Over Webwinkelblog

Een blog over webwinkel conversie en marketing geschreven door Mitchel van Duuren van Orangeboys BV.

HBD – Hoofdbedrijfschap Detailhandel heffing 2009

Ieder jaar komt die weer terug, en ieder jaar denk ik weer wtf! Ik heb het over de heffing van de HBD – het hoofdbedrijfschap detailhandel.

Ik vraag me af, ben ik een detailhandelaar dan? Ik verkoop niks via een fysieke winkel. Er zit een informatiefolder bij waar alleen maar dingen in staan als:

 1. Het succes van uw winkel valt of staat met goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid.
 2. Slachtofferhulp Detailhandel
 3. Samen in strijd tegen winkelcriminaliteit.

Niks maar dan ook niks geen woord over webwinkels in heel deze folder. Ja, op de achterkant wat de HBD verstaat onder detailhandel staat het volgende:

Onder detailhandel verstaan we: het bedrijfsmatig verkopen van waren aan particulieren. Hierbij is het niet noodzakelijk dat er sprake is van een winkel. Ook het verkopen van waren bijvoorbeeld vanuit huis, op een warenmarkt of via internet wordt als detailhandel beschouwd.

Na wat zoeken op internet kwam ik op de site van het HBD tegen wat ze voor internetwinkels doen. Lees dat hier. Ik ben eerlijk gezegd niet overtuigd dat deze dienstverlening zich bezig houdt met de belangen van de webwinkels. Met het sterk groeiend aantal webwinkels zijn we denk ik gewoon een lekkere melkkoe voor de HBD.

Wellicht heb ik het helemaal mis, en kan een lezer mij het nut vertellen van deze organisatie? Dan heb ik een beter gevoel bij het betalen van de 79 euro.

171 comments…

 • Mobs 10 februari, 2009, 20:55

  Ja, heb ik ook last van. Vorig jaar kreeg ik mijn eerste acceptgiro van 79 Euro. Na drie aanmaningen en checken op het web en telefoontje toch maar betaald. Dit jaar kreeg ik weer een acceptgiro, nu verhoogd met nog eens 70 Euro voor een of andere branche groep. Weer gebeld en drie mensen gesproken maar geen een die duidelijk kan verwoorden wat zij nou precies doen in ons belang.
  VInd het een vaag organisatie.

  Reply
 • Dirk 10 februari, 2009, 23:22

  Vorig jaar heb ik 179,90 moeten betalen aan de HBD! (voor de woning textiel branche)
  Echt belachelijk!

  Meer info over wat ze doen voor webwinkels: http://www.hbd.nl/view.cfm?page_id=8764

  Wat ze onder andere zeggen: Wij zetten ons in voor een gezonde sector waarin het goed ondernemen en werken is.

  Nou…handig hoor! net zo handig als de thuiswinkel.org NOT

  Reply
 • Matt 18 februari, 2009, 20:08

  Nee dan de Kamer van Koophandel, ook al zo’n club die je maar 1 keer per ziet, in de vorm van een forse acceptgiro. Je hebt er helemaal niets aan. Wil je een keer advies, dan moet je daarvoor betalen. Verder krijg je een krantje vol onzin en ze verkopen je adres en faxnummer aan iedereen die daar geld voor over heeft, zodat je bedolven wordt onder folders en bergen faxen. Als je de KvK opheft, merkt niemand er iets van. Het is gewoon zo’n club die veel geld kost en alleen maar bezig is zichzelf in stand te houden. Wie toch advies nodig heeft, kan gewoon bij een bedrijfsadviseur langs gaan. Daar heb je niet zo’n moloch voor nodig.

  Reply
 • Annemieke 2 maart, 2009, 12:50

  wat gebeurt er als je gewoon niet betaald? ook ik heb een webwinkelk sinds half 2008 en heb nu weer en factuur ontvangen. Kunnen ze je dwingenht zgn lidmaatschap te laten betalen?

  Reply
  • Patrick 24 november, 2012, 14:24

   Een Kvk op zich is handig ware het niet dat niet online een eenmanszaak kunt registeren

   Wij zijn een jaar geleden met een webwinkel die kleren verkoopt maar nu vereisen alle aanbieders van Ideal dat je met KVK, eenmanszaak komt registeren.

   Daar zit nu het probleem omdat wij de kleren handel runnen vanuit Wuxi (China). Daar zitten alle toeleveranciers en wij dus ook.

   Onze website is daarom down. Kijk maar op http://www.netboots.nl

   Onze vraag is mogen we jouw eenmanszaak gebruiken om Ideal aan te vragen?

   Als je meer wilt weten of interesse hebt, dan moet even een email terug sturen.

   Met vriendelijke groet,
   Patrick

   Reply
 • Lia 7 maart, 2009, 12:20

  Ik kreeg ook een factuur in huis en vraag me dus ook af wat deze organisaties eigenlijk voor ons doen? Behalve een rekeing sturen. Ben ook heel benieuwd of je verplicht bent te betalen.

  Reply
 • Bas 10 maart, 2009, 14:35

  Ik kreeg hem ook op de mat. Inderdaad belachelijk, want je krijgt er helemaal niks voor terug! Kvk en hbd bij elkaar opgetaald is toch een flink bedrag waar je mooi iets anders nuttigs mee had kunnen doen..

  Reply
 • Kluiven 11 maart, 2009, 23:07

  Hell ja, je zal moeten betalen. Blijkbaar hebben ze via een of andere ministriele verordening groen licht gekregen om onoplettende ondernemers het leven zuur te maken. En ze pakken voor het gemak de webwinkels er ook maar bij!

  Ennehh.. Ze doen inderdaad geen zak voor de webwinkel, anders dan het hele jaar door vage zinnetjes verzinnen die het opsturen van de acceptgiro van volgend jaar weer rechtvardigen. Mocht iemand weten wat hieraan gedaan kan worden: Ik sta open voor suggesties!

  Reply
 • Tonia 19 maart, 2009, 08:29

  Ook ik heb een webshop en vorig jaar en dit jaar een acceptgiro ontvangen van HBD. Maar ik kan nergens vinden dat je inderdaad verplicht bent om die bijdrage te betalen. Dat zeggen ze zelf dan wel, maar waar is dat op gebaseerd. Heeft iemand het wel eens nagevraagd bij het ministerie of dat echt zo is??

  Reply
 • Henri 23 maart, 2009, 10:53

  Betalen moet je. Heb 1e en 2e jaar geweigerd te betalen (2005 en 2006) maar kreeg uiteindelijk wel mooi brieven van het incassobureau.

  Heb ook gebeld en om uitleg gevraagd, maar ook geen bevredigend antwoord gekregen.

  Conclusie: de webwinkelier is een pracht melkkoe voor het HBD. Wel innen, niets leveren.

  Alhoewel het laatste wel een kanttekening vergt: de belasting voor winkeliers voor de verwerking van verpakkingsafval die wij met z’n allen naar de consument sturen, wordt dan wel weer gedekt door het HBD.

  Maar verder… neuh…

  Reply
 • Dennis 8 april, 2009, 13:44

  Vieze vuile gore klootzakken zijn het, BLOEDZUIGERS ! ! ! ! ! !

  Zo’n kerel die dit bedacht heeft, zou ik wel eens tegen willen komen om eens een goed gesprek mee te hebben !

  Hoofdbedrijfschap detailhandel, ze doen verdomme niks voor je, tja zo kan ik ook rijk worden !

  Reply
 • Hans Prins 16 april, 2009, 06:19

  Schelden helpt niet. Ik heb een kwekerij van exotische tuinplanten, geen winkel, maar wel verkoop aan klanten en wordt dus ook aangeslagen voor 126,20. HBD beweert dat ik aangeslagen wordt omdat ik ingeschreven sta bij de KvK. Verschillende collegabedrijven hebben echter geen nota van het HBD gehad!!! Ze doen maar wat dus. Ik heb mij in een brief beroepen op rechtsongelijkheid en geweigerd te betalen. Op dit argument wordt niet ingegaan.
  Ik stel voor om als groep “winkellozen” een aanklacht in te dienen bij de nationale ombudsman wegens afpersing.
  Wie doet er mee? tel 0521-588445

  Reply
  • Jos 22 juli, 2013, 01:45

   Ik heb precies hetzelfde probleem en heb ze daarom ook beschuldigd van onbehoorlijk bestuur omdat ik pas na mijn verhuizing vorig jaar ben aangeslagen voor deze heffing. Daarvoor was ik al bijna 20 jaar actief als ondernemer en ben al die tijd blijkbaar onzichtbaar geweest voor deze club.
   Ik wacht gewoon weer af wat ze me nu weer te melden hebben….

   Reply
 • Chantal 30 april, 2009, 16:11

  Ik kreeg zojuist een heffing voor maar liefst € 149,- van het HBD. Ik heb een heel klein webwinkeltje en besta pas 6 maanden, maar heb toch al 2 (twee) heffingen gekregen. Sowieso lijkt me deze heffing veel te hoog, maar ik heb begin dit jaar ook al een factuur van ze gekregen (en betaald). Dir wordt me echt te gorting hoor. Kan ik hier niets tegen doen?

  Reply
 • mark 1 mei, 2009, 11:37

  Leeg zuigen kunnen ze wel.
  Echt helpen met ideeen of een lagere belasting voor hard werkende ondernemers ho maar !!

  kut

  Reply
 • Jens Swelson 1 mei, 2009, 17:37

  Het HBD kijkt alleen naar hoe je ingeschreven stat bij de KvK. Zo heb ik ook een tijdje ingeschreven gestaan met in de beschrijving dat ik producten verkocht. Hier is nooit van gekomen. Je moet dan echter toch gewoon betalen. Daarom dit jaar dat stukje uit het KvK register gehaald en een brief gestuurd erover. Nog geen reactie erop gehad, maar ik neem aan dat ik nu geen last meer van ze heb.

  Reply
 • bakaveli 10 mei, 2009, 07:51

  Ik dacht ook wat jullie dachten en schreef naar HDB. Hier de brief:

  IK; Elk jaar maak ik een bedrag over naar jullie. Ik weet niet wat jullie voor mij doen of hebben gedaan. Ik vraag me af waarom ik verplicht ben om jullie te betalen terwijl ik er niks voor terugkrijg.

  Het bedrag maak ik ook met tegenzin over omdat ik ook zonder jullie mijn zaken kan doen. Ik heb een webwinkel dus van een fysieke winkel is er geen sprake.

  Geef me aub meerdere redenen dat ik een beetje van jullie nut kan worden overtuigd.

  HDB:Geachte heer, mevrouw

  Hartelijk dank voor uw bericht. U vindt in onze activiteiten onvoldoende de meerwaarde voor internetwinkeliers terug. Ik ga daar graag op in. Maar wil eerst even in het algemeen een paar opmerkingen maken

  Verplicht en voor iedereen gelijk
  Iedere onderneming die bedrijfsmatig waren aan particulieren verkoopt valt onder de werkingssfeer van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Daarin wordt geen onderscheid gemaakt naar verkoopkanaal. ‘Stenen’ winkels, ambulante handel, postorderbedrijven en webwinkels zijn dus gelijk.

  Dat u valt onder de werkingssfeer van het HBD is dus een automatisch gevolg van uw keuze om een bedrijf te beginnen in de detailhandel. Dat is weliswaar bij wet geregeld, maar op uitdrukkelijk verzoek van de organisaties van werkgevers en werknemers in de detailhandel. Zij zijn het ook die ons bestuur vormen en er op toezien dat onze activiteiten passen bij de behoefte van de sector.

  Verplichte registratie
  Iedere ondernemer in de detailhandel is dan ook verplicht zich bij het HBD te registreren. Omdat wij extra administratieve lasten willen voorkomen, registreren wij ondernemers automatisch op basis van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De ondernemer hoeft dan alleen maar te controleren of wij de registratie goed hebben gedaan.

  Voor de gehele sector
  De activiteiten van het HBD zijn gericht op de hele detailhandel. Wij zetten ons in voor een gezonde sector waarin het goed ondernemen en werken is. Wij houden ons, zoals u in de brochure heeft gelezen, bezig met die onderwerpen waarmee een ondernemer eigenlijk niet geconfronteerd wil worden. Vaak zijn onze activiteiten onzichtbaar. U kunt daarbij denken aan het overleg dat wij namens de sector voeren met de diverse ministeries. Het HBD financiert ook de activiteiten van het Platform Detailhandel Nederland dat regelmatig als spreekbuis en belangenbehartiger optreedt naar politiek en media.

  Iedereen betaalt
  Omdat het werk van het HBD bijdraagt aan de ontwikkeling van de gehele sector is bepaald dat iedere onderneming in de detailhandel moet betalen aan het HBD. Wij maken hierbij wel onderscheid naar bedrijfsgrootte. Uitgangspunt is dat iedere onderneming profiteert en dus meebetaalt en dat, juist doordat iedereen meebetaalt, de kosten per onderneming laag blijven.

  Meerwaarde voor internetwinkels
  Ik had beloofd om aan te geven welke meerwaarde wij bieden voor internetwinkels.

  iDeal
  Steeds meer webwinkels maken gebruik van iDeal als betalingssysteem. Juist vanwege het belang van een veilig betalingsverkeer hebben Thuiswinkel.org en het HBD met de banken samengewerkt. iDeal is het resultaat van het intensieve overleg.

  goedkoop en veilig betalingsverkeer
  De detailhandel blijft steeds in overleg met de banken en creditcard-maatschappijen over de kosten van het betalingsverkeer. Het HBD levert via onderzoek en overleg de argumenten die uw belangenbehartigers nodig hebben aan de onderhandelingstafel.

  hanteerbaar houden van regelgeving
  In Brussel wordt wet- en regelgeving opgesteld over het handelen via internet. Denk hierbij aan de wet ‘kopen op afstand’ en de btw-heffing. Het HBD betaalt Nederlandse detailhandelsspecialisten in Brussel om Europese ambtenaren te informeren over de consequenties van het voorgenomen beleid om daarmee de regelgeving voor de detailhandel hanteerbaar te houden.

  Verpakkingsbelasting van de baan
  Dankzij de inzet van het HBD hoeft u geen administratie bij te houden van uw verpakkingsverbruik. U hoeft over het gebruik van verpakkingen ook geen belasting te betalen

  Internet steeds belangrijker voor de detailhandel
  Het aantal ondernemers op internet groeit. Daarnaast leidt de informatie via internet ook tot beter geïnformeerde klanten voor de ‘traditionele’ detailhandel.
  Het HBD richt zich de komende jaren dan ook nadrukkelijker op de internetverkoop. Dat gaat u zeker merken.

  Mocht u verder nog vragen hebben, neemt u dan gerust weer contact op.

  Met vriendelijke groet,

  Ben Ehlert
  Medewerker Infodesk HBD

  Reply
 • mark 19 juni, 2009, 14:50

  Mits je inkomen laag is, kun je je beroepen op een vrijstelling. Zo ben ik er onderuit gekomen.
  Kun je terugvinden in hun folder.

  Reply
  • Carina Bakker 27 januari, 2013, 06:59

   mijn verhaal wordt nog mooier. Ik ben in 2009 begonnen met een parttime nagelstudio. Daar verkoop ik ook huidverzorgingsproducten. Dus heffing ontvang. En sindsdien voor iedere jaar. Nu is het zo dat ik nog altijd 32 uur in loondienst werken. Mijn loon word mooi bijgereken in de verzamelloon. Iedere jaar weer. Daarzonder valt ik onder de minimun verzamelloon en zou ik dus minder heffinf moet betalen. Kan enig iemand my hierby helpen.

