Over Webwinkelblog

Een blog over webwinkel conversie en marketing geschreven door Mitchel van Duuren van Orangeboys BV.

Waarom Magento templates niet perse verkeerd zijn

Vol afschuw heb ik vroeger altijd gekeken naar osCommerce templates. (Het lijkt alweer eeuwig geleden) Ik vond het iets voor mensen die wel willen, maar niet kunnen. Ik herkende ze altijd uit duizenden. Met de komst van Magento keek ik dan ook argwanend toe naar de komst van de vele Magento templates. Maar is dat wel terecht?

Magento templates, hoe werkt dat?

Magento heeft de waanzinnige mogelijkheid om met 1 druk op de knop een thema in te laden in de backend van Magento nadat deze is geupload naar de server. Leuk voor valentijn, kerst of andere mogelijkheden om een afwijkend thema in te laden.
Het uploaden van een thema is easy, je kopieert gewoon de mappen { /app } en { /skin } naar de root van je Magento installatie.

Zorg er wel voor dat je deze mappen over de mappen heen zet waarbij de content van bovenstaande mappen wel in tact blijft. (Dus NIET vervangen)

Hierna ga je in de backend van Magento naar SystemDesign (of Ontwerp in het Nederlands)

Afbeelding 10

Vervolgens kies je rechtsboven voor Design-Wijziging Toevoegen (NL)
Bij winkel kies je voor jouw winkel (Store front) en bij Eigen ontwerp het Thema wat je zojuist hebt geüpload. Voila, je template is geinstalleerd.

Waar haal je de beste Magento templates?

Simpel, bij TemplateMonster. Ik heb daar nu een stuk of vijf templates gekocht en gedownload, en ik moet zeggen dat ik redelijk aangenaam verrast ben door de kwaliteit van de templates die ik gekocht heb. Alle templates krijg je inclusief PSD file dus je kunt het template nog aanpassen naar eigen wens. Ik moet zeggen dat alle templates sowieso nog wel wat aanpassingen nodig hebben na download. Ze moeten een beetje aan Nederland aangepast worden. Wat TNT & iDEAL logo’s doen wonderen. Verder zijn ze meestal niet echt geoptimaliseerd voor de beste conversie, maar als basis is het echt perfect. Templatemonster dus. 😉

Voorbeelden van Templates

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van Magento templates.


Mijn ervaring met templates

Ik zal hier kort even mijn ervaring met het gebruik van een webwinkel met template beschrijven. Al een jaar of twee heb ik een winkel in Xenon verlichting, met de beste url die je je kunt wensen. Voorheen was deze winkel in OsCommerce gebouwd. Nu in Magento met in het begin een eigen gemaakt thema. Ik was hier niet tevreden over maar had ook geen zin om veel tijd te stoppen in een nieuw design. Ik kwam uit bij een template, toch maar eens proberen.

Hierbij het resultaat, voor en na:

xenonAfbeelding 12

Het resultaat is een verdubbeling in bestellingen in twee maanden.

Ook nog wat stats van de afgelopen twee jaar, je ziet nadat ik de site in Magento heb gebouwd dat er een mooie stijging qua bezoekers in zit. De dip komt door de zomer, aangezien er dan minder gezocht wordt naar xenon verlichting.

Afbeelding 11

Hebben jullie ervaringen met Magento templates? Goede? Slechte?

PS: Nog even een kleine warning voor een ieder die zich eraan stoort. De links naar templatemonster zijn affiliate links. Wanneer je hierop klikt, en je een template koopt ontvang ik hier een percentage van. Het artikel is niet geschreven voor die inkomsten, maar ik wilde eigenlijk gewoon delen dat templates niet perse slecht hoeven te zijn als ik naar mijn eigen xenon.nl orders kijk. Doe ermee wat je wilt.

38 comments…

 • Niels van der Voort 19 februari, 2010, 09:04

  Hi Mitchel, ik heb goede ervaring met http://www.magesupport.com/ vindt het mooie Templates en gebruik er zelf ook een in me Magento shop 🙂 die deze week live is gegaan.

