Over Webwinkelblog

Een blog over webwinkel conversie en marketing geschreven door Mitchel van Duuren van Orangeboys BV.

Magento vs Oscommerce – voorraadbeheer

Aangezien ik hier op dit blog af en toe de webwinkelapplicaties osCommerce en Magento laat vallen, wordt mij vaak gevraagd wat ik het beste pakket vind. Omdat ik het redelijk druk heb gehad met van alles en nog wat heb ik eigenlijk nooit écht goed naar Magento gekeken. Tot afgelopen week. De reden…..

Een primeur, de pakketten gaan uitbesteed worden. De datum, 1 juli 2009. Maar daarover later meer. Het belangrijkste als je de orderafhandeling gaat uitbesteden is het voorraadbeheer. In in dit artikeltje wil ik het verschil laten zien tussen voorraadbeheer in osCommerce en Magento. Een groot verschil….

osCommerce

Na al die jaren trouwe dienst gaat osCommerce binnenkort de deur uit om plaats te maken voor Magento. Waarom? Vanwege het voorraadbeheer. Hieronder zal ik kort uitleggen hoe osCommerce met de voorraad om gaat.

Standaard kan osCommerce aan elk product een voorraad koppelen. So far so good zou je zeggen. Maar wat als je product opties heeft en deze opties ook beheerd moeten worden. Een situatieschets van mijn kant: Onze shop in sportvoeding heeft een eiwitproduct. Wanneer deze maar één smaak heeft is alles prima, maar als er meerdere smaken verkocht worden van hetzelfde product gaat dit al niet meer goed.

Of er nu 1 eiwitproduct banaan, vanille, chocolade of aardbei wordt verkocht, het maakt niet uit, het moet allemaal van dezelfde voorraad af. Ja zeggen de hardcore osCommerce’ers daar hebben we contributies voor. En op mijn beurt moet ik zegggen, ja hele goede zoals QTPro. Wanneer je deze contributie installeert kun je per product de optie’s bijhouden.

Maar, helaas wordt het bij mij nog iets ingewikkelder. Een eiwitproduct kan ook 2x verkocht worden met kwantumkorting, waarbij je van allebei de producten de smaak aan moet kunnen geven. En om het dan maar helemaal af te maken. Een eiwitproduct kan ook in een pakket zitten met meerdere producten.

Één product kan dus in de volgende situaties verkocht worden

 1. Op zichzelf staand product
 2. 2x met kwantumkorting
 3. Onderdeel van een gebundeld product

En de bedoeling is natuurlijk dat de voorraad accuraat blijft. Nu is er ook een contributie in osCommerce – bundled products. Met deze contributie kun je een product bundelen samen met een ander product en wanneer een gebundeld product wordt afgerekend, wordt de voorraad op productniveau bijgewerkt. Op deze manier heb je punt 1,2 en 3 opgelost als je geen opties (in mijn geval, smaken) hebt. In mijn geval moest de voorraad natuurlijk bijgewerkt worden op optieniveau.

Nu ben ik redelijk handig met osCommerce en PHP, maar de 2 contributies samenvoegen dat ging me niet lukken. Hele stukken code moesten opnieuw herschreven worden en daar moet je mij niet voor wakker maken. Zodoende heb ik iemand ingehuurd die het voor mij zou coderen. Helaas bleek het zelfs voor de grootste PHP guru niet haalbaar. Einde oefening voor osCommerce dus en genoodzaakt om een andere oplossing te zoeken, voor mij was dat om te kijken of het met Magento wel kon.

Magento

Na een uurtje rommelen met Magento was het al voor elkaar, iets waar ik een week in osCommerce voor bezig ben geweest. Ik zal hieronder laten zien hoe Magento dit oplost.

In Magento is het mogelijk om voor elke optie een apart product toe te voegen. In mijn geval maak ik 4 producten aan (Simple Products) en ik kan voor deze producten de voorraad toevoegen. Magento laat je de keuze of je deze producten wilt laten zien aan “de voorkant” zodat mensen deze producten ook afzonderlijk kunnen bestellen. In mijn geval is dat niet nodig. Vervolgens maak je een configurable product van deze 4 optieproducten.

Als de klant nu een eiwitproduct besteld in de smaak banaan, wordt de voorraad afgeboekt bij het product “eiwitproduct banaan” welke alleen in de admin te zien is.

Vervolgens kun je in Magento ook nog standaard een bundle product samenstellen. Zo kun je dus 2x eiwitproduct verkopen. Of een andere samenstelling, en alles wordt van de aparte optieproducten afgeboekt.

Conclusie

Ik was er altijd trots op dat ik als één van de weinige in Nederland een echt goede osCommerce shop kan bouwen qua functionaliteit, seo, layout etc. Maar met het fulfilment in aantocht en bovenstaande uitgelegd kan ik niet meer om Magento heen. Het is nu zaak om Magento te leren kennen en het mijzelf “eigen” te maken zoals ik dat in de loop van de jaren met osCommerce heb gedaan.

Verwacht dus vanaf nu wellicht wat meer Magento posts.

15 comments…

 • Guido Jansen 27 april, 2009, 18:15

  Wéér een goede reden om over te stappen naar Magento ;). Ben benieuwd naar je toekomstige ervaringen!

  Reply
 • Daan 27 april, 2009, 20:20

  Ik houd je blog in de gaten voor magento posts, ben benieuwd.

  Reply
 • Robbert 28 april, 2009, 07:59

  Ik zag dit al een beetje aankomen vanwege je vorige post over voorraadbeheer. Veel succes met Magento!