   Reply
 • Alex M 19 juni, 2009, 17:57

  Jaaa,

  De aasgieren zijn weer wakker geworden. Ook deze menen rechtvaardig je bankrekening te plunderen.

  Ik repareer en verkoop soms wat computers en/of onderdelen. Hiervoor moet je een kvk nummer en een BTW nummer hebben. waardoor de Melkertbaan mensen het geweldig vinden om even jouw bankrekening te plunderen.

  Ik noem dit asociaal, ik hier hier niet om gevraagd, en heb ook helelmaal niks met deze vriendenclubje (die overigens stinkend rijk moeten zijn).

  Mega arrogant zijn ze daar. Maar goed ik stop er maar mee, kan altijd nog de illigaliteit in. ( kost minder en levert meer geld op, en als je gepakt wordt: ach 20 uur taakstraf en klaar. Verdien je meer dan op een eerlijke manier)want door zulke aasgiernesten kost mijn hobbie vreselijk veel geld.

  Reply
 • HansM 24 juni, 2009, 10:33

  Ze claimen geholpen te hebben met Ideal, maar de banken claimen dat dit een gezamenlijk initiatief is van de banken.
  Het is een willekeur van facturen sturen, sommige collega’s met een webwinkel hoeven niet te betalen en anderen wel.
  HBD weet dat ze niets doen, want 1 x in het jaar krijg je een factuur met een foldertje, in dit foldertje gaan ze al meteen in de verdediging dat ze wel nuttig zijn en iets betekenen voor iedereen. Het zou goed zijn om alle webwinkels te organiseren en een klacht in te dienen bij EZ en KVK dit is gewoon een hobby clubje zoals je bijvoorbeeld een commisaris der koningin in diverse organisaties kan aantreffen. Hoe die aan hun salaris komen is duidelijk. Volstrekt overbodig. Jammer dat thuiswinkel.org hier dus een fiat aan heeft gegeven.

  Reply
 • RV 29 juli, 2009, 11:43

  Ongelofelijk! Krijg net gewoon een rekening van €279 van ze. Dit is zo’n beetje mijn winst in een kwartaal.

  Ik doe dit ook maar hobbymatig, dus hier zit ik niet op te wachten.

  Ben trouwens niet van plan om dit te gaan betalen.

  Reply
 • ML 5 augustus, 2009, 19:12

  Ik heb bezwaar aangetekend. Ik moet een bedrag betalen ook van Euro 317,50 en vind dit extreem hoog. Ik erg gaat Euro 106,32 vanaf omdat ik kan aantonen dat mijn inkomen lager ligt dan 17.000 per jaar.

  Ik kan nergens iets vinden volgens welke wet dit dan is bepaald. Het HBD is een organisatie die zichzelf in het leven hebben geroepen en ieder die wat verkoopt moet dan betalen. Ik zoek een regel waar staat dat dat via overheidswege is bepaald. Weet iemand daar iets van?

  HBD voert aan als reden een verkoopplaats. Wie heeft die regel bepaald?

  HBD meent toegespitst te zijn op kleine bedrijven en ik heb gevraagd wat zij dan al voor mij doen. De reden die zij aanvoerden wat dat tweederde van de ondernemingen die zijn aangesloten éénpitter is, maar vergeten wordt dat dit geen vrijvwillige aansluiting is!

  Verder heb ik gesteld dat ik meen dat tegen betaling een dienst geleverd moet worden. Er is geen enkele dienst geleverd. Het antwoord dat ik kreeg was dat ze recalmecampagnes hadden waar bij ik kon aanhaken in dag en streekbladen. Ik heb daar nooit iets van gezien. Het zijn recalmeuitingen voor producten die ik niet verkoop dus hoe zou ik daarbij moeten aanhaken?

  Het volgende punt wat in de brief werd aangevoerd is dat zij op verzoek van het HBA onderzoekssubsidies kunnen toekennen om op bepaalde projecten te laten uitvoeren, maar omdat dat verzoek nooit is gedaan hoeft het HBD dus geen initiatief te tonen? De grote vraag waarom dat verzoek nooit is gedaan is omdat zzp-ers daar letterlijk geen tijd voor hebben!

  Ik ben letterlijk een eenmanszaak en voor mij is dit een heel groot bedrag. Vervolgens kreeg ik bericht dat ik gehoord kan worden en daarvoor een hele dag vrij moet nemen en naar hun toe moet komen. Ik heb aangegeven dat dat niet kan omdat ik dan omzetverlies heb. Nu wordt de zitting gedaan zonder mij.

  Ik zou nog meer punten kunnen aanvoeren.

  Graag zou ik met wat meer ondernemers verzet willen plegen tegen dit soort kaalplukkerij. Misschien kunnen wij met z’n allen iets meer doen tegen dit soort onrechtvaardigheden. Ik zet mijn emailadres erbij en iets hoop van jullie te horen.

  Mariska (mariska67@hotmail.com

  Reply
  • Jolanda 1 december, 2010, 15:35

   Beste Mariska

   Ben het helemaal met je stelling eens, waarom voor een produckt betalen wat niet bestaat. Opgelicht of Radar zou daar een item aan moeten besteden…

   Kortom ik doe mee, een tip Kvk deelt je niet mede dat je verplicht bent om voor HBD te betalen…

   Groetjes Jolanda Hofman
   info@soledikidswear.nl

   Reply
   • Silvia Meijran 25 februari, 2013, 15:29

    Ook ik ben behoorlijk op het verkeerde been gezet.
    dacht dat AMbachten de zgn spookfakturen verhaal zou zijn waar je vaak van hoort omdat ik door de KVK niet was ingelicht en verkeerd was ingeschreven (bedrijfsomschrijving klopte niet en na de aanpassing weigert Ambachten mee te werken aan de correctie met terugwerkende kracht). Nu zit ik 3 jaar verder met een behoorlijke kosten post en een beslaglegging, want dat mogen ze zonder dat het eerst bij de rechter voorkomt.) Ik mocht de rechtbank wel in maar kon deze niet betalen. Ik leef nu als alleenstaande moeder onder het bestaansniveau en krijg in neerwaardse spiraal nu alleen maar meer schulden omdat ik mijn vaste lasten niet meer kan betalen.

    Reply
 • Alex 19 augustus, 2009, 20:20

  Ook ik heb al de nodige aanvaringen met het HBD gehad. Ik begrijp ook hun werkwijze totaal niet. Ze willen hun bestaansrecht doorduwen met het iDEAL-argument. Nog nooit zo’n lading onzin gehoord! Wij betalen aan de bank toch ook gewoon voor het gebruik van iDEAL? Gaan ze maar lekker daar hun geld vandaan halen zou ik zeggen!

  Daarnaast krijg je nog wat vage “management-bullshit” over het goedpraten van de heffing voor het afgelopen jaar waar we eigenlijk ook niks mee kunnen.

  Dus wat mij betreft sluit ik me volledig aan bij Mariska hierboven… Als webwinkels samenwerken en een vuist maken, desnoods bij het ministerie waar het HBD zegt aangesloten te zijn, doe ik graag mee!

  Alex

  Reply
 • Bert Kalden 19 augustus, 2009, 21:05

  Hallo allemaal,

  Tja… het HBD (onze regering) heeft inderdaad een nieuwe melkkoe gevonden. Als je geen winkel of webwinkel hebt moet je toch betalen. Maar er is meer… Let op!

  Het HBD kan op grond van de Wet op de bedrijfsorganisatie conform artikel 126, eerste lid een heffing op leggen. KAN niet MOET!

  Dit is de tekst conform de wet:

  Artikel 126

  1.Bedrijfslichamen kunnen bij verordening aan degenen, die de ondernemingen, waarvoor zij zijn ingesteld, drijven, heffingen opleggen.

  Het HBD doet een aantal zaken voor computerwinkels en voor webwinkels. Maar voor de hobbyist?

  Dus… verkoop je vanuit huis en je hebt geen webwinkel… klacht indienen bij de nationale ombudsman.

  Misschien beter om met een kleine club een vereniging of een stichting op te richten. Zoiets als: “De vereniging van de op maat gemaakte computers”.

  Ik hoor het wel!

  Reply
 • Linda 25 augustus, 2009, 10:21

  Afgelopen 3 jaar heb ik met succes een bezwaarschrift ingediend. Dit jaar werd ik na het indienen van mijn bezwaarschrift opgebeld door iemand van het HBD dat per 1 januari hun regelgeving is verscherpt en dat het er op neerkomt dat ik dit jaar gewoon moet gaan betalen. Terwijl mijn bedrijfsvoering (hobbymatig) en omzet (gering) niet zijn veranderd.

  Ik vermoed dat die “verscherpte regelgeving” iets te maken heeft met de economische recessie en daardoor tegenvallende opbrengsten voor het HBD. Onderstreept voor mij maar weer eens met welk motief deze organisatie handelt. Geld vangen.

  In mijn geval gaat het overigens om een bedrag van 185,00. Ik heb geen verkooppunt, geen etalage, geen pinautomaat, geen webshop, geen iDEAL etc. dus het HBD heeft mij niets, maar dan ook niets te bieden. En daarvoor willen ze wel een bedrag waar ik heel veel uren voor moet maken om dat terug te verdienen (ik maak handwerk) opsouperen.

  Ik zou dus ook graag een vuist willen maken tegen deze organisatie en me aansluiten bij Mariska en bovenstaande ondernemers.

  Linda (informatie@skribbels.nl).

  Reply
 • René 10 september, 2009, 14:05

  Hallo,

  Wij zijn in april hobby matig begonnen met een webwinkel, maar op aanraden van het kvk geen kvk registratie gedaan.
  Zij hebben ons gewezen op het bestaan van het HBD en dat dit een verplichte contributie heeft.
  Na navraag bij het HBD zouden wij rond € 300,- moeten betalen.

  Wij zijn dus gestart zonder kvk nummer dus geen contributie. Wel willen wij op den duur een kvk nummer hebben omdat we dan beter kunnen inkopen.

  Ook wij willen een vuist maken tegen deze organistatie

  René (info@hetbijtje.nl)

  Reply
 • Rosan van den Berg 2 oktober, 2009, 13:09

  Vandaag kreeg ook ik deze onzin op de mat.

  Al eerder dit jaar had ik zoiets op de mat gehad, maar omdat ze telefonisch niet eens te bereiken waren hebben we het weggegooid omdat ik het zo vaag vond dat ik dacht dat het om een spook factuur leek te gaan.

  Nu toch weer een brief gehad en na mijn telefoontje ( 2x 20min in de wacht gestaan) ben ik niks wijzer geworden.
  er werd alleen maar gezegd dat het wettelijk verplicht was. Yja, kan ik ook zeggen.

  Ik heb een webwinkel en verkoop sieraden ( zelfgemaakt) vanuit huis. Ik heb geen mensen in dienst, geen winkel, geen ideal, en ik haal er maar een kleine winst uit ( over loon nog maar niet eens gesproken..).

  Heb niks, maar dan ook helemaal niks aan de zogenaamde “steun” van het HBD.

  Ik wordt hier echt heel boos van. Wat een ongelooflijke onzin!

  Wat kunnen we er tegen doen…ik doe mee.

  Reply
 • pixel 2 oktober, 2009, 22:15

  Als webwinkeleigenaar doe ik graag mee met een groot protest tegen deze diefstal (heb dus ook vaag foldertje en factuur gekregen….)

  iktrakteer . nl

  Reply
 • Julia 15 oktober, 2009, 09:11

  Ik doe ook mee. Heb nog geen winst gemakt maar moet toch betalen!

  Julia
  Jheidstra@hotmail.com

  Reply
 • Leon 18 oktober, 2009, 17:27

  Heeft iemand bij het inschrijven bij het KvK, informatie gekregen dat deze instantie betaald MOET worden?

  Evenals instanties als: hoogheemraadschap, repro of sena? Staat dit ergens zwart op wit, of wordt dit ergens aangegeven op de KvK site?

  Mvrgr. Leon

  Reply
 • AMDparts 21 oktober, 2009, 21:20

  ik heb in mijn vrije uurtjes een klein beetje handel gedreven, wat advies gegeven en een webshop gemaakt. eea is nog lang niet af, heeft alleen maar geld gekost en de recent gesproken accountant gaat aanzienlijk meer kosten dan me lief is. het HBD wat achter de kleine man aan gaat, wat een onzin.

  ik heb de rekening van okt vorig jaar verscheurd en die van afgelopen januari ook. vandaag kreeg ik twee brieven van een deurwaarder op de mat waar ik ook niets mee kan. geld om het te betalen is er niet, de wil om deze onzin te betalen is er helemaal niet. ze komen het maar halen………..

  mocht er iemand weten hoe ik onder deze onzin uit kan komen verneem ik het graag, een BV of andere constructie heb ik niet dus ben ik zometeen persoonlijk aansprakelijk.

  abel

  Reply
 • Astrid 26 oktober, 2009, 11:41

  Ik zag vandaag ook de factuur voor het bedrijf van mijn man waar ik de boekhouding voor doe. Ik dacht ook direct: kijken op internet of dit geen spookfactuur is. Blijkbaar niet. Hij heeft weliswaar wel een ‘stenen’ winkel maar zie het nut ook niet van deze organisatie (en zijn geen kleine bedragen!). Ikzelf heb een opleidingsbureau en krijg gelukkig deze faktuur niet. Maar na al deze reacties van jullie gelezen te hebben denk ik alleen maar: dit is echt iets voor Tros Radar! Of mogen daar alleen zaken voor particulieren worden behandeld? Dit kan toch zo niet langer!!!

  Reply
 • Ellen 1 november, 2009, 14:37

  Hier ook een verdwaasd webwinkeliertje. Wat een onzin niet. Nu las ik wel dat indien mijn verzamelinkomen lager is dan €17.000 ik om vrijstelling kan vragen. Nu ben ik overduidelijk geen winkelier in het kader van de Inkomstenbelasting, wel voor de omzetbelasting ivm inkopen bij groothandels etc. Ik heb echter nog wel een betaalde baan waarmee ik wel over die 17.000 heen kom. Ik ga dus eerst eens uitzoeken of dit ook telt.

  Een belangenvereniging voor webwinkels oid zou ook mijn steun hebben.

  Reply
 • Janie 2 november, 2009, 12:44

  Zelfde verhaal van mijn kant. Superklein hobbymatig bedrijfje (hoef niet eens BTW-aangifte te doen om die reden), maar inkomen uit betaalde baan wel boven € 17000. Ik snap niet dat privé belast mag worden voor iets dergelijks. Zou er graag achter komen of dit allemaal wel legaal is cq te omzeilen is!

  Reply
 • Trudy 4 november, 2009, 13:18

  Ik verbaas me eigenlijk wel over de hoge bedragen die men hier noemt. Als webwinkel heb je over het algemeen al geen personeel in dienst. Ik heb een aanslag gekregen van “maar” 79,-, het basisbedrag zeg maar. Ook ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik het nut er niet van inzie en ook inderdaad geen info van de KvK hierover gekregen heb. Nu heb ik dit nummer wel nodig, anders kan ik niet inkopen, dus daar kom ik niet onderuit. Waar ik wel onderuit ga proberen te komen is het betalen uiteraard. Ik heb dan weer de mazzel dat ik een verzamelinkomen van 0,- heb over voorgaande jaren, dus daar ga ik nu dan maar eens gebruik van maken. In de folder staat dat je dan eventueel maar 20% van het bedrag hoeft te betalen, maar ik hoop natuurlijk dat ze daar 0% van maken.