  De PSD’s krijg je er daar ook bij en de support (reactie op mail) was duidelijk en snel.

  half-off topic:
  over Emails Templates gesproken in magento, hoe heb jij die TNT Track&Trace link erin gekregen, ik kan het nummer wel toevoegen maar helaas zonder link.

  Reply
  • soraya 9 februari, 2011, 17:10

   Hi,

   Een vraagje, ik ben bezig met een webwinkel. Ik heb de domeinnaam en webhosting geregeld via transip. Nu wil ik het liefst een magento template die ik heb gezien en de vraag is.

   Hoe doe ik dat. Ik koop de template en wat is de volgende stap. De template die ik bedoel is van magento en is een webwinkel template.

   en de laatste vraag is moet ik naast de template ook nog apart met een seoshop in zee gaan.

   Graag een reactie.

   dank

   Reply
 • Maarten van der Schot 19 februari, 2010, 09:50

  In eerste instantie vond ik dit een interessant artikel.
  Maar zeg er de volgende keer ook bij dat je affiliate bent bij Templatemonster?
  Op deze manier krijg je de indruk dat het meer gaat om templates te verkopen.
  Wellicht goed bedoeld en ik gun je alle inkomsten, alleen ik kan me voorstellen dat meer mensen er een dubbel gevoel bij hebben als het in een redactioneel artikel staat.

  Gr,
  Maarten

  Reply
 • Mitch 19 februari, 2010, 10:09

  Omdat het een affiliate link betreft maakt het het artikel minder interessant? Dat snap ik even niet. Ik gebruik zelf ook die templates, en vertel mijn lezers waar ik ze vandaan haal. That’s it.

  Maar ik zal het erbij zetten voor een ieder die zich eraan stoort.

  Reply
 • Mitch 19 februari, 2010, 10:15

  @ Niels: Heb je deze al gevonden op het Magento forum?

  http://www.magentocommerce.com/boards/viewthread/35076/

  Op deze manier heb ik het gefixt..

  Reply
 • Maarten van der Schot 19 februari, 2010, 10:34

  Wanneer een blogpost een “commercieel tintje” krijgt, kun je als bezoeker afvragen wat de motivatie was om het te schrijven.
  Ik begrijp dat je bedoeling goed is en je uitleg is ook helder. Verder lees ik graag je posts, anders zat ik hier niet 😉

  Gr,
  Maarten

  Reply
 • Judopak 19 februari, 2010, 11:50

  @Mitch Leuk artikel!

  Misschien ook een idee met ze alle de beste gratis / betaalde plugins voor magento te delen met ze alle ?

  Reply
 • Mitch 19 februari, 2010, 11:56

  @ Judopak: die post staat al in draft in mijn Wordpress. Heb al wat uitzoekwerk gedaan.

  Ik wilde een top 5 betaald, en een top 5 gratis gaan beschrijven, eventueel aan te vullen door mijn lezers naar een top 10.

  Reply
 • Niels 19 februari, 2010, 16:42

  Bedankt Mitch, ik ga ermee aan de slag.
  ——————-
  Zoals Ulco al zei deze week; “Orginaliteit is niet te koop.” Ook webwinkelblog heeft hier al last van zie ik.
  http:// www. ecommerceheadlines .nl /2010/02/18/waarom-magento-templates-niet-perse-verkeerd-zijn/

  spaties heb ik er tussen gezet, i.v.m. anti-linkbuilding

  Reply
 • Mitch 19 februari, 2010, 16:52

  @ Niels: Ach die scrape site boeit me niet zoveel, ze zetten er een bronvermelding en linkje (nofollow) bij dus dat is wat mij betreft prima.

  Succes met Track & Trace, het is easy.

  Reply
 • BDC 22 februari, 2010, 08:23

  Ik vond de discussies wel leuk om volgen :).