  Reply
 • Mitch 28 april, 2009, 08:29

  @Robbert: Thanks, ben bezig, en het is redelijk te doen. Als de php guru het voor elkaar had gekregen zat ik nu nog op osCommerce hoor! Het is nooit leuk om opnieuw te beginnen als je iets anders goed kan. ;-P

  Heb jij je shop zelf gebouwd of laten bouwen? Jouw accushop laadt namelijk redelijk vlot.

  Speciaal een server in laten stellen?
  Of heb je de Fooman Speedster module geactiveerd?

  @de rest: Na een dag rommelen in Magento zal ik proberen aan het eind van de dag een verslag te doen van alles wat ik tegen kom.

  Reply
 • Robbert 28 april, 2009, 08:52

  Heb de shop zelf gebouwd.

  Mijn hosting heeft standaard de server al erg goed ingesteld. Ben daar erg tevreden over. Fooman Speedster staat nog op de planning.

  Een goede post met snelheid tweaks voor Magento: A Guide To Making Magento Faster – http://www.magentocommerce.com/boards/viewthread/36225/

  Heb enkele van deze tweaks doorgevoerd maar pas op met cross browser compatibility issues. Voor sommige browsers ging het allemaal wat te snel.

  Reply
 • mbw 25 januari, 2010, 15:48

  Een klant van mij wil een webshop openen. Heb gekeken naar oscommerce en magento. Ik ben thuis in PHP, CSS, wordpress etc. Kan ik dan zo met die pakketten aan de gang of begin ik aan iets waar ik spijt van krijg? Ik zag dat Magento een betaalde versie heeft met cms ed, betekent dit dat die niet in de gratis versie zit?

  Reply
  • Dennis 28 februari, 2011, 13:11

   Beste WBW, ik zit met hetzelfde probleem heb een aantal OS draainen maar Magneto zit er profesioneler uit. Wil een aantal modules inbouwen maar wat is meer werk.Zelfmaken voor OS of bestaande zoeken op Magneto?

   Trouwen kun je nog opdrachten aannemen?

   Reply
   • Mitch 28 februari, 2011, 13:23

    Ik zou met het oog op de toekomst voor Magento gaan. osCommerce gaat echt dood bloeden. Ik zou dus bestaande zoeken voor Magento, of wellicht zelfs laten bouwen voor magento indien ze er niet zijn. Dat is mijn advies als je succesvol wilt doorgaan met je webwinkel.

    Zelf neem ik helaas geen opdrachten meer aan.

    Reply
 • Judopak 26 januari, 2010, 09:21

  mbw Als je nieuw bent met magento neem je tijd. Je kan de gratis versie installeren en kijk is rond wat het kan..

  Het ligt er ook aan wat je klant wil maar als je thuis bent in php / css moet je een eind komen. Geduld en goed lezen is wel een vereiste.

  Reply
 • mbw 26 januari, 2010, 11:33

  Dank je! Ik zit er overigens over te denken om een maatwerktraining te doen bij Jira ICT. Iemand ervaring?

  Heb ik genoeg aan die onbetaalde versie of moet ik voor een klant uitwijken naar de betaalde? Klant wil zelf site bijhouden. Is dat uberhaupt mogelijk zonder veel kennis?

  Reply
 • Jaap 24 augustus, 2011, 10:53

  Toch is een beetje voorraadbeheer in OScommerce niet zo lastig hoor. Ik heb er 3 dagen voor geprogrammeerd, telling los en samen en in pakketten gaat allemaal prima op smaak per product. En er worden ook nog mailtjes verstuurd die ver vantevoren aangeven wanneer je betreffende smaak op zal zijn a.d.h.v de verkoopsnelheid. Voordat je in Magento kunt gaan klooien ben je al snel een paar jaar verder of ben je afhankelijk van een specialist. Bij OScommerce kan je dat wat je wilt aanpassen meestal zelf binnen een uurtje maken, daar hoef je niet eens een PHP guru voor te zijn.

  Reply
  • Mitch 24 augustus, 2011, 11:04

   Blijkbaar ben je dan toch beter in programmeren als ik Jaap. 😉 Ik heb zelfs nog een php guru erop gezet.

   Het probleem was dat als je een bundle product verkoopt, dat er dan geen voorraad van het enkele product afgeboekt werd. Maar het is al zolang geleden….

   Reply
   • Jaap 31 augustus, 2011, 13:42

    Ja daar heb ik een simpele extra tabel voor gemaakt. Bij het aanmaken van een gebundeld product geef je aan welke producten daar in zitten. Het script loopt even die tabel door en weet dan wat er geteld moet worden, al dan niet met een smaakje. Je zou er bijna een contributie van maken ware het niet dat wel heel erg gericht is op een bepaald type winkel.

    Reply
 • sanderberg 24 augustus, 2011, 11:20

  In OpenCart zit ook voorraadbeheer per variatie in je product. Weet niet of het zo uitgebreid is als jij wilt met aparte prijzen enzo. Je kan wel de prijs per optie aanpassen (dus optie 1 van product 1 kan je duurder maken dan optie 2 en 3 van product 1).

  Reply
 • Koffievergelijk.nl 21 april, 2012, 15:19

  Heeft er iemand veel ervaring met rapportages in Magento? Wil bijvoorbeeld op bepaald moment (ook in verleden) voorraadwaarde van alle producten kunnen bepalen of eenvoudig een voorraadlijst kunnen uitdraaien?

  Wil ook graag met min/max-peilen werken en per e-mail een besteladvies ontvangen als er een product (of producten) onder het minimumpeil gaan, heeft hier iemand ervaring mee?

  Reply

Leave a Comment