  En zoals eerder gezegd, dat verhaal van i-DEAL geloof ik ook niet zo, aangezien je genoeg moet betalen aan de banken. En de reclame waar je kan aanhaken, daar staat waarschijnlijk toch nog wel een bedrag tegenover. Denk niet dat betaald wordt vanuit je “lidmaatschap”

  Reply
 • Jane Brenkman 20 november, 2009, 09:57

  Hier weer een mede boze webwinkel eigenaresse, sterker nog, mijn webwinkel is nog niet eens live!! Ook ik heb een factuur gekregen nadat ik hun formulier had ingevuld en een wijziging had aangebracht. Mijn activiteit was niet eens in een juiste categorie te plaatsen tijdens mijn inschrijving bij het KvK. Dit heb ik op het formulier aangegeven en ja hoor ook ik heb een factuur mogen ontvangen, weliswaar is het bedrag 70 euro, maar toch…. de verlaging is ingevoerd vanwege het starten van mijn onderneming( kje ) halverwege het jaar.
  Ook ik wil niet betalen aangezien het de reinste onzin is!! En ook ik ben niet ingelicht door het KvK!!!! Zou toch op z’n minst verplicht moeten zijn zou je zeggen als we al “verplicht”zijn te betalen!!!!Laten we gezamelijk actie ondernemen, de vraag is? Wie is bereid het initiatief te nemen aangezien we allemaal geen of weinig tijd hebben….

  jane.brenkman@wazzhappening.com

  Reply
 • Johannes 7 december, 2009, 10:57

  Belachelijk inderdaad! Daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar is er ook iemand die iets wil organiseren waar alle boze webwinkeliers zich bij aan kunnen sluiten??

  Reply
 • Bram 27 december, 2009, 19:11

  Ik doe ook graag mee met een nationaal protest.
  Ik sta in overweging om tros radar in te schakelen en hun hierin te laten duiken!!

  Maar ik heb wel medestanders nodig om het verhaal steun bij te dragen.

  Heb protest aangetekent!

  bramoostdijk@hotmail.com

  Reply
 • Bram 27 december, 2009, 19:14

  hierbij de link richting Tros Radar :

  http://www.trosradar.nl/19/
  Ik wil graag mee doen alleen niet alleen!

  Reply
 • vince 29 december, 2009, 10:39

  Hmm, twee jaar geleden ook een enorme discussie gehad het het HBD. in samenspraak met iemand van de kvk de omschrijving van de diensten zo aangepast dat ik geen heffing meer hoef te betalen. De KvK werkt met codes, die codes interperteert het HBD weer en stuurt je vervolgens de passende rekening.

  Ik ben het trouwens wel met iedereen eens, deze (boeven)bende moet nodig aangepakt worden, er zou bijvoorbeeld een ander tarief voor webwinkels ingevoerd kunnen worden. iets wat in verhouding staat tot de opbrengsten bijvoorbeeld.

  Geen idee hoe we iets op poten kunnen zetten maar wat actie kan geen kwaad lijkt mij.

  een beetje ondernemer is ondertussen al bijna 500 euro aan heffingen kwijt:

  – kvk
  – sena
  – reprorecht
  – hbd
  – thuiswinkel.org
  – ….

  Reply
 • eveline 1 januari, 2010, 12:28

  Ik heb tot mijn verbazing ook opeens zo’n factuur ontvangen. Ik denk dat moet een spookfactuur zijn.

  Ik heb maar een kleine, hobbymatige webwinkel. Ik heb aan de KvK nog gevraagd wat de voor- en nadelen zijn van een inschrijving en of er nog extra kosten bijkwamen. Hun vertelde van niet. Blijkbaar zit er een flinke extra kostenpost aan vast.

  Nu ben ik net 1 maandje geleden daadwerkelijk begonnen met verkopen. Maar wel al per augustus ingeschreven bij de kvk. Nu ‘hoef’ ik maar 50% te betalen. Nou dankjewel zeg. 1/3 van het jaar ingeschreven maar wel 1/2 betaling. Coulant hoor

  Dit is gewoon uitmelken! Ik heb ook voor ik mij daadwerkelijk heb ingeschreven bij de KvK rotgezocht wat nou alle kosten zijn die ik maak. Eigenlijk was ik al te klein om ingeschreven te hoeven worden bij de KvK maar anders kon ik bij mijn leverancier niet inkopen.

  Voor een klein hobbymatig webwinkeltje hakt dit flink in je winst!

  Ik heb een bezwaarschrift ingedient en ik weiger mij bang te laten maken hierdoor. Als we dit accepteren schiet dit soort ‘instansies’ als paddestoelen uit de grond.

  Het is toch belachelijk dat je als klein webwinkeltje met enkele tientjes winst per jaar evenveel moet betalen als fysieke winkels met enkele tonnen winst per jaar!

  Oh laat ik dat maar niet te hard zeggen. Dan breng ik ze maar op ideeen. Winstheffing LOL!

  Gewoon allemaal niet betalen! De’s te meer mensen weigeren de’s te minder bestaansrecht ze hebben!

  Reply
 • Vince 2 januari, 2010, 20:40

  Eveline,

  Met niet betalen schiet je echt niks op, de “contributie” aan het HBD moet je zien als een soort van belasting en doordat het wettelijk geregeld heeft men meer mogelijkheden om aan de centen te komen, d.w.z. dat een dwangbevel in de naam van de koningin zo geschreven is door deze lui. Misschien kun je toelichten in welke branche je webwinkel zich bevindt.

  Reply
 • Bert Kalden 28 januari, 2010, 07:11

  Hallo allemaal,

  Naar aanleiding van mijn berichtje op 19 augustus 2009 even een update. Na 2x een beklag bij het HBD in te hebben gediend, eindelijk succes! Ik hoef de “contributie” NIET te betalen!!

  Het HBD is er namelijk voor de ondernemer, volgens diverse woordenboeken is een ondernemer “een persoon die in een tak van handel of bedrijf zelfstandig werkt, op grond van het bezit van productiemiddelen en met vreemde arbeidskracht. Dit voor eigen rekening en risico.”

  Kassa!

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

  Reply
 • Dennis 28 januari, 2010, 12:21

  Bert,

  Misschien kun je even de bezwaarschriften die je hebt gestuurd online zetten. Dan kunnen andere die misschien gebruiken.

  Dennis

  Reply
 • hans dijkerman 28 januari, 2010, 14:02

  Legale Witte boorden criminaliteit

  Wij vergeten een ding.
  HBD en HBA zijn opgericht door gladde ondernemers die een clubje wilde oprichten om hun eigen rechten te beschermen en zo anderen de kluis legaal leeg te roven.

  Ook de oplichters van winkel keurmerken van webshops (19 euro per maand) ze controleren totaal niet en geven soms zo maar een keurmerk zelf al meegemaakt zonder probleem een keurmerk maar wel eerst even betalen
  Witte boorden criminaliteit heet dit

  Wat kunnen wij hier tegen doen alle webshops die hier last van ondervinden wij moeten niet klagen maar samen werken gezamenlijk een klacht indienen een club van webshops oprichten en gaan strijden tegen deze gasten.

  Verenig u allen

  Reply
 • Bert Kalden 30 januari, 2010, 09:43

  Geachte mevrouw M.H.H. Schreuder,

  Zoals u ongetwijfeld weet wordt iedere eenheid die enige economische activiteit uitoefent als een onderneming beschouwd, dit ongeacht haar rechtsvorm.

  Zie onderstaande definities over een onderneming

  Ondernemer volgens de KvK
  o De ondernemer verricht een ‘regelmatige maatschappelijke werkzaamheid’.
  o De werkzaamheden worden tegen betaling verricht.
  o De ondernemer treedt zelfstandig op, voor eigen rekening en risico.
  o De ondernemer treedt openlijk op, in concurrentie met andere ondernemers.
  o De ondernemer neemt deel aan het economisch verkeer in een georganiseerd verband.
  Dit verband is gericht op samenwerking van mensen, kapitaal en/of goederen.
  o Er wordt winst of kostenbesparing beoogd: of er ook echt winst ge-maakt wordt is niet van belang, het gaat erom dat dit je doel is.

  Ondernemer volgens de Belastingdienst
  o Je moet voldoende uren in het bedrijf sturen. Je moet (aantoonbaar!) minstens 1.225 uur en meer dan 50% van de beschikbare werktijd in je bedrijf steken.
  o Je moet zelf het bedrijf aansturen. Als anderen bepalen (bijv. investeerders) hoe je je zaken moet doen ben je niet zelfstandig.
  o Je moet voldoende opdrachtgevers hebben (behalve familie, vrienden). Als je maar één of enkele opdrachtgevers hebt dan ben je te afhankelijk van anderen om als zelfstandige te worden aangemerkt.
  o Je moet winst maken. Als er nauwelijks winst of structureel verlies geleden wordt dan ben je geen ondernemer voor de IB.
  o Je moet ondernemersrisico lopen: zoals het risico je goede naam te verspelen, de kans dat opdrachtgevers niet betalen, de kans dat er geen opdrachten komen en de inkomsten teruglopen.
  o Je moet als bedrijf naar buiten treden: met een eigen website, reclame maken, uithangbord, briefpapier, etc..
  o Je moet aansprakelijk zijn voor de schulden van het bedrijf;
  o Er moet kapitaal aanwezig zijn om de onderneming draaiende te houden. (zal voor de meesten hier niet zo’n belangrijk criterium zijn)

  B&E Computer Systems is mijn inziens geen onderneming en wel om de volgende moverende redenen:

  • B&E Computer Systems heeft geen winkelpand en geen webwinkel, dit komt omdat ik thuis computers samenstel voor familie, vrienden, kennissen. Dit zijn computersystemen die geheel op maat zijn samengesteld.

  • Ik ben in vaste loondienst, het samenstellen van eerder genoemde computer-systemen doe ik in mijn vrije tijd

  • Ik voldoe aantoonbaar niet aan de criteria dat ik minstens 1.225 uur en meer dan 50% van de beschikbare werktijd in B&E Computer Systems steek.

  • Ik treed niet openlijk op en heb geen concurrentie met andere ondernemers.

  • Ik treed niet als bedrijf naar buiten. Buiten het feit dat ik ongewild in de gele gids sta door toedoen van de KvK.

  • Ik neem geen deel aan het economisch verkeer in een georganiseerd verband.

  • Er wordt inderdaad winst gemaakt, maar dat is marginaal en niet mijn doel. Mijn doel is om bij familie, vrienden en kennissen een computersysteem af te leveren die ze niet bij een reguliere computerzaak kunnen kopen.

  • Het kapitaal dat aanwezig is om de onderneming draaiende te houden bestaat uit de kapitaal van degene die bij mij een computersysteem heeft besteld. Het gewenste computersysteem wordt altijd vooruitbetaald omdat er geen bedrijfskapitaal aanwezig is.

  Zoals u weet bestaat er de mogelijkheid dat ik deze werkzaamheden voort kan zetten zonder ingeschreven te zijn bij de KvK en zonder BTW nummer. Dit is voor mij echter geen optie omdat ik dan mijn hard-, en software bij de reguliere computerwinkels moet inkopen.

  Ik wil hierbij opmerken dat veel computerwinkels, die voor mij binnen bereik zijn om de benodigde hardware in te kopen of advies in te winnen, vaak achter de nieuwste technologieën lopen en dat hun medewerkers meestal niet worden gehinderd door enige vorm van kennis.

  Bij mijn huidige leveranciers kan ik alleen hard-, en software afnemen als ik in het bezit ben van een KvK-, en BTW nummer, maar dan kan ik wel bestellen wat ik nodig heb en daarnaast krijg ik de technische ondersteuning die ik mag verwachten. Mocht de technische ondersteuning onvoldoende zijn dan kan ik dankzij mijn KvK-nummer contact opnemen met de importeur/fabrikant.

  Om de volgende moverende redenen maak ik bezwaar tegen de door de HBD opgelegde financiële bijdrage:

  1. Mijn inziens kan men niet anders concluderen dat B&E Computer Systems niet onder de categorie “Ondernemingen”, zoals beschreven onder de definities van de KvK en de Belastingdienst, valt. Dit omdat B&E Computer Systems mijn inziens niet aan alle criteria voldoet om een volwaardige onderneming te zijn.

  2. In de Wet op de Bedrijfsorganisatie staat dat de ondernemer de vastgestelde heffing aan het HBD dient te betalen zodra deze ondernemer actief is in een product- of bedrijfschap. Ik kan echter nergens een schap ontdekken die ondersteuning geeft aan “bedrijfjes” die leveren aan familie, kennissen en vrienden.

  3. Bij dezen wijs ik u nog eens extra op het feit dat B&E Computer Systems alleen maar computersystemen levert aan familie, kennissen, vrienden. De systemen die geleverd worden aan kleine bedrijven of startende ondernemers zijn weer terug te voeren naar onze familie, vrienden en kennissen.

  Het is mij verder een raadsel dat een ondernemer verplicht wordt om een financiële bijdrage te leveren aan het HBD. Ik zou het even vreemd vinden dat de autobezitter verplicht zou worden om lid te worden van de ANWB of Route Mobiel omdat deze organisaties zich inzetten voor de automobilist!

  Met vriendelijke groet en hopende u voldoende te hebben geïnformeerd,

  Bert Kalden

  Reply
 • Bert Kalden 30 januari, 2010, 09:46

  Hallo Dennis,

  Hierboven het bezwaarschrift welke de HBD deed beslissen dat ik niet hoefde te betalen.

  Groetjes aan iedereen

  Reply
 • Henk 14 maart, 2010, 14:00

  Je moet dus even de heffingsverordening aanvragen. Vraag er meteen een mannetje bij die jou zin voor zin uit kan leggen wat er staat. Met een woordenboek kom je er niet uit. Misschien wel als je een notaris of een advocaat inhuurt die jou de vertaling geeft. Maar bedenk wel dat je te maken krijgt met paragraaf 3, artikel 5, lid d: Aan de ondernemer die lid of indirect lid is van de KV-MKB, RND of CVAH geldt dat met betrekkingtot de behartiging van sociaal-economische belangen van ondernemers een positie van enige betekenis inneemt binnen de groep van ondernemers die zij beoogt te organiseren, hetgeen ondermeer kan blijken uit de mate van representativiteit binnen die groep, de deelname aan het arbeidsvoorwaardenoverleg, het verrichten van studies of diensten die ook buiten de groep van belang worden geacht en de deelnmae met de overheid en haar aktiviteiten, al dan niet door middel van een federatie van gelijksoortige organisaties, landelijk ontplooit.

  Hou daar dus wel even rekening mee!!!

  Reply
 • Ron 18 maart, 2010, 10:39

  Ik heb pas nog beroep ingediend op de 220 euro (!) die ik moet betalen voor mijn webshop in Italiaanse dranken. De webshop bestaat twee jaar en loopt steeds beter, maar is nog altijd een hobby. Met de omzet kom ik nog niet aan de limiet van ongeveer 17000 euro die ze stellen om voor verlaging in aanmerking te komen. Maar omdat ik naast die webshop ook nog gewoon werk (goh, verrassend) in een branche die helemaal niks met detailhandel te maken heeft, krijg ik geen verlaging. Want die 17 mille, zo is de uitleg, is een ‘sociaal minimum’. M.a.w. mijn voortbestaan wordt niet in gedrang gebracht door hun heffing. Zo staat het vrij vertaald in hun reactie op mijn beroep.