  Wat de templates betreft. Die zijn volgens mij maar 1 aspect om de usability en conversie te verbeteren. Het is vaak proberen, testen en kijken hoe de anderen het doen. Dan denk ik vooral aan de grotere webwinkels. Vistaprint, Amazon, Bol,…

  Reply
 • Hidde 22 februari, 2010, 21:15

  Inderdaad erg goede ervaring met het ‘ombouwen’ van TemplateMonster templates, het is vrij simpel en je krijgt al snel een unieke template voor minder werk.

  Verder wil ik nog aanhalen dat gratis templates ook prima om te bouwen zijn, de Modern template van Magento is bijvoorbeeld erg makkelijk aan te passen naar je eigen smaak en wil.

  Reply
 • Tim 25 februari, 2010, 12:10

  Waar is de discussie met de /gekopieerde/ content voor je xenon site?

  Of plaats je alleen negatieve berichten over anderen en wanneer het overjezelf gaat verwijder je het maar..jammer!

  Reply
 • Mitch 25 februari, 2010, 12:25

  Het blijft mijn blog natuurlijk 😉 Dus ik kan / mag doen en laten wat ik wil hier. Verder vond ik het zinloos. Degene wijst me erop dat ik content gekopieerd zou hebben voor mijn xenonsite.

  De xenon site wordt beheerd door mijn collega, en natuurlijk ben ik hier eindverantwoordelijke voor maar ik heb geen mail gekregen van degene van wie ik iets gekopieerd zou moeten hebben?! De tekst wordt in ieder geval as we speak herschreven. Ook weer opgelost.

  Als laatste: Als lezers mij bekritiseren vind ik dat prima, ik hou ervan. Maar niet als het anoniem gaat. Durf dan gewoon met je volledige naam en toenaam + eventuele site iets te roepen. Jullie weten immers ook allemaal wie ik ben, lijkt me wel zo eerlijk.

  Reply
 • E. Nieuwold 26 februari, 2010, 23:37

  Ik zou graag overstappen op Magento, nu werk ik met MijnWebwinkelPro+ en dit heeft toch behoorlijk wat nadelen.
  Nu wil ik het volgende graag weten.

  Als ik de template vervang door een ander template, is dan de frontend nog in het nederlands zoals dat ook in de oude template het geval is?

  Is misschien een domme vraag maar wat zijn de psd files?

  Hoor graag reactie
  Erwin

  Reply
 • koen 1 maart, 2010, 13:31

  .PSD file, is een beeld extensie van photoshop.

  goed artikel mitch, ik denk dat het het makkelijkst is om vanuit een bestaande template te gaan werken voor een nieuwe shop.

  Reply
 • Pelle 19 maart, 2010, 10:49

  Wij hebben vanuit onze klanten ook gematigd positieve berichten gekregen over magento. Voor kleinere partijen is dit echt een goede oplossing.

  Reply
 • parfumgifts 16 april, 2010, 08:22

  Wij hebben zelf ook een leuke temp gemaakt. Lijkt veel op de apple look. Straalt eenvoud en kracht uit en geeft ruimte om te etaleren.

  Reply
 • Patrick Nijhuis 17 juni, 2010, 19:11

  Ik heb zeer goede ervaringen met de Templates voor Magento. Wij hebben voor onze webshop in lifestyle en hamamproducten http://www.lalibella.nl een redelijk simpele template gekozen. Maar we zijn toch zeer flexibel in de vormgeving.

  Zeker voor de producten als ottomania was dit een must.

  Het enige waar ik tegenaan liep bij MonsterTemplate dat de animaties niet bij in het gedownloade pakket zat en MonsterTemplate geeft verder geen reactie op mijn vragen.

  Reply
 • Erik 21 juli, 2010, 16:13

  Weet iemand trouwens of er nog goede documentatie beschikbaar is over Magento en het bouwen van layouts? Ik heb de user manual en designer’s guide al helemaal uitgelezen. Maar toch is het nog niet duidelijk hoe ik een eigen layout kan opzetten in Magento. Ik pas liever niet bestaande templates aan, dit heb ik in Wordpress en Joomla ook nooit gedaan. Het liefst begin ik vanaf de grond of vanaf een blank template.

