogelijkheden.

Tracken van je nieuwsbrieven in Analytics

Nieuwsbrieven versturen als een kip zonder kop, er zijn nog steeds een hele hoop bedrijven die dat doen. (net als adverteren in Adwords trouwens) Gemiste kans. Met een mail manager kun je sowieso dus al veel meer statistieken zien over je verstuurde nieuwsbrief, maar nog toffer is als je alles gebundeld hebt in Analytics. Je houdt toch wel je e-commerce statistieken bij in Analytics? Voor degene die dit niet doen, het is heel gemakkelijk.

Ga in je analytics account naar je analytics instellingen waar je in een blokje jouw site url ziet, met hiernaast een link naar “bewerken”. Klik op die link. Klik vervolgens op bewerken naast “Informatie over het hoofdprofiel van de website”.
En vink het bijhouden van e-commerce aan. Kopieer tevens even de analytics code in je analytics instellingen, deze begint met UA.


Vervolgens in je Magento ga je naar Systeem – configuratie – verkopen – Google API. Bij Google analytics zet je de eerste dropdown-box op Ja, en bij het tweede veld vul je je UA code in. Klaar ben je.

Het daadwerkelijke tracken van je gegevens in Analytics uit je nieuwsbrief doe je door de links uit je nieuwsbrief vol te pompen met Analytics code.
Zo wordt een link naar Revolutions Crack bv http://www.eiwitpoeder.nl/crack?utm_source=newsletter&utm_medium=newsletter&utm_campaign=product

Hoe dit precies in zijn werk gaat, plus een GA link builder vind je hier http://www.roirevolution.com/google-analytics/google-analytics-url-builder.htm

Op deze manier kun je in je Analytics netjes zien dat een bepaalde klant via de nieuwsbrief kwam en wat hij vervolgens heeft aangekocht. Handig en zeer waardevol om bij te houden.
Een mailing is in principe snel opgezet, en levert bij ons toch weer een paar duizend euro extra omzet op elke maand.
Als je dan nagaat dat we pas weer actief zijn met mailings in de laatste 3 maanden, en daarvoor een aantal jaar geen mails hebben verstuurd dan weet je dus ook dat er serieus geld door het toilet is gespoeld.

Begin gewoon met het mailen van je klanten, je laat anders serieus wat liggen. Happy mailing!

18 comments…

 • Axel 30 november, 2009, 20:01

  Hallo!

  Leuk artikel weer =) Doe zo voort! Zelf nog geen mailing gedaan, maar je hebt me er toch wel warm voor gekregen… Zat me af te vragen: Mag je zomaar mails sturen naar je klanten? Of alleen naar de klanten die zich op nieuwsbrief aanmelden?

  Reply
 • Mitch 30 november, 2009, 20:15

  Thanks, in principe mag je klanten alleen mailen als ze zich ervoor aangemeld hebben. Geloof ik….. in ieder geval, dat doe ik.

  Reply
 • René 30 november, 2009, 23:29

  Koud mailen is inderdaad per wet verboden.

  Reply
 • Judopak 1 december, 2009, 13:32

  Koud mailen is verboden, maar wanneer er sprake is van een klant leverancier relatie mag je deze gewoon mailen. Wel met soortgelijke producten of diensten.

  Dus wel, ik heb een judopakken site en mail mensen voor judomatten.

  En niet, ik heb een judopakken site en mail mensen voor hengels.

  Reply
 • Niels 7 december, 2009, 15:13

  Nuttig en goed bericht weer, wat zou Magento zijn zonder Extensions 🙂

  Reply
 • Axel 9 december, 2009, 14:40

  Aangemoedigd door dit artikel hebben we dan toch een mailcampagne gedaan! Bedankt voor de info Mitch 🙂

  Reply
 • Stefan 9 december, 2009, 23:12

  Iemand ervaring met het programma Mailwave icm Magento?

  Leuk stukje Mitch hoeven we niet allemaal hetzelfde wiel uit te vinden….

  Reply
 • tuinhuisspullen 10 december, 2009, 14:33

  Hallo

  In mijn zencartwinkel kan ik ook nieuwsbrieven verzenden,heb dat nog niet geprobeerd.

  Wat vinden jullie van yourmailinglistprovider.com of van enormail.nl,dat moet ook een goede optie zijn om nieuwsbrieven te verzenden. Emailadressen verzamelen gaat toch het beste met een adwords campagne,je bent alleen zomaar even wat geld kwijt,dat moet echt goed worden opgezet,vind ik moelijk.

  gr conny

  Reply
 • René 11 december, 2009, 06:54

  Hoi Conny,

  Ook bij Zen-Cart zou ik mailchimp gebruiken en niet de nieuwsbrief module van Zen-Cart zelf.

  Deze module is (nog) heel zwak.

  Via mailchimp of zen-cart.com kan je een mailchimp module downloaden waardoor je een koppeling tot stand kan brengen tussen de Zen-Cart en Mailchimp.

  Grtz, René

  Reply
 • Bartzet 15 december, 2009, 15:43

  Hallo,

  Ik ben opzoek naar een klant specifieke webshop.

  Wat ik hiermee bedoel is dat klanten eerst moeten inloggen (met een vooraf verkregen inlogcode) en dat er dan een klant specifiek assortiment wordt getoond.

  Weet iemand of er zoiets bestaat, opensource of commercieel is geen probleem.

  Met vriendelijke groet,

  Bart

  Reply
 • BDC 17 december, 2009, 10:15

  In de toekomst zullen wij ook Mailchimp gebruiken om mailings te versturen. De interface om een mailing op te stellen en te ontwerpen is alvast een zegen.

  Wel vind ik het niet zo eenvoudig om hun database te gebruiken van zodra je heel wat info probeert bij te houden van een klant. Goed nadenken hoe je alles structureert op voorhand lijkt me dan ook een goed idee.

  gr Bruno

  Reply
 • bram 2 januari, 2010, 15:35

  Ik heb naar aanleiding van deze post de eerste nieuwsbrief naar onze klanten verstuurd, het was even puzzelen hoe het allemaal werkt, maar het resultaat mag er zijn!

  Bedankt dat je deze handige info op je blog neerzet!

  gr,
  Bram

  Reply
 • lowie email solution 9 april, 2010, 13:52

  magento is zeer uitgebreid maar de nl vertaling is nog zeer matig.
  iemand een tip welke shop ik het beste kan nemen.

  Reply
 • Tom 28 april, 2010, 10:09

  Hoeveel kost het om door u een site te laten bouwen? Eventueel uur tarief?

  Reply
 • Overhemden 14 januari, 2011, 12:59

  Handig artikel, de koppeling met analytics kende ik nog niet. Ga dit gelijk uitzoeken!

  Reply
 • Vechtsportwinkel.com 23 september, 2012, 13:49

  Inderdaad handige koppeling. Thanks!

  Reply
 • Bintra 21 januari, 2013, 23:41

  Goed artikel, ga zelf ook aan de slag met mailchimp!

  Reply
 • Judith 28 januari, 2013, 13:13

  Hoi Mitchel,

  Kun je me helpen? Ik zend al tijden nieuwsbrieven met Mailchimp. Nu heb ik een nieuw account gemaakt om voor mijn bedrijf nieuwsbrieven te versturen, en opeens ontvangen al mijn klanten enkel de HTML tekst versie in hun email, met een link naar de nieuwsbrief. Moet ik soms mijn account upgraden om wel zeker te zijn dat zij direct de mooie nieuwsbrief zien die ik heb gemaakt? Weet jij hoe het zit?

  Dank je wel!

  Groetjes Judith

  Reply

Leave a Comment