  Lekker hoor, je ziet geen reet terug voor wat je aan heffing betaalt en ze hebben ook nog eens de arrogantie om een inkomen dat buiten hun beroepsgroep valt mee te tellen.
  Voelt alsof ik een sociale werkplaats in stand hou daar !

  Reply
 • C.J de Jong 7 april, 2010, 10:25

  Per ongeluk kom ik op dit fotum.
  Een hoop gekanker door een ieder.
  Sommigen hebben hun mailadres genoteerd,
  maak samen een vuist en zoek de publiciteit.
  Wij Nederlanders zijn een stelletje makke schapen welke zich zo maar naar de slachtbank laten lei(ij)den. Een hoop gekanker onderling, maar geen enkele daadkracht.
  Als ik zo alles lees verdienen jullie die facturen gewoon omdat jullie verder niets doen.
  Welterusten.

  Reply
 • karin r. 4 mei, 2010, 20:39

  Reply
 • Peter Vredeveld 5 mei, 2010, 14:28

  Ook ik zit met hetzelfde, ben er zeker voor om gezamelijk iets te ondernemen tegen de HBD. Echt te gek voor woorden dat je verplicht bent om te betalen en er niets voor terugkrijgt..

  En een uitzondering is dit dus niet want volgens mij zijn er duizenden ondernemers in Nederland waar de HBD niets voor doet.

  Mijn email is info@aziatischekunst.com

  Reply
 • vince 6 mei, 2010, 10:29

  Ik heb ooit contact gezocht met een redacteur van Sprout magazine (leuk tijdschrift voor startende ondernemers) deze wilde in eerste instantie wel een lekker kritisch artikel schrijven over de zin en onzin van ht HBD, toen echter bleek dat het “lidmaatschap” wettelijk verplicht was vond hij het in eens een stuk minder interessant.

  Persoonlijk is mijn mening dat er er voor webwinkeliers een eigen branche vereniging moet worden opgericht, zie het als een soort thuiswinkel.org maar dan de helft goedkoper

  Misschien kunnen we in het kader van “minder wettelijke regels” de politiek hier eens naar laten kijken.

  Reply
 • karin r. 21 mei, 2010, 14:40

  Reply
 • Marcel 6 juli, 2010, 22:28

  Ook ik wordt al 8 jaar geleegd door deze uitvreters. Ik maak elk jaar steevast bezwaar en krijg steevast hetzelfde antwoord. Dokken. Puur uit irritatie laat ik het elk jaar komen tot een laatste aanmaning of dwangbevel en neem de boete op de koop toe. Ik ga ervan uit dat ik ze op deze manier meer kost dan het oplevert en dat ze uiteindelijk mijn bezwaar gegrond verklaren. Ook ik val volgens mij in elke bezwaar categorie die hier wordt aangevoerd. Ben op zich een voorstander van een gezamelijke actie.

  Reply
 • vince 8 juli, 2010, 19:26

  Marcel, ik vind het ook vervelend om te betalen, maar om nu de kosten van de boete en dwangsom vrijwillig aan deze uitvreters te betalen vind ik eigenlijk nog vervelender.

  in welke branche van de detailhandel zit je?

  Reply
  • Marcel 13 december, 2010, 23:52

   Tweede Wereldoorlog verzamelaars artikelen, een van de weinige in Nederland en niet te koppelen aan welke branche dan ook. Vanwaar mijn late reactie…, jawel, het is weer tijd voor de jaarlijkse bijdrage en dan zoek ik dit forum weer op om te kijken of we al verder zijn gekomen.

   Reply
 • TDJ 9 juli, 2010, 12:07

  Misschien een idee om dit eens onder de aandacht te brengen bij de VVD? Het lijkt me een typisch iets voor de VVD om dit onder de aandacht te brengen. Onnodige belasting en interventie van de vrije markt. Zeker in het kader van minder overheid en minder regels!

  Reply
 • Sascha 20 september, 2010, 07:42

  Steeds weer kom ik op het web klachten tegen over het HBD. Ook wij hebben al meerdere keren contact opgenomen óf via email of per telefoon met het HBD. Dat ik moet betalen is tot daar aan toe, ik neem aan dat het HBD ook dingen doet voor de webwinkelier. Maar hoe is mijn factuur opgemaakt? Na het zoveelste telefoontje kregen wij te horen, dat wij onder de verkeerde subbranche vielen, en de nota dus te hoog was. De werknemer van het HBD zou het in orde maken. Ik wacht nog steeds en de factuur van 2010 ligt alweer een tijdje te wachten om betaald te worden (al moet hiervoor het bedarg ook nog worden aangepast). Als het HBD iets betekend voor de webwinkelier, hoe kan het dan zo zijn dat zij een simpele vraag als; hoe is mijn factuur dan opgemaakt?, niet kunnen beantwoorden?!

  Reply
 • Jenny 30 september, 2010, 19:22

  Schandalig vind ik het. Je wordt verplicht te betalen voor registratie en ‘zogenaamde’ service en ondersteuning. De eventuele service merk je niets van en kun je niet controleren. Het bestaan van HBD werd pas bekend op het moment dat ik een nota op de deurmat zag glijden. Geen enkele organisatie heeft mij op de hoogte gebracht (ook de KvK niet) dat ik verplicht was nota’s te gaan betalen aan een instantie waar ik niet voor heb gekozen mij daarbij aan te sluiten (zoals diverse branche organisaties waar je lid van kunt worden).

  Ik vergelijk het met die criminele jongetjes in bv Portugal waaraan je 5 euro moet betalen omdat ze op je auto hebben gepast (let wel dat op een vrij parkeer terrein waar iedereen mag staan).

  In Nederland betaal je je belastingen, en wanneer de diensten die levert niet voldoen, blijven je klanten weg en is er iets als een ombudsman of consumentenbond waar je je tot kunt wenden.

  Ik ben zeker van mening dat een VVD hier iets mee zou kunnen, en zou moeten doen. Er worden al genoeg instanties in het leven geroepen die voor de eigen meerdere glorie actief zijn, en rijk worden aan minder bedeelden.

  Dus nu is het zaak wie neemt het initiatief mensen te mobiliseren en reacties te verzamelen om daarmee ondersteund de politiek te benaderen?

  Ik sluit me graag aan.

  Reply
 • Johan 26 oktober, 2010, 06:03

  Een aantal webwinkeliers is een petitie gestart tegen het verplichte lidmaatschap van het HBD. De verwachte datum van indiening van deze petitie is 1 mei 2011. Onderteken hem ook op http://productbedrijfschapnietverplicht.petities.nl/ !

  Reply
 • Peter 27 oktober, 2010, 13:08

  Mogelijk tot € 1260 terug vorderen van HBD!

  Ook wij hebben een kleine webwinkel en ondervinden de ‘invloedssfeer’ van het HBD. Hier mogelijk een manier om het HBD op andere gedachten te brengen:

  Sinds 2009 is de wet dwangsom in het leven geroepen om overheidsinstanties die niet tijdig op aanvragen of bezwaarschriften reageren een dwangsom op te kunnen leggen. De vergoeding is – voor elke dag dat er nog geen beslissing is genomen – voor de eerste twee weken € 20 per dag, voor de derde en vierde week € 30 per dag en daarna € 40 per dag, met een maximum van € 1260. Zie http://www.st-ab.nl/1-09383.htm en http://gemeente.leiden.nl/publicaties/leidse-regelgeving/wet-dwangsom/

  Ik weet niet wanneer de rekening doorgaans op de mat valt, maar als dit dit zo rond half mei is stel ik voor voor om gezamelijk met alle kleine webwinkeliers op dezelfde datum (bijvoorbeeld 1 juni) een bezwaarschrift in te dienen. Wanneer het HBV niet in staat is hier tijdig op te reageren (een 1000 bezwaarschrifen op een dag zou moeten volstaan) vervolgens een aanvraagformulier dwangsom in te dienen. Zie als voorbeeld van gemeente Leiden: http://gemeente.leiden.nl/fileadmin/files/Publicaties/Leidse_regelgeving/Wet_Dwangsom/Aanvraagformulier_dwangsom.pdf

  Kleine webwinkeliers doe mee, maak een financiele vuist tegen het HBD en wie weet verdien je er nog wat aan ook!

  Reply
 • Stefan 28 oktober, 2010, 06:02

  @Peter,

  helemaal mee eens! Power to the people.
  Serieus, goede zaak, en goed initiatief. Wanneer de rekening op de mat valt, sluit ik me bij je aan.

  Reply
 • Computerraver 28 oktober, 2010, 19:05

  HBD ongeloofelijk onzin moet snel worden bestreden.

  Oplichting eerste klas!!!

  Bij deze even de vestings waar het bedrijf vandaan komt

  Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)
  Vestigingsadres: Nieuwe Parklaan 72 -74
  Vestigingsplaats: 2597LE ‘S-GRAVENHAGE

  Reply
 • suzan 22 november, 2010, 13:07

  ben ook niet blij met deze heffing heb nu een wijziging met bewijsstukken dat ik hobbymatig bezig ben en onder de marge zit.Ik zie dat er echt een heel groot percentage winkeliers hier niet mee eens zijn dan moet er toch een belletje rinkelen bij Den Haagf. Ik moet dus wel iets betalen maar het geld gaat gewoon door de wc ik geef het dan liever aan een goed doel zoals het wereld natuur fonds daar komt mijn geld wel goed terecht.

  Reply
 • Linda 25 november, 2010, 11:37

  Net de petitie ondertekend, en zodra er bij (voor de 1e keer) een factuur op de mat beland sluit ik me ook aan

  Reply
 • Kevin 4 december, 2010, 19:04

  Ik heb zojuist twee aanmaningen ontvangen, 1 uit 2009, een voor mei 2010

  Ik ben er godverdomme zo klaar mee met deze ONZIN. Tijd voor een petitie siteje!

  Reply
 • Maciel 17 december, 2010, 00:31

  Heb vandaag ook mijn eerste factuur ontvangen (webwinkel sinds eind februari 2010) en dacht in eerste instantie dat het om een spookfactuur ging. Niet dus blijkt na enig zoeken op internet… Net meteen maar even de petitie ingevuld!!

  Reply
 • Mattes 17 december, 2010, 14:55

  Ik heb op een brief in april nooit een antwoord gehad, en nu in eens een vordering. niet dus.

  Niemand kan mij als vrije Nederlander vertellen dat ik verplicht lid van een organisatie moet zijn, belasting dienst is al erg genoeg. 😉

  Daar moet toch ergens een wet zijn…

  Reply
 • Kenny 18 december, 2010, 10:02

  Gisteren de 2010 heffing van HBD ontvangen. Ik be dit jaar gestart met mijn motorfietsen reparatie garage op een industrieterrein. Klanten komen bij mijop afspraak voor reparaties en service. Ik ben op deze site via google gekomen omdat ik ook eerst dacht dat het een spookfactuur was.
  Deze HBD stoot me aan alle kanten van mijn fatsoen en wil ik graag ermee doen aan het uitroeien van deze piraten !

  Reply
 • Steven 31 december, 2010, 14:49

  Aangezien ik nauwelijks begonnen ben met verkopen (ik ben een eenvoudige student die voor een project destijds een webwinkel aan het opstarten is), heb ik een totale omzet van, jaja: €50,- totaal. Trek daar de gemaakte investeringen vanaf (zo’n €300), de KVK-heffing a €55, mijn hosting- en domeinnaamkosten a €45,- vanaf en je komt op een totale winst van wel € -350,-! Vergeet niet dat daar dit jaar opnieuw de hosting- en KVK-kosten vanaf gaan.

  Komt er vandaag de nota binnen van het HBD, Nederlands grootste legale maffiaorganisatie: €150,- ! Omdat ik automatisch verplicht ben aangesloten bij het HBD en van hun diensten gebruikmaak. Wat me bijzonder sterk lijkt, aangezien ze niets voor webwinkeliers betekenen, en ik geen winst gemaakt heb dit jaar.

  Afijn, ik ben op dit moment in staat om een baksteen, of voor deze tijd van het jaar een lawinepijl daar naar binnen te slingeren. In plaats daarvan schrijf ik meteen een bezwaarbrief, eis zsm een dwangsom, heb de petitie getekend, en ben ik van plan om Radar te mailen.

  Is er niet een manier om ons te verenigen? Ik weet niet in hoeverre een petitie zin heeft…

  Reply
 • Brigitte 10 januari, 2011, 20:28

  Wij hebben ook een fikse nota gehad. Over het standaard bedrag heeft destijds de KvK ons wel ingelicht met de mededeling dat er “misschien” een factuur zou komen van de HBD. Nou deze hebben we ontvangen 210 euro, inclusief allerlei toeslagen. Ik ben gelijk op zoek gegaan op de website van HBD, wat ze voor ww doen, ik kan daar dan niets vinden. Als je kijkt onder het kopje activiteiten, daar kun je de brochure strategische focus 2010 downloaden (hierin staan de kernactiviteiten vermeld), maar kan hier niet iets terugvinden wat ze daadwerkelijk hebben gedaan voor ww in 2010. Ik heb vandaag contact gehad maar kreeg geen fatsoenlijk antwoord hoe de factuur is opgebouwd en wat ze doen voor webwinkeliers. Wij zijn een startende ww en hebben nog geen hoge omzet. Ook val ik buiten de sociale grens, want heb nog een baan ernaast, idem voor partner. Ik in ieder geval een bezwaarschrift indienen.
  Ben ondertussen wel benieuwd of er een actie is (naast petitie), want daar doe ik graag aan mee.

  Reply
 • suzannes kapsalon 12 januari, 2011, 13:56

  Hier ook een belachelijke rekening gekregen.

  Wat willen ze in vredesnaam betekenen voor een 1mans zaak in de kapperswereld.

  ALS ik me ergens bij wil aansluiten doe ik dat VRIJWILLIG en niet verplicht.

  Zie het meer als een legale manier van diefstal.

  Doe er wat aan…

  Reply
 • suzannes kapsalon 12 januari, 2011, 14:17

  ook op de radar website melding gemaakt voor een onderwerp…

  Zijn gewoon criminelen daarzo…

  Reply
  • R 14 januari, 2011, 01:43

   Beste allen,

   Ik heb al sinds 2007 mijn bedrijf, maar heb in die drie jaar niet eens een omzet gedraaid van € 17000,-. Sterker nog, ik heb niet eens een webwinkel. Dat staat wel in de omschrijving, maar heb er tot op heden nog nooit gebruik van gemaakt. Daarentegen heb ik maar liefst 2 facturen ontvangen van maar liefst €154,- Allebei met dezelfde datum, zelfde omschrijving etc., maar verschillende registratienummers. Ik was er heilig van overtuigd dat dit spookfacturen waren. Na geprobeerd hen telefonisch te contacten, had ik vanwege enorme drukte mijn gegevens ingesproken om teruggebeld te worden. 2 dagen leter en nog steeds geen reactie. Wilde net op hun site om eens te kijken wat deze organisatie allemaal doet etc. Maar ik kom er niet op. Op geen enkele manier. Alle andere websites zijn gewoon toegankelijk. Ik ben er helemaal voor om Radar hier op af te sturen. Het is volstrekt onzinnig om deze heffingen te vorderen en dan ook nog eens op een extreme manier en daarmee de startende/kleine ondernemer te duperen. Geen winst maken, geen webwinkel hebben, maar wel een totaal bedrag van € 308,- om te betalen. Wat denken ze zelf.