  Reply
 • Jan Kolstee 13 september, 2010, 10:35

  Misschien een tip voor een nieuw artikel

  Wanneer is een template nu seo en spo vriendelijk ?

  Reply
 • Natalie 30 september, 2010, 10:59

  Bestemensen, ik zie dat jullie ervaring hebben met magento, misschien dat jullie mij dan kunnen helpen.
  Ik heb nl een mooie magento template gezien die ik wil komen om een webshop mee te beginnen.
  Maar kan iemand mij uitleggen wat ik precies moet doen nadat ik deze gekocht heb?

  Alvast bedankt

  Reply
 • Kim K 3 oktober, 2010, 19:40

  In het stuk staat het volgende:

  Het uploaden van een thema is easy, je kopieert gewoon de mappen { /app } en { /skin } naar de root van je Magento installatie.

  Zorg er wel voor dat je deze mappen over de mappen heen zet waarbij de content van bovenstaande mappen wel in tact blijft. (Dus NIET vervangen)

  Ik snap dit niet. Ik heb geprobeerd om de app en skin map te kopieren naar mijn server. Als ik vervolgens design wil aanpassen d.m.v. add design change, staat mijn template er niet bij. Ik vraag me af of het kopieren van app en skin wel goed is gegaan.
  Wat wordt dus bedoeld met het niet vervangen, maar wel over elkaar heen zetten?

  Reply
 • Fenna 11 oktober, 2010, 14:30

  Hi Mitchell,

  Ik vroeg me af, als je een magento webshop hebt, moet je dan ook een magento template gebruiken (zo een kant en klare van templatemonster) of kan je ook bijvoorbeeld een flash template kopen en toevoegen? Die vind ik namelijk veel mooier en aparter dan de magento templates!

  Alvast bedankt!

  Reply
 • Mitch 11 oktober, 2010, 16:55

  Het zal toch echt een Magento template moeten zijn, anders kun je er niks mee in combinatie met het Magento pakket. Trouwens sowieso zijn Flash templates af te raden, je rankt er niet mee in de zoekmachines. Vaak zijn ze ook niet functioneel. Met alleen mooi kom je er niet 😉 Succes

  Reply
 • Fenna 12 oktober, 2010, 05:21

  Hoi Mitchell,

  Bedankt voor je snelle reactie. Zou je mij misschien ook kunnen vertellen waar ik op moet letten bij het kopen van een template. Wat zou ik zelf allemaal nog kunnen veranderen als ik de template heb gekocht?
  dankje!

  Reply
 • Mitch 13 oktober, 2010, 12:04

  Je hoeft niet echt ergens op te letten als je een template aanschaft, natuurlijk moet je kijken of het bij je uitstraling / huisstijl past, maar dat is het eerste wat je doet bij het uitkiezen van een template.

  Verder kun je alles veranderen aan het template mits je de kennis hebt om dit te doen 😉 CSS, html, php

  Reply
 • reza 18 januari, 2011, 18:42

  Beste lezers en schrijvers,

  Ik heb op enkele aanbevolen sites door jullie naar magento templates gekeken en ik vond er weinig mooi, maar ik wil jullie het volgende vragen
  kan ik ook een oscommerce template van website templatemonster voor een magento webwinkel gebruiken?

  groet,

  Reply
  • Jack 18 januari, 2011, 22:15

   Komt maar krachtig, nope! Templates zijn specifek voor een bepaald systeem gemaakt. Je kan een osCommerce design wel laten ombouwen naar een Magento template, maar dat kost je veel geld aangezien dat custom werk is.

   Reply
 • Dave van Horik 20 februari, 2011, 13:37

  Hoi Mitch,

  Bestaat er ook zoiets als een template club voor Magento? Ik werk veel met Joomla! en ben daarvoor lid van YOOtheme waar ik een heel assortiment betaalde templates kan gebruiken voor een jaarlijks bedrag.