   Algemene vraag: Kan iemand mij vertellen of ik, even los van het feit dat dit geldklopperij is, zonder überhaupt een webshop/winkel te gebruiken dit bedrag toch zou moeten betalen?

   Daarnaast ben ik bereid mee te werken en een poging te wagen protest aan te tekenen omdat ik van mening ben dat dit complete ONZIN is.

   Alvast bedankt.

   Reply
   • Janssen 19 januari, 2011, 15:21

    Oplichters!!!

    Heb in 2009 een bedrijf overgenomen, vorige eigenaar heeft de heffing betaald (op 01-2009) . Ik krijg meteen ook een heffing (op 09-2009).

    Ik heb het volledige bedrag moeten betalen, terwijl het al betaald was.

    HBD kijkt puur wie bekend is bij de KVK ( personen niet bedrijven, want bedrijfsnaam is ongewijzigd ) en hup-sa-kee rekening sturen.

    We moet maar gewoon betalen in dit kloteland met 100.000 regeltjes en wetten.

    Reply
 • Bert Kalden 7 maart, 2011, 23:40

  Hallo allemaal,

  Het grote probleem is de (vaak onterechte) heffing van de HBD.
  Zocht al jaren naar een oplossing, dus meestal via een bezwaarschrift!
  Altijd maar weer dat verdomde bezwaarschrift.

  Het grote geluk… Ik heb een echte vriend met een een bepaald bedrijf,
  voor het gemak noemen wij hem LUC.

  LUC heeft een bedrijf welke niet in de categorie van het HBD thuis hoort.
  EN DAT WAS MIJ NOG NIET OPGEVALLEN!!!!!

  Dank zij onze gesprekken ben ik tot de volgende conclusie gekomen:

  Elke webwinkel opnieuw inschrijven bij de KvK onder het kopje…. ICT

  En werkelijk…. De HBD legt je geen (onzinnig) bijdrage meer op!

  DANK AAN LUC

  Reply
 • irma 12 maart, 2011, 23:48

  Ik heb de eertse keer dat ik dit moest betalen bezwaar gemaakt, en hoefde toen maar iets van 30 euro te betalen, en nu ineens een rekening van 154,00
  en moet nu ineens laten zien wat mn verzamelinkomen is…heb een webwinkel , meer voor de fun, waar ik soms wat van overhoud, maar als je alle uren die erinsteken etc gaat tellen dit zeker niet winstgevend is…..alleen dus af en toe een extraatje wat in mijn ogen ook mag , aangezien ik er ook een hoop werk insteek. Dan nog de kosten van de webwinkel, internet, belasting, kvk, etc…is het gewoon niet eerlijk ook nog eens te betalen voor zo,n onzinnig iets als hbd.
  vindt dat er WEL rekening gehouden dient te worden met de winst, en dat doen ze nu niet…..wie gaan er mee lopen??? de grote bedrijven die toch al zoveel winst maken, maar een webwinkletje HEEFT hier helamaal niks aan.

  Reply
 • Peter 26 maart, 2011, 13:17

  In januari een eerste bezwaarschrift ingediend, en na een maand geen reactie te hebben ontvangen van het HBD eind feb. nog maar een keer. Nu wel een reactie ontvangen waarin ze doodleuk stellen dat ze het eerste bewaarschrif niet hebben ontvangen, waarbij fijntjes wordt opgemerkt dat wanneer een brief niet aangetekend verzonden wordt en ‘zoekgeraakt’ is de bewijslast ligt bij de verzender: kansloos dus.
  Mijn tip: stuur een bezwaarschrift altijd aangetekend of per fax met ontvangstbevestiging. Na 6 weken geen reactie? Meteen een ingebrekestelling sturen met dwangsomformulier.

  Reply
 • Anita 30 maart, 2011, 17:37

  Voor mijn hobbymatig opgezette webwinkeltje (opgericht in 2010) kreeg ik in december een brief van het HBD. Of ik maar even 79 euro wilde betalen. Direct bezwaar ingediend want dit is zo ongeveer mijn kwartaalomzet! Er wordt mij dus gevraagd om rond de 25% van mijn jaarOMZET over te maken aan een clubje ambtenaren die niets voor mij doen en waar ik nooit om gevraagd heb. Dit lijkt mij totaal buiten elke proportie en ver over de grenzen van redelijkheid.
  De reactie die ik 19 maart ontving, was negatief. Betalen! De volle mep!
  Niet alleen hebben ze er 2,5 maanden over gedaan om te reageren op mijn bezwaarschrift, de brief is een standaardbrief die lijkt geknipt en geplakt en waarbij men vergeten is de datum van mijn bezwaarschrift in te vullen…..
  Bovendien kijkt men naar mijn inkomen uit loondienst en gedeeltelijke ww van de jaren 2008 en 2009, TWEE JAAR voor de oprichting van mijn webwinkeltje! Raar maar waar.
  De ww heb ik zelf beeindigd om vrijelijk te kunnen gaan “ondernemen”. Door de Belastingdienst word ik niet gezien als ondernemer maar als resultaatgenieter. Positief resultaat is er (nog) niet en als dat er al zou zijn, dan zou het door deze heffing direct negatief worden.
  Genieten is er dus ook niet bij.
  Het HBD spreekt zichzelf tegen in publicaties op internet en in de folder t.o.v. wat er vermeld wordt in hun brieven.
  In de brief die ik na 2,5 maand heb mogen ontvangen staat: “Een geringe omzet is geen reden de heffing te verminderen, tenzij het voortbestaan van uw onderneming bij betaling van de (volledige) heffing wordt bedreigd.” (welnu, dat is bij mij zeker het geval)
  Op de website van het HBD staat de “hardheidsclausule”. Letterlijk staat hier: “Het Heffingsbeleid van het HBD voorziet ook in een hardheidsclausule. Indien een heffing naar het oordeel van de voorzitter leidt tot een voor de onderneming onredelijk resultaat kan in uitzonderlijke gevallen de heffing worden verminderd of kwijtgescholden.”
  Bovendien: In de Wet op de Bedrijfsorganisatie (Wet BO) staat in paragraaf 3, artikel 12.1 : “het hoofdbedrijfschap legt een heffing als bedoeld in artikel 126, eerste lid van de wet op met ALS GRONDSLAG DE IN IEDERE ONDERNEMING BEREIKTE OMZET OF HET AANTAL IN DE ONDERNEMINGEN WERKZAME PERSONEN.”
  Dan denk ik bij mezelf; hoe weinig moet je naar het oordeel van de voorzitter verdienen om een kwijtschelding c.q. vermindering te kunnen krijgen?
  Kortom; hobby-webwinkeliers van Nederland…. verenigt u. Leg het hoofd niet in de schoot, ga er even voor zitten, schrijf een pittige brief (ik weet het… ik doe ook liever andere, leukere dingen… ) en maak je sterk voor een eerlijk ondernemersklimaat in Nederland. Die brief heb ik vandaag geschreven, het zijn vier kantjes geworden en een kopie gaat naar de heer Aptroot van de VVD.
  Enkele van ons hebben al een kwijtschelding gekregen. (zie hierboven) Dat betekent dat er, zoals dat zo mooi heet, precedenten geschapen zijn. Ook hieraan kun je refereren.
  Succes! Ik houd jullie op de hoogte.

  Reply
  • Klapwijk 9 december, 2011, 20:37

   Bij “mijn” KvK hanteren ze de volgende regel: “onder een jaaromzet van 10.000 euro ben je geen ondernemer”. Simpel dus. Als 79 euro een kwart van je jaaromzet is, ben je voor de KvK geen ondernemer en derhalve NIET verplicht je in te schrijven bij het HBD. Zie ook mijn post hieronder van 9 december 2011.

   Reply
 • Eric 7 augustus, 2011, 07:19

  Ben zelf geen webondernemer, maar verzorg de techniek van de webwinkel van mijn wederhelft.

  Zie dus ook deze waanzinfacturen langskomen. Ook voor haar en haar vriendin is het vooral een hobbyproject wat nét iets groter is geworden dan een hobby alleen.

  Zit me af te vragen, zou het verplicht zijn van die hbd middels een burgerinitiatief niet gewoon in de 2e kamer aan de orde gesteld kunnen worden?

  Reply
 • pieter 13 augustus, 2011, 15:35

  Ik ben van mening dat de Hbd een geldklopper is die niets meer doet dan de kvk en volgens mijn europees niet eens verplicht is om te betalen. Het is te zot voor woorden dat je een 2e kvk moet betalen en dat het bedrag ook nog eens hoger is als de kvk. Kortom een belachelijke organisatie die gesponserd wenst te worden door hardwerkende ondernemers.

  Reply
 • kim 17 augustus, 2011, 12:40

  Net weer een stapeltje facturen van ze binnen gehad en ga dit toch echt niet betalen! Geldklopperij is het! Dat dit bestaat verbaas ik me over, je kan toch niet iemand dwingen te betalen voor iets waar hij of zij totaal geen baat bij heeft?! GRRRRRRRR

  Reply
 • E 20 augustus, 2011, 18:24

  Weet iemand hoe we dit kunnen mailen aan de heer Henk Kamp, Sociale Zaken?

  Reply
 • Marcel 20 september, 2011, 15:53

  Kan wel janken! Vandaag een factuur van de HBD gehad van €179,00 heb een webwinkel voor de hobby. Gebeld, een mevrouw deelde mij mee dat er een nieuwe heffing voor dit jaar was bedacht voor detaillisten in de sportartikelen. En hup € 200 per jaar extra er bovenop. Mag een bezwaarschrift gaan schrijven. Weg hobby….wat een ellende met deze hufters….we worden gestraft als ondernemer…

  Reply
 • Auke 28 september, 2011, 12:50

  Nota van HBD is bullshit belasting! Koppelverkoop via de kvk. Inmiddels krijgen we ook een extra aanslag van 200,- omdat we een sportwinkel(?) zijn. De uitslagen van de online onderzoeken kende ik al voordat ik begon(?), vraag me werkelijk af wat ze, naast het sturen van facturen, doen…

  Ik roep op tot het massaal niet betalen van de nota, wij doen al mee…

  Reply
 • Wf 2 oktober, 2011, 16:27

  Jaarlijks betaal ik met veel tegenzin aan de nonsens instantie HBD. Dit jaar is de heffing inderdaad ineens met 200 euro verhoogd. Ik snap werkelijk niet dat een overheid hier aan kan meewerken. Dit tast toch bijna het draagvlak aan om eerlijk te ondernemen.

  Reply
 • Pierre 4 oktober, 2011, 16:49

  Vandaag was de vervaldatum van de 179 euro rekening voor onze webshop. Deze ligt er dus al een paar weken en ik maak hem niet over. Morgen naar de KvK en horen hoe die er nu tegenaan kijken, ik neem alle bovenstaande reacties mee. Daarnaast probeer ik morgen contact te leggen met HBD (ben benieuwd). Ik ga ook contact leggen met het tv programma ‘keuringsdienst van waarde’. Ik zie dat de petitie is gestopt zal helaas niks hebben opgeleverd. Ik leg me er niet bij neer, stelletje aasgieren. Drie acties die ik iig morgen tussen de bedrijven door ga doen. Zal wel vervolgd worden…..

  Reply
 • ex-HBD slachtoffer 7 oktober, 2011, 20:04

  Bij de KVK inschrijving expliciet laten opnemen dat je (als webwinkel) zelf niet direct levert, dat je slechts tussenpersoon bent (dropshipper). Dan heb je met het HBD niets te maken.

  suc6

  Reply
  • Jacq Nijssen 14 oktober, 2011, 17:25

   ff lezen….

   Bij de KVK inschrijving expliciet laten opnemen dat je (als webwinkel) zelf niet direct levert, dat je slechts tussenpersoon bent (dropshipper). Dan heb je met het HBD niets te maken.

   Wie weet of dit klopt?

   Reply
 • Pierre en Jolanda 10 oktober, 2011, 17:49

  Bedankt voor de tip van de dropshipping. Verder hier onder een eerste reactie vanuit de CNV.

  —–Oorspronkelijk bericht—–
  Van: Agostino Giacomo Russo, di [mailto:a.digiacomorusso@cnvdibo.nl]
  Verzonden: maandag 10 oktober 2011 13:32
  Aan: naughtylingerieshop@casema.nl
  Onderwerp: Betr.: RE: Betr.: Heffing HBD

  Geachte Mevrouw van Schoonhoven,

  Vervelend om te horen dat webondernemers weinig tot niets aan de activiteiten van het HBD hebben. Ik zal dit meenemen in de vergadering van de commissie mode einde dit jaar.

  Overigens vinden er momenteel allerlei wijzigingen plaats op het gebied van de product en bedrijfschappen, ook het bij het HBD. Over twee jaar zal het HBD heel anders vormgegeven zijn dan nu.

  Ik neem uw signaal mee!

  Met vriendelijke groet

  Agostino Di Giacomo Russo

  Reply
 • Pierre en Jolanda 14 oktober, 2011, 06:36

  Uit de Telegraaf van 13/10/11
  Productschappen zijn overbodig’
  door Dikla Zeidler
  AMSTERDAM – Een overgrote meerderheid van de ondernemers vindt de oude product- en bedrijfschappen overbodig. Slecht 12 procent van de 681 ondervraagden denkt dat het een chaos wordt in zonder de productschappen.

  Dit blijkt uit de ondernemerspoll van MijnBedrijf.nl, die luidde: ‘Ondernemers hebben productschappen niet nodig; we kunnen ons prima zelf redden.’ Product- en bedrijfschappen zijn publiekrechtelijke organisaties die heffingen kunnen opleggen, regels kunnen voorschrijven en vaak ook dienen als belangenbehartiger. In totaal zijn er 11 productschappen, waaronder die voor vee en vlees, en 6 bedrijfschappen, zoals voor de detailhandel.
  Onlangs kondigde het kabinet aan het aantal taken van de lobbyclubs fors te willen beperken, waardoor de heffingen voor ondernemers ook flink omlaag kunnen gaan.
  Zeventig procent van de ondervraagde ondernemers was voor volledig afschaffen. 18 Procent vond dat er wel in gesneden mocht worden maar zag volledig afschaffen niet als de oplossing.
  De reacties op een rij:
  • Eens, schaf ze allemaal maar af: 70%
  • Er moet wel in gesneden worden, maar niet volledig: 18%
  • Oneens, zonder die productschappen wordt het een chaos: 12%
  >>>hoe meer stemmen des te eerder dus actie!!!

  Reply
 • Jeanine 14 oktober, 2011, 20:23

  Ben blij dat ik niet de enige ben die twijfelt aan de “geweldige” meerwaarde die het betalen aan het HBD met zich meebrengt voor kleine webwinkels……
  Heb dit jaar “braaf” betaald voor mijn webwinkeltje. Komen ze vandaag aan met een factuur van 2010 , ff 227 euries neertellen, staat zelfs op herrinnering terwijl dit de eerste factuur is die ik ooit van 2010 gehad heb? En meteen betalen binnen 14 dagen anders volgt er een dwangbevel?????? Dit kan toch zomaar niet…………..

  Reply
 • Edwin 17 oktober, 2011, 12:03

  Vorig jaar 79 euro moeten betalen, maar dit jaar gewoon 279 euro!!! Echt te belachelijk voor woorden!!!

  Ik zag dat de petitie van mei 2011 is ingetrokken, heeft iemand een idee waarom dat is? Is hij wel ingediend of is er gewoon helemaal niets mee gedaan?

  Zojuist heb ik contact opgenomen met de Nationale Ombudsman en Tros Radar, hopelijk kunnen zij hier iets mee. Even afwachten dus…

  Heeft iemand enig idee of er nog ergens een klachtenprocedure gaande is? Of iemand nog goede ideeën?

  Reply
 • AG Jager 17 oktober, 2011, 21:32

  Ja hoor, een herinnering van het HBD, terwijl deze al ruim 3 maanden geleden is betaald, exact een week voor de vervaldatum van de originele factuur.
  Gelijk helemaal pissed naar HBD gemaild. Ik ben er al zo tegen omdat ze dus echt niks voor je betekenen, maar dan betaal je ook gewoon heel braaf en dan is de administratie van zo een $%#^%^*bedrijf niet eens in orde.
  Moeten ze eens durven vragen of ik de betaalgegevens wil mailen, dan word ik helemaal gek hier! #wordvervolgd

  Reply
 • Jeanine 19 oktober, 2011, 16:48

  Ik heb zojuist ook een net doch pittig mailtje gestuurd, dus ben benieuwd naar hun reactie………..Kan een tijd duren:

  “Gezien de drukte op dit moment kunnen wij helaas geen termijn noemen” .

  Maar wel meteen dreigen met een dwangbevel als ik niet voor de vervaldatum van 28-10-2011 de heffing over 2010 betaal…………………….

  Lekker dan !

  Reply
 • sam 9 november, 2011, 22:18

  Ik heb mijn webshop (eenmanszaak) per 1 juli 2011 overgedragen. Echter kreeg ik alsnog een heffing van HBD voor een bedrag van EUR 154,00 over het jaar 2011. Ik heb op het wijzigingsformulier aangegeven dat ik niet meer de eigenaar meer per 1 juli en dat de heffing onterecht is. Vandaag ontvang ik een brief waarin staat dat de bedrijfsactiviteiten van de onderneming NA 1 april heeft plaatsgevonden en dat ik dus de volledige heffing van EUR154,00 alsnog ben verschuldigd over het jaar 2011!

  Te gek voor woorden, afzetters! Ik heb de afgelopen 4 jaar niet 1 keer gebruik gemaakt van hun diensten of service. Waarom moet ik zelfs betalen terwijl ik geen webshop meer heb!

  Reply
 • Hugo 11 november, 2011, 14:54

  Ik vind het een stelletje struikrovers die HBD, gelegaliseerde diefstal van kleine ondernemers die al de grootste moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

  Kreeg een herinnering, via hun site gemaild wat er aan de hand is (zwaar weer en geen cent te makken), GEEN antwoord maar wel nu een herinnering met 6 Euro er bovenop en dreigen met dwangbevel.
  Dragen die gasten daar soms zwarte uniformpjes, hebben ze stront in de ogen, zijn het een stelletje NARCISTEN, stinkt die organisatie?
  Dat ze dan ook enorm diep in de stront mogen zakken.
  Ik mag zelfs stellen dat ik HBD HAAT, heffen, dreigen, en wat doen ze voor mij nou als organisatie ?
  NIETS

  Reply
 • Guido 17 november, 2011, 12:51

  Net mijn bedrijf ingeschreven en de mevrouw bij de KVK wees mij op de verplichte kosten van de HBD, om die reden nog even gewacht met de webshop en de omschrijving aangepast.

  Als ik het zo lees slaat deze regeling helemaal nergens op en ik begin te twijfelen of ik nog wel een webshop moet openen. Beetje jammer dat dit wordt veroorzaakt door een instantie die blijkbaar alleen maar hoge rekeningen verstuurd en HEEL VEEL klachten moet verwerken…

  Reply
 • Celesta 25 november, 2011, 18:32

  Onderstaande link kun je een petitie ondertekenen tegen de heffing van het hbd
  deze wordt 27-12 -2011 ingediend aan het ministerie.
  dus iedereen die tegen de heffing is? Doe het

  http://petities.nl/petitie/verplichte-heffing-hbd

  Reply
 • B. Zomer 5 december, 2011, 23:26

  Bedankt Celesta!

  Ik heb direct getekend! Ik hoop dat jullie dat allemaal doen. Dan kunnen we misschien iets bereiken!

  Gr. Bas

  Reply
 • Vincent 6 december, 2011, 11:05

  Celesta,

  Goede zaak! Overgaan tot actie tegen deze malafide organisatie. Ik roep iedereen ook op om de petitie te ondertekenen.

  Reply
 • Wendy 6 december, 2011, 19:09

  Net getekend!
  Hopenlijk tekenen jullie allemaal ook!!!

  Reply
 • Stijn 6 december, 2011, 19:57

  Ook ik heb vandaag mijn eerste factuur van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel ontvangen. Ik wist niet wat het was, dus heb maar even gegoogled en kwam hier terecht. Wat een belachelijke malafide organisatie! Ik heb een webwinkel sinds een paar maanden en heb nog 0,- euro inkomen. Alleen maar kosten, en zij doen er nog een schepje bovenop!

  Wat doen ze voor mij als webwinkeleigenaar?? NIKS!

  Heeft iemand succes gehad bij het bezwaar maken op dergelijke facturen van het HBD?

  Mocht iemand een geniaal of goed idee hebben om dit te stoppen, mail me,
  Mijn email: stijn@onsmail.nl

  Reply
 • alexander 6 december, 2011, 20:00

  bedankt voor de link naar de petitie.
  heb meteen getekend.
  DUS iedereen tekenen

  Reply
 • Stijn 6 december, 2011, 20:00

  Excuses, emailadres in vorige bericht is fout.
  Mijn correcte email: stijn.m@onsmail.nl

  Reply
 • Luzon 6 december, 2011, 21:49

  Ik ben helemaal mee eens. Ik teken ook direk mee. Ben maar net begonnen en nog niks eens verdiend en moet al zo een bedrag betalen…

  Reply
 • Dude-IT 6 december, 2011, 23:57

  Ik ben in April aan de gang gegaan als zelfstandige. Netjes een zaakje opgezet en direct gaan knallen. Ik verkoop niets aan particulieren en ben volgens de belastingdienst “Zakelijke dienstverlener”. Ik ben dus in het dagelijkse leven een systeem beheerder en verhuur mezelf.
  Nu krijg ik vorige week een bevestiging van inschrijven en een bezwaar brief erbij. Vandaag nog even naar gekeken en het idee gekregen morgen bezwaar in te dienen. Krijg ik vandaag een factuur van 79,-.

  Geld kloppers… morgen maar een belletje wagen en als het te lang duurd, een factuur van mijn kant voor de benodigde tijd a 145,-per uur.

  Reply
 • Klapwijk 7 december, 2011, 14:21

  Net mijn inschrijving bij de KvK direct laten wijzigen in “hobbyclub met charitatieve doelstelling” in plaats van “detailhandel via postorder en internet”. Reden: een idiote factuur van de HBD. Of ik even 34,50 wil betalen voor 1 maand in 2011. Heb mijn hobby-webwinkeltje nl. op 1 september ingeschreven. Als ik dit op 1 oktober had gedaan had ik niks hoeven te betalen voor 2011. Is mij door de KvK niets over verteld.

  Daarbij is ons winkeltje echt een “uit de hand gelopen hobby” en verdienen wij er niets mee. Alles gaat naar een goed doel, wij krijgen slechts een onkostenvergoeding. Denk maar niet dat ik mijn zuur verdiende geld in plaats van het goede doel ga overdragen aan een wazig bedrijfsschap dat NIETS doet voor webwinkeliers en alleen zichzelf maar aan het werk houdt. NO WAY.

  Reply
 • Edwin 7 december, 2011, 17:47

  Een oude post, maar nog steeds actueel. En hoe meer hier negatief over HDB gesproken wordt, des te groter de kans dat dit ook eens wordt opgemerkt. Onderteken deze petitie: http://petities.nl/petitie/verplichte-heffing-hbd!

  Reply
 • Jeroen Bos 8 december, 2011, 12:53

  Edwin, super idee. Zou iedereen willen oproepen de petitie te teken om deze spookfacturen te stoppen.

  Zouden we hier collectief niets tegen kunnen beginnen (Rutger van geen stijl heeft misschien wel wat tijd over)

  Reply
 • Klapwijk 9 december, 2011, 19:53

  Kreeg vandaag een reactie van de KvK op mijn wijziging (van “detailhandel” naar “hobbyclub”; zie eerdere post). “Onder een omzet van 10.000 euro (per jaar) is er geen sprake van een onderneming” kreeg ik te horen! Dat is een interne richtlijn bij de KvK. Is mij helemaal niet verteld bij inschrijving. Ik heb het nog eens even nagezocht:

  “In artikel 2 Handelsregisterbesluit 2008 is neergelegd wanneer sprake is van een onderneming. Op grond van het eerste lid is sprake van een onderneming indien een voldoende zelfstandig optredende organisatorische eenheid van één of meer personen bestaat waarin door voldoende inbreng van arbeid of middelen, ten behoeve van derden diensten of goederen worden geleverd of werken tot stand worden gebracht met het oogmerk daarmee materieel voordeel te behalen. Op grond van het tweede lid is van een onderneming GEEN sprake indien er, naar het oordeel van de kamer ONVOLDOENDE omvang van activiteiten of omzet is.”

  Bij “onvoldoende omzet” moet je dus kennelijk denken aan die 10.000 euro- grens die de KvK blijkbaar hanteert. En bij “onvoldoende activiteiten” hanteert de KvK, volgens hun site, een minimumgrens van 15 uur per week.

  Dus….als je een klein webwinkeltje bent met een omzet onder de 10.000 euro per jaar ben je blijkbaar geen ondernemer in de detailhandel voor de KvK en ben je derhalve niet verplicht je in te schrijven bij het HBD en de verplichte heffing te betalen! Ik kan niet anders dan die conclusie trekken. Het lijkt mij dat je in dat geval met succes je heffing kunt aanvechten en je jezelf een hoop geld kunt besparen. Voor een BV, NV of VOF kunnen de zaken anders liggen. Ik heb nu gekeken naar een eenmanszaak.

  Verander dan wel je inschrijving bij de KvK zodanig, dat je niet elk jaar weer geconfronteerd wordt met onaangename post van het HBD.

  Reply
 • Spion 15 december, 2011, 21:02

  Spionshop is een webshop die nu 1 jaar online is. Via het web word er af en toe wat verkocht. Van het HBD had ik sinds die spookfactuur nog nooit gehoord. Wat een flapdrollen organisatie. Die factuur is een smerige spionnen streek. Wel dokken niks leveren. Zo wil ik geen geld verdienen, ik ben een eerlijke spion.
  Wie bij mij besteld krijgt waar voor zijn geld $ en dat geldt niet voor het HBD.

  Reply
 • Albert 16 december, 2011, 11:00

  Ik heb eergisteren het debat in de tweede kamer gevolgd. Het ziet er gelukkig naar uit dat de productschappen (waaronder HBD) binnenkort hun biezen kunnen pakken.

  Reply
 • ray 20 december, 2011, 12:38

  Ook ik kreeg een giro voor 79 euro. De HBD, geen idee wat of wie ze zijn en wat ze gevraagd of ongevraagd voor mij doen. Lijkt mij een verkapte belasting voor een soort van Melkertbanen bij de HBD. Het formulier klopt trouwens niet, ik moet een wijziging doorsturen, met bijgevoegde enveloppe, echter dan moet ik zelf een postzegel plakken! Een antwoordnummer is er niet. Toch schandalig.

  Reply
 • Barbara 21 december, 2011, 18:58

  Goedemiddag,

  Zoujuist een een incasso van een deurwaarder ontvangen.

  Een vordering over 2009 en 2010 van het HDB. Echter nog nooit een factuur ontvangen. Navraag bij de deurwaarder leert dat het HDB mijn oude adresgegevens zegt te hebben gebruikt en we als ondernemer zelf verantwoordelijk zijn voor een tijdige melding.

  ( dus op voorhand alle bedrijven waar je mogelijk een factuur van gaat krijgen en waar je het bestaan nieteens van afweet, via een landelijke campagne informeren ofzo…)

  Echter mijn inschrijving als webwinkel, naast mijn andere niet detailhandelachtige praktijken, in tweedehands kleertjes en mijn adreswijzing zijn reeds ten tijde van de verhuizing sept. 2009, doorgegeven.

  Nu zit ik met extra buitengerechtelijke en informatiekosten. Er wordt gezegd een bezwaarschrift indienen, maar op basis van wat?

  Mvg Barbara

  Reply
 • Barbara 21 december, 2011, 20:00

  https://www.reachindemode.nl/

  hier een website waar je wordt gelokt om je gegevens achter te laten en om vervolgens uitgemolken te worden.

  REACH in de mode wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Commissie modedetailhandel mkb van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel

  Reply
 • J. de Jong 20 februari, 2012, 18:00

  Wil ook graag even mijn gal spuwen over deze nodeloze HBD bijdrage. Heb zojuist een officiele uitspraak terug gekregen van mijn briefje waarin ik stelde dat ik het absoluut oneens ben met een extra bijdrage van € 100,= die zo maar ‘out of the blue’ EXTRA bovenop mijn HBD bijdrage gezet werd omdat er een website actief is waar sportdetailisten (nuttige) informatie uit kunnen halen. Hier moet ik dan zonder mededeling vooraf zomaar BOVENOP! mijn bijdrage 100,00 extra voor gaan betalen. Daarbij heb ik een ruitersport speciaalzaak, als ik deze tak van sport als zoeker op deze website loslaat krijg ik nergens een match, na alles gelezen te hebben is het uberhaupt niet van toepassing voor de ruitersport omdat wij ons alleen op de ruitersport beoefenaar richten en deze zgn sportwebsite van het HBD het alleen heeft over sportzaken die meerdere sportartikelen verkopen, daarom dus een bredere publiek krijgen en in de winter andere sportartikelen zullen verkopen (ski) dan bijv. in de zomer (zwemmen). Toen ik telefonisch contact opnam met het HBD gaf de medewerker aan dat ik beter een briefje kon sturen met daarin mijn op en aanmerkingen. Dat heb ik gedaan, tevens aangegeven dat ik wel het ´normale´ HBD bijdrage wil betalen, maar geen 100,00 extra voor iets waar ik a. niet om gevraagd heb, en b. niets voor de ruitersport toevoegd. Na een paar maanden kreeg ik vorige week een officiele uitspraak van mijn bezwaar (?????) waarin o.a. gemeld werd dat weliswaar de ruitersport niet specifiek genoemd werd in dit onderzoek, maar dat het toch wel heel nuttige informatie zou kunnen bevatten voor mij, dus betalen!!!!!
  Blijkt ook nog dat deze website gewoon openbaar is op de HBD website, zie sportfocus 2010, en er staat nog doodleuk bij, GRATIS voor alle bedrijven die de bestemmingsheffing sport betalen. Wie is er hier nu gek??????