  Volgende vraag: Ik ben mij op Magento aan het orienteren en zie dat er drie versies zijn waarvan alleen de Community versie gratis is. Op de site van Magento zie ik bij de vergelijking tussen de drie versies alleen wat de betaalde versies hebben en niet wat de Community versie heeft. Ik wil Magento misschein gaan gebruiken voor een eenvoudige productassortiment, maar wel met uitgebreide nieuwsbrieffunctionaliteit. Is de Community versie hier geschikt voor?

  Alvast bedankt voor jou/jullie reactie(s)

  Gr
  Dave

  Reply
  • Mitch 23 februari, 2011, 09:13

   1: Nope dat is er volgens mij (nog) niet

   2: Eenvoudig productassortiment en de community edition gaat goed samen, er zijn stores met 10.000 producten met de CE.
   Uitgebreide nieuwsbrief functionaliteit in combinatie met Magento moet je niet verwachten. nieuwsbrief in Magneto = ruk. Daar neem je een ander systeem voor.

   Reply
 • Jacqueline van der Oort-van Toledo 11 mei, 2011, 20:31

  Hallo Mitch,

  Momenteel ben ik research aan het doen naar het maken van een online lingerieshop. Via de site van zign.nl ben ik een Magento template tegengekomen die helemaal aan mijn ideeën voldoet. Het betreft de template http://www.zign.nl/magento-template-32976.html en daar staat bij dat je diverse software dient aan te schaffen. Ik vraag me af of het geheel eenvoudig te doen is. Zelf ben ik gelukkig wel handig en ik heb de tijd, maar toch heb ik mijn twijfels. Wat is jouw advies?

  Reply
 • Danielle 23 juni, 2011, 12:38

  Bestaan er ook magento templates waarbij je niet kunt scrollen? Of kun je in Magento zelf iets ontwerpen dat het een non scrollable webwinkel wordt?

  Reply
 • Ruud 2 september, 2011, 15:31

  Heeft iemand ervaring met Simplestore van H&O? Ik zag hem voorbij komen op Magento Connect en het lijk me wel een mooie template. Is van een Nederlands bedrijf, dus dat is voor mij ook wel een pluspunt.
  Gr. Ruud

  Reply
 • Pietnja 20 september, 2011, 19:43

  Ik zelf gebruik het thema Ultimento. Dit is naar mijn weten het meest uitgebreide thema voor magento. Helaas betaal je daar ook voor.

  Reply
  • Mitch 20 september, 2011, 20:12

   Wat is je site dan? Ben wel benieuwd.

   Reply
 • Bart 24 januari, 2012, 22:34

  Goed artiekel,

  Ben zelf ook met een idee bezig.
  Heb alleen nog wel een vraagje, als ik een magento template koop en ik wil deze bewerken, hoe doe ik dit dan? Kan hier op youtube/google niet echt veel over vinden, misschien zoek ik verkeerd?

  Alvast bedankt

  Reply
 • Jon van Aller 29 februari, 2012, 11:42

  Hoi Mitch,

  Ik wil je even bedanken!

  Op dit moment ben ik bezig om mijn huidge osCommerce site volledig opnieuw op te zetten en daardoor ben ik nu aan het het overstappen naar Magento. Dit samen met een template ontwerp welke ik heb gekocht heb, en ondanks dat de nieuwe webshop nog niet actief is, ben ik nu al zo tevreden met het resultaat, Magento is echt een verademing in vergelijking met oscommerce! Via google heb ik jouw site gevonden, wat een inspiratie geef je me! Onwijs bedankt daarvoor, want ik heb zoveel leuke ideeën opgedaan en dingen die ik verder nog wil gaan aanpassen, ook het invoegen van een one page checkout daar ga ik mee aan de slag. Dus, ga door met schrijven! 🙂

  Reply

Leave a Comment