  Reply
 • Mariana 28 februari, 2012, 15:28

  Vandaag ontvingen wij tot onze grote verbazing ineens een factuur van het HBD. Tot op de dag van vandaag nog nooit van gehoord, nooit eerder facturen van ontvangen, dus maar eens gaan zoeken op het wereldwijde web van informatievoorziening.

  Gelukkig zien we dat we niet de enige zijn die het met deze oplichtersclub aan de stok krijgt, maar helaas zien we ook dat velen toch zwichten voor de druk van het HBD.

  Wij verbazen ons zeer over het tijdstip van het versturen van deze nota, omdat de informatievoorziening op internet ook aangeeft dat de HBD op het punt staat te worden opgeheven. Het lijkt dus wel of deze criminele “belangenbehartiger van ondernemers” nog even een inhaalslag wil plegen om nog voor hun opheffing de zakken te vullen.

  We vragen ons ook af waarom wij ineens die factuur krijgen. We zijn distributeur van FM Parfums, en dit doen van huis uit. De verkoop van parfum is niet de hoofdactiviteit omdat FM Parfums een multi level marketing bedrijf is, waarbij het hoofdinkomen bestaat uit het verdienen van commissies voor het inschrijven en ondersteunen van nieuwe distributeurs wereldwijd. Commissies die in Nederland notabene ook nog eens belastingvrij zijn op grond van een arrest van de Hoge Raad in november 2010, omdat het inkomen een toevalligheidsinkomen is, en op grond daarvan niet onder de wet op de Inkomstenbelasting valt, ongeacht de hoogte van dit inkomen.

  En dan durft een HBD ons ineens in te schalen als ondernemer en detailhandel, puur en alleen omdat ze binnenkort worden opgeheven en mijn portemonnee nog even leeg wil plukken. Een portemonnee die voor 95% bestaat uit salaris uit een normale baan buiten mijn eenmanszaakje. Met andere woorden, je betaalt een heffing aan het HBD van je nettosalaris dat je van je werkgever ontvangt, en waarover al allerlei heffingen zijn ingehouden. Want het inkomen uit mijn eenmanszaakje is slechts 5% van mijn totale inkomen, en in de meeste jaren draai ik nog een fiscaal verlies ook vanwege alle kosten en aftrekposten.

  Schandalig gewoon. Ik zie dat de nota uiterlijk 10 april betaald moet worden, dus ik zal op 9 april een bezwaarschrift indienen, op grond van het feit dat volgens mij betaling wettelijk niet verplicht is als je voor de betaaldatum bezwaar hebt gemaakt.

  Reply
 • Robin Helder 29 februari, 2012, 02:39

  Ik heb een tijdje geleden mezelf ingeschreven bij de kvk.

  een maand daarna kreeg ik de eerste rekening van het HBD en aangezien ik niet wist wat zij voor mij willen betekenen en ik zeer zeker niet om hun hulp heb gevraagd, heb ik de rekening niet betaald.

  Vandaag een 2e rekening ontvangen en wel dezelfde van €79,-

  Ook deze ben ik niet van plan om te betalen, maar begin me wel een beetje zorgen te maken. heb geen zin om binnenkort het incasso bedrijf aan de deur te hebben.

  Ik werk full-time als manager bij Domino’s Pizza en heb voor de hobby een webshop opgericht voor modelbouw auto’s en onderdelen. de webshop is nog niet actief en ik heb dan ook nog geen klanten gehad of wat dan ook… helaas wel al 2 rekeningen…

  Wat nu?

  Reply
 • Webshops 3 maart, 2012, 23:06

  Heb in november eerste factuur ontvangen van 49 euro geloof ik, en nu alweer een van 79. Gaan lekker daar. Ook ik heb alleen webwinkels en wil zo min mogelijk met die overheid te maken hebben. Mijn vorm van protest is dat ik het bedrag heb over gemaakt zonder betalingskenmerk. Hebben die klootzakken daar tenminste wat te doen om uit te zoeken bij welk kenmer deze betaling hoort.

  Reply
  • webshop 7 mei, 2012, 09:58

   Beste mensen,
   Ik schrok ook van de rekening hbd. 229,- moet ik betalen.
   en vorig jaar heb ik nooit een rekening gehad maar moet nu 279,- betalen. vrijstelling kan niet meer omdat het termijn verstreken is.
   In 2008 , 2009 en 2010 heb ik maar 40,- hoeven betalen omdat ik vrijstelling kreeg.
   Ik heb alleen maar verlies gedraaid, wel ruitersportartikelen en ideal, maar ik vraag niet om hun diensten. vraag mij af of we niet met elkaar een proces of iets kunnen aanvoeren. want het klopt gewoon niet. weet niet eens hoe ik dit moet betalen.
   gr webshop eigenaar paardenwinkel@hotmail.nl

   Reply
   • My 4 juli, 2012, 14:26

    Hallo,
    Heb je ook uitstel van betaling gekregen nadat je om vermindering van de heffingen/vrijstelling heeft gevraagd?

    Groetjes,
    My

    Reply
 • isabelle 31 mei, 2012, 09:22

  Beste mensen!,

  Laten we hier met z’n alle tegenin gaan! Een werkend mens wordt dubbel zo hard gepakt! Ja de overheid lacht zich kapot, hoe meer mensen zelfstandig ondernemer worden, des te beter voor ons!
  Ik heb niet eens Ideal, kun je nagaan…dit is weer zo’n potje “belastinglucht” waar we voor betalen!

  Reply
 • spionshop 31 mei, 2012, 17:45

  Aan het HBD heb je geen reet, ze willen geld van je en verder niks. Deze organisatie moet zo snel mogelijk weg. Het is een doorn in het oog voor menig eerlijk ondernemer die zich uit de naad werkt. HBD ‘Honds Brutale Duituitzuigers’ ! Mensen die bij zo’n organisatie werken zouden eens moeten proberen voor zichzelf te beginnen: Daar hebben ze vast de ballen niet voor, via deze bullshit weg is er natuurlijk meer te halen. De kleine hardwerkende ondernemer onodig belasten. Heb je alleen een webshop dan ben je al de lul, of je nu verkoopt of niet. In Nederland is recht vaak nog krom en houden ze namens het HBD het liefste dom.

  Reply
 • debby 4 juli, 2012, 13:46

  Mijn vriend is rietdekker en moet ook elk jaar het belacheljke bedrag van € 396,- betalen! Wat een afzetters! Verschikkelijk gewoon en in deze tijd kunnen we alles goed gebruiken en is het moeilijk om je hoofd boven water te houden. Ik wil best ergen voor betalen als je er ook iets voor terug krijgt, maar wat er in de folder staat van de HBA over wat ze voor je doen, nou dat is maar een beetje vergaderen op onze kosten. KWAAD ben ik gewoon.

  Reply
 • Robin 17 juli, 2012, 19:46

  ik ben sinds kort ook een webshop begonnen (http://www.boogonline.nl) maar heb hier nog niks over gehoord of gehad.
  komt dit nog of na hoeveel tijd hebben jullie dit gehad?
  na al die bedragen te zien zit ik hier niet echt op te wachten.
  ze zouden het ondernemers makkelijk moeten maken ipv dit..

  Reply
 • Jeroen 5 september, 2012, 10:49

  Dit bericht heb ik ook naar TROS RADAR gestuurd. Ik hoop dat er iemand iets mee gaat doen. HBD ers zijn piraten.

  Ik heb mezelf eind 2010 in geschreven bij de KvK, omdat ik een KvK nr nodig had voor mijn experimenten met webshops en online betaaltechnieken. Ik heb omdat dat moets maar een branche opgegeven. Detailhandel. Toen ik dat deed werd mij niet verteld wat daar de consequentie van was. Dat ik dan ook ineens heffingen zou krijgen.
  De rekeningen die ik van HBD binnenkreeg deed ik eerst af als spookrekeningen omdat ik de naam en organisatie niet ken. Maar nu blijkt die dus echt te bestaan en moet ik echt serieus geld €335 incl aanmanings en incasso kosten betalen. VOOR NIETS. Ik ken ze niet heb nooit om ze gevraagd en ze doen niets voor me. Ik voel mij zo opgelicht. En ik begrijp inmiddels met mij veel meer mensen.

  Reply
 • Michael 24 september, 2012, 16:03

  Hallo allemaal,

  Nou kijk maar uit met het hbd, ze kunnen overgaan tot beslaglegging zo hebben ze bij mijn beslag gelegd op me voertuig echt belachelijk. En waarvoor ik dan de 179,90 moet betalen is totaal niet duidelijk. Nu zou ik dus toch moeten anders komen ze me auto weg halen. WAT EEN OPLICHTERS ZEG

  Reply
 • barbara 14 november, 2012, 23:21

  ook wij hebben een rek gekregen , gelukkig niet zoveel als de rest maar ook bij ons is er niets verteld over die HBD bij KVK en wij hebben ons alleen maar ingeschreven omdat je dan ideal kon aan vragen !! ik ben voor om te protesteren idd nooit van gehoord !

  Reply
 • melanie 24 november, 2012, 14:45

  Jeetje zeg. Wij hebben net een webwinkeltje. Moest registreren bij KvK vanwege de inkoop, en dan nu gewoon een rekening. Gelukkig een paar heffingen omdat wij pas in augustus zijn gestart maar wat wij moeten betalen is zowat nog meer dan onze omzet. Door dit soort bedrijven moeten wij zelfs betalen om onze webwinkel draaiende te houden. de staat zeurt dat er steeds minder bedrijven zijn. Goh, vind je het heel erg vreemd? Wij zijn ook van plan om te stoppen als wij idd deze rekening moeten betalen. Zo kunnen winkeliers niet eens overleven!

  Reply
 • Karin 24 november, 2012, 17:59

  Ongelofelijk.
  Ik besta nog maar kort met mijn webwinkeltje, en het loopt niet zoals ik zou willen. Geef nu meer uit dan er binnenkomt. Hoe denken ze dat ik het bedrag van 74,50 kan betalen? Waar gaat het geld naar toe?
  Bij KvK hebben ze ook niets gezegd. Wie moeten we nu aanspreken, het KvK omdat ze informatie niet verstrekken, of HBD die volgens de wet ons gewoon rekeningen kan sturen die we MOETEN betalen?

  Reply
 • carla 29 november, 2012, 10:18

  ikzelf kreeg ook een rekening van €149,95
  heb ook bijna geen inkomsten uit de webwinkel
  het is een uit de hand gelopen hobby en wat ik verdien moet ik weer omzetten in nieuw matriaal dus hou er tot nog toe nog niks aan over
  dus moet deze belachelijke rekening uit eigen zak betalen belachelijk
  ik had er ook nog nooit van gehoort en vondt de info ook niet duidelijk en kon er niet uit komen dus had ik gister de buurman laten kijken en die stuurde mij deze link
  weet iemand wat ik kan doen

  Reply
  • Herda 27 december, 2012, 23:08

   Ik heb een webwinkel en verkoop sieraden ( zelfgemaakt) vanuit huis. Ik heb geen mensen in dienst, geen winkel, het is een uit de hand gelopen hobby en wat ik verdien moet ik weer omzetten in nieuw matriaal dus hou er tot nog toe nog niks aan over Ingeschreven bij de KVK 29 september 2012
   Heb nu ,15 december, een factuur gehad over 2012 van Euro 50.05
   Heb niks, maar dan ook helemaal niks aan de zogenaamde “steun” van het HBD.Kan iemand mij adviseren hoe hier mee om te gaan

   Reply
 • Roy 30 november, 2012, 14:11

  Hier hetzelfde, ook een rekening terwijl de uitgaven momenteel al hoger zijn dan de inkomsten.
  Werk je fulltime + je eigen zaakje erbij voor die paar rot centen. Komen deze flikkers om de hoek kijken. die lachend hun handje op houden…
  De hardwerkende man en vrouw kan weer eens uitgeknepen worden.

  Wat mij opvalt is de grote woede die iedereen heeft ( en terecht ! ).
  Misschien is het voor ons alle het beste om massaal naar bijvoorbeeld Tros Radar te mailen over dit probleem.

  Reply
 • carla 3 december, 2012, 12:34

  dat zou mss geen gek idee zijn roy
  op het moment is iemand het voor mij aan het uitzoeken hoe het nu werkelijk zit

  Reply
  • Klaas 9 december, 2012, 15:57

   ook ik heb last van waar jullie allemaal ook last van hebben.
   Ben een kleine webwinkel in kanokarren en sinds januari 2012 ingeschreven bij de kvk als detailhandel in watersportartikelenen krijg in nov. een rekening van 229 euro, 79 euro standaardtarief en 150 euro bestemmingsheffing voor sportartikelen. Ze zijn knettergek daar in Den Haag. Dat kan ik helemaal niet betalen.
   Nu heb ik maar snel mijn inschrijving bij de kvk veranderd in groothandel in allerlei en maak ik gewoon 79 euro over en zie wel wat er gebeurd.
   Dit is puur iets om de staatskas te spekken.

   Reply
 • Julie 18 december, 2012, 21:42

  Ik vind het ongelofelijk.. en snap eigenlijk niet zo goed waarvoor ik nu moet betalen. Ik verkoop momenteel nog niets, maar ben het misschien voornemens in de toekomst. Heb dus geen webwinkel, niets.. Heb dit ook zo aangegeven bij de KvK en daar werd me geadviseerd het er in ieder geval vast bij te zetten als “neven” activiteiten. Zo gezegd, zo gedaan. Of ik nu wel even € 146,- “heffing” wil betalen. Waarop en wat willen ze heffen dan? Heeft iemand hier een idee van hoe hiermee om te gaan? Was in het geheel niet van plan om elke willekeurige factuur (van iets waarvan ik van het bestaan niet eens afwist en wat mij ook niet verteld is bij bijvoorbeeld het inschrijven bij de KvK) die me toegezonden wordt te gaan voldoen, alvorens exact te weten waarvoor en waarom ik geacht wordt te betalen.

  Reply
 • modern brands trading 20 december, 2012, 21:49

  Ook hier een factuur in de bus gekregen!

  Blijkbaar heeft deze organisatie nog steeds recht van spreken?
  Ging er eigenlijk vanuit dat dit de zoveelste spookfactuur was in mijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer. Ook mij is bij de kvk niks verteld over het bestaan van dit bedrijf!

  Ik ben sinds februari dit jaar een groothandel gestart in merkkleding wat ik weer verkoop aan websites en outletwinkels. Blijkbaar mag ik hiervoor 154,- afstaan aan deze afzetters!

  Mocht iemand nog tips of advies hebben hoor ik dat graag!

  mb-sales@live.nl

  Mvg Marcel

  Reply
 • Juls 24 december, 2012, 13:56

  Heb ook van het weekend een acceptgiro gehad van 210 eur. Ik maak cupcakes in mijn vrije tijd dus kom dan ook niet eens aan 210 EUR in de maand aan omzet laat staan winst. Heb afgelopen 2jaren geen hulp van geen enkel instantie gehad ben ook niet van plan te vragen dus waarom betalen voor iets waarbij je niks aan hebt.

  Is er niet een manier waarbij wij (de internet winkels) gezamelijk bezwaar kunnen maken? ik denk dat je in je eentje niks bereikt maar met meer sta je toch sterker……..

  ik staak liever mijn winkel dat ik dat betaal…..

  mvg
  Juls

  Reply
 • Marit 30 december, 2012, 23:32

  Yep en ook ik ben de sjaak….

  Reply
 • carla 3 januari, 2013, 12:15

  ik heb het uit laten zoeken maar ben wel verplicht te betalen
  maar heb bezwaar aan getekend was ook het advies want ik heb 2 rekeningen en dat slaat nergenst op
  dus wacht het maar af
  maar zal er dan wel mee moeten stoppen want heb het geld niet om te betalen
  dus dat hebben ze goed geregeld om mensn zo om zeep te helpn

  Reply
 • Theo 23 januari, 2013, 12:41

  Er bestaat een T-shirt opdruk “gij zult niet stelen, de overheid duld geen concurrentie”

  Yep, heb dus ook deze rekening ontvangen 79 euro heffing HBD + 79 euro bestemmingsheffing, je krijgt het bijna niet verzonnen.

  Nationale ombudsman heeft op hun site de mogelijkheid om om klachten ten aanzien van HBD te melden

  http://www.nationaleombudsman.nl/node/7569?idi=460&itype=instantie

  Wellicht als we dat nu massaal doen dat er iets aan gedaan kan worden aan deze oplichting.

  Reply
 • carina bakker 26 januari, 2013, 12:47

  Ik ben begonnen met een nagelstudio aan huis in 2009. mooi netjes ook bij de kvk geregistreerd. Tja ik verkoop bij mij thuis ook huidverzorgingsproducten aan mijn cliënten. Dus, zo geregistreerd. als volgende kreeg ik van deHBD een heffingsaanslag, geheven over verzamelinkomen.. Nu is het zo dat ik nog 32 uur voor de baas werken.. Dus mijn verzamelinkomen is hoger dan die 18 000 nogwat.. dus volle pond betalen graag. Intussen heb ik sinds 1 jaar een webshopje erbij.. maar ik werkte nog steeds voor mijn baas en mijn bedrijfje lijd nog een verlie/ breekt net gelijk.. dus weereens is 99.5% van mijn verzamelinkomen van de baas waar waar ik nog steeds 32 uur in loondienst werken. Weereens moet ik van de HBD toch de volle pond betalen.. alle telefoontjes krijg ik niets positiefs van terug. Alle Brieven die ik sturen per post worden niet op gereageerd.. nu krijg ik herinneringen en moeten snel betalen.. Terwijl ik nog wachten op tig brieven die ik gestuurd hebben waarop ik absoluut geen reactie hebben gehad.
  Enige raad van hoe om hiermee om te gaan?.

  Reply
  • wim van den Brink 4 juli, 2013, 14:26

   Beste Carina,

   Als je enkel manicure bent dan val je niet (!) onder de werking van het HBA, zie bijgaande link http://www.st-ab.nl/wettennr05/0643-031_Instellingsbesluit_Hoofdbedrijfschap_Ambachten.htm

   Bijlage drie van het instellingenbesluit vermeld welke vormen van bedrijf onder de werking van HBA vallen. Manicure valt buiten (!) het schoonheidsbedrijf. Zie onder kopje ” Uiterlijke verzorgingsambacht” laatste zinsnede.

   Schrijf HBA maar een brief (bewaar kopie exemplaar) dat manicure buiten werkingsfeer valt van het HBA en dat zij alle betalingen aan je dient te restitueren wegens onterechte inschrijving in het HBA. Verwijs naar INSTELLINGSBESLUIT HOOFDBEDRIJFSCHAP AMBACHTEN artikel 3 dat manicure conform bijlage drie van dit besluit niet valt onder het schoonheidsverzorgingsbedrijf.

   In elk geval 2013 niet betalen.
   Mijn vriendin heeft ook een zeer bescheiden manicurebedrijf (met inderdaad praktisch geen winst) en die onzin van het HBA accepteerde ik niet waarna ik de wetgeving heb uitgeplozen.

   Ik heb van HBA gelijk gekregen + brief van hen dat haar bedrijfje uit het HBA werd geschreven (nov 2012).

   Succes.

   Groeten,
   Wim vd Brink

   Reply
 • Kevin 7 februari, 2013, 16:37

  Mitch bedankt voor deze post!

  Na enkele jaren ellende te hebben gehad met HBD, omdat ik een eenmanszaakje erbij had die nagenoeg geen winst draaide, betaalde ik de rekeningen van HBD niet en vroeg verlaging aan.

  Hierop kreeg ik echter geen reactie van de HBD, dus na loop van tijd kwam het in het vergeet hoekje. Totdat ik na twee jaar een HBD incasso bureau op mijn dak kreeg. Na veel gezeur toch maar betaald aan het HBD, omdat ik dacht anders aan het kortste eind te trekken.

  Toen kreeg ik voor het laatste jaar nog een acceptgiro van HBD, terwijl het bedrijfje 0 omzet draaide en later opgeheven werd. Dus met mijn ervaring van eerder, direct bij het HBD aangeven dat er geen omzet gedraaid werd inclusief bewijs. Tot mijn verbazing geen reactie van het HBD, tot dat ik vandaag een brief kreeg dat de 6 weken om te reageren om zijn.

  Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat mijn bloed begon te koken, dus bedacht me dat ik wel eens op google kon gaan kijken of er meer mensen hier last van hebben en of er iets aan te doen is. Mijn zoek term was dan ook ‘HBD oplichters’.

  De eerste twee zoekresultaten van HBD oplichters waren van forums, maar op de derde plaats dit artikel van Mitch, wat er voor zorgde dat ik de HBD weer kon vergeten.

  Waarom ik HBD weer kan vergeten?

  Ik kan verder met mijn zoektocht om iets te doen aan de € 79.00 euro die ik nu onterecht moet betalen aan HBD. Dit houd in mijn e-mails opzoeken die ik gestuurd heb inclusief de scans van de jaaropgave. Dan contact opnemen met een callcenter miep van HBD waardoor ik nog meer gefrustreerd raak, waarschijnlijk nog een brief moet schrijven. Met het resultaat dat de HBD er niets mee doet en over een paar weken weer een incasso brief van HBD op de deurmat heb. Kortom: Dit zal me veel tijd en frustratie kosten, met als bonus, dat het me nog meer geld kost dan die € 79.00.

  Wat ik veel beter kan doen, is die oplichters gewoon die € 79.00 betalen en het snel vergeten. Die tijd die ik nu bespaar kan ik veel beter gebruiken om content te genereren voor mijn websites, zodat ik ook extra bezoekers zal krijgen, net zoals deze post van Mitch.

  Hopelijk heb ik met deze post er voor gezorgd dat je nog iets beter gevonden wordt op HBD oplichters :p Zodat meerdere internet ondernemers hier op terecht komen en geen tijd meer stoppen in HBD.

  Reply
 • Jan 2 maart, 2013, 15:55

  Het is definitief dat de HBD zich per 31 dec. 2013 zal opheffen, dit staat op de site van de HBD zelf onder bestaansrecht.
  Vandaag kreeg ik helaas nog wel even een factuurtje van een 110 euro in de bus met de vraag of ik deze nog eventjes wilde voldoen. Ik verwacht dat enkele bestuursleden zicht een vertrek bonus hebben toegedeeld.
  Het is belachelijk dat er nog geld geduwd moet worden in een dood paard?

  Reply
 • Marnix van der Pol 2 maart, 2013, 16:03

  HBD wordt opgeheven per 2014. Ontvang net de nieuwe rekening 2013. Maar liefst e 110 . Schandalig. Waarom organiseren we niet met z’n allen dat niemand betaalt, dan kunnen ze niks

  Reply
  • Florine 1 april, 2013, 20:45

   Ben helemaal met je eens. Maar ik vraag me af of dat gaat helpen. Ik heb ook gelezen da ze in 2014 verdwijen. Wat is het nut om nu te betalen. We hebben nog 9 maanden te gaan voordat het 2014 is.

   Reply
 • Marcel 9 maart, 2013, 18:32

  Ja, hier ook weer de jaarlijkse rekening van HBD. Nu maar liefst 110 euro ipv 79 euro…. Waarom dat staat er niet bij. En ik heb totaal niets aan deze mensen als kleine webwinkelier. Gelukkig wordt die club eind dit jaar opgeheven. Had al jaren eerder moeten gebeuren.

  Reply
  • low budget repairs 30 maart, 2013, 14:02

   ze willen nog even gauw hun zakken vullen daarom is het 110 euro

   Reply
 • low budget repairs 30 maart, 2013, 14:00

  ze doen niks voor de winkeliers alleen maar geld aftroggelen van ondernemers dat is hun hoofdzaak.
  als je belt en ze vraagt wat er met de opbrengsten gebeurd is er niemand die je daar een antwoordt op kan geven.

  het zijn net als andere instelling oplichters

  Reply
 • Florine 1 april, 2013, 20:43

  Inderdaad vraag ik me af wat de HBD voor de detailhandel doet. Vorig jaar kreeg ik opeens een rekening van EUR 170,00 met een zogenaamde korting(?) van 50%. Ik heb bezwaar aangetekend omdat we pas starten en nog niet veel verdienen. Na 3 maanden kreeg ik een antwoord met nu het volledig bedrag !!! Of hebben ze mijn brief genegeerd of niet ontvangen. Ik ga ze bellen. Maar….. ik vond op Google een artikel over de HBD. Het schijnt dat ze in 2014 verdwijnen en worden overgenomen door Economische zaken en dat de heffingen volledig verdwijnen.
  Wie heeft hier iets over gelezen?
  Florine

  Reply
  • Rik 19 april, 2013, 14:34

   HBD krijgt geen subsidie meer en zal in 2014 niet meer heffen idd.

   Reply
 • Joost 2 april, 2013, 14:57

  Gelukkig ben ik niet de enige die dit schandalig vind…
  Door het adreswijziging niet aan HBD door te geven ineens E208 ipv E30 zoals voorheen betalen… De webshop van mijn vriendin maakt geen winst, dit is dus een hoog bedrag. Maar HBD heeft geen enkele poging ondernomen om het goede adres te krijgen (zoals o.a. bij kvk, waar ze in 1e instantie ons gevonden hebben). Ook geen email of telefoontje. Maar gelijk naar een incassobureau, waar ze zich nu ook achter verschuilen.

  Bij welke instantie kan ik een klacht kwijt?

  Reply
 • Bas 3 april, 2013, 10:08

  We lopen al een paar jaar te touwtrekken met deze kansloze organisatie. Als hobby doen pa en ik wat wijnverkoop/advies naast ons reguliere werk (en nee, geen (web)winkel).

  Pa is aardig in de weer geweest met die sulletjes daar, die niet eens begrijpen wat ze zelf schrijven. Naar mijn weten hebben wij nooit betaald (na eindeloze brievenwisselingen) en kwam er zelfs een brief dat dat niet meer hoefde te gebeuren (sorry, ins en outs weet ik zelf even niet). We werden in het ‘gelijk’ gesteld.

  Echter kwam er onlangs gewoon weer een rekening én aanmaning binnen. Hoera, hoera! Zijn het ongeschoolde straatcrimineeltjes die daar aangenomen worden bij HBD? Mensen met een korte termijngeheugen? Wat een triest zooitje die HBD…snel de nek omdraaien die organisatie!

  NB Wat zal ervoor in de plaats komen? Huis-aan-huis maffia en contante betaling?

  Reply
 • Rik 19 april, 2013, 14:36

  Reply
 • Leo 4 mei, 2013, 13:40

  Goede dag,
  Ik hoop ook dat deze nutte loze zakken wassers snel de biezen mogen pakken ! om zo kans loos de nog werkende mensen geld af te troggelen !

  Reply
 • Martijn 6 mei, 2013, 12:32

  Het HBD is een totaal waardeloze, nutteloze en bureaucratische instelling!
  Jaren lang krijg ik elk jaar een heffing, elk jaar maak ik bezwaar. Het ene jaar wordt het gegrond verklaard, het andere jaar weer niet, hoe is dit mogelijk? Aan mijn bedrijf is niets veranderd, sterker, ik heb van alles bij de KvK aangepast zodat er NERGENS meer iets met detailhandel voor zou komen, en toch blijven we heffingen krijgen.
  Reacties op bezwaarschriften laten werkelijk maanden op zich wachten. En ze geven na een paar jaar aan dat ze toch niet het bezwaarschrift van 3 jaar terug hebben ontvangen dus of ik alsnog maar even wil betalen?

  Werkelijk niet te geloven, wat een klote club is dat zeg! Hun administratieve systemen kloppen gewoon niet, de organisatie is totaal verward en functioneert als in een ontwikkelingsland. Er gaat daar heel veel mis!

  En dan de vraag wat ze eigenlijk voor je doen… dat is zeer onduidelijk en niets anders geweest dan een melkkoe. Waar ik me het meest aan gestoord heb is dat je bij de KVK niet wordt verteld dat een dergelijke instantie geld komt innen. Daar heb ik niet voor getekend, het is me nooit verteld en toch mag het gewoon.
  Persoonlijk vind ik dat hier een grote zaak van gemaakt mag worden waarbij ALLE bedrijven AL het geld dat ooit gestort is aan deze partij, terug horen te krijgen omdat het onrechtmatig is verkregen zonder duidelijke voorwaarden die vooraf vermeld zijn!

  Ook mag er met een dikke vinger naar de overheid worden gewezen voor het totale onvermogen waarmee deze partij in de gaten werd gehouden of is bestuurd. De overheid heeft dit laten gebeuren, potje breken, potje betalen zeg ik!

  Met veel genoegen heb ik vernomen dat ze er in 2014 mee op gaan houden, maar dat is eigenlijk nog niet voldoende. Ik vind dat deze partij die werkelijk niks heeft bewezen, onrechtmatig heeft gehandeld waarbij ook de overheid een grote verantwoording heeft, al het geinde geld dient terug te betalen aan de ondernemers in Nederland die al hun buik vol hebben van alle belastingen en heffingen!

  Want een schande dat ons belastinggeld is gestoken in dit soort initiatieven als het HBD!!!

  Reply
 • Robine 24 mei, 2013, 15:47

  Ook ik krijg zojuist doodleuk een incasso brief van 133 euro. Wat een boevenbende. Ik heb ze meteen even opgebeld.

  Dat ging ongeveer zo:

  HBD: Goedemiddag, HBD

  ik: BEN IK EINDELIJK AAN DE BEURT NA 20 MIN IN DE WACHT TE STAAN, IK HEB ME NOOIT BIJ JULLIE INGESCHREVEN EN IK HEB NOOIT EEN HERINNERING GEHAD. IK BETAAL DEZE REKENING NIET, JULLIE ZIJN EEN STEL OPLICHTERS, IK HEB EEN WEBSHOP, GEEN WINKEL! ALS JULLIE ME NIET DIRECT UITSCHRIJVEN GA IK JULLIE IN GEBREKE STELLEN! JULLIE DOEN NIKS VOOR WEBWINKELIERS!

  HBD: sorry mevrouw maar als u wilt weten wat we doen voor webwinkels verbind ik u nu door met iemand van de afdeling informatie. heeft u een klein momentje?

  ik: NEE IK HEB GEEN ZIN MEER OM GELD AAN JULLIE TE VERSPILLEN, TOT ZIENS!

  Wat een heerlijke opluchting 🙂 Helaas zal ook ik er niet aan ontkomen deze oplichting te moeten betalen. Wat gaan we eraan doen? Collectief aanklagen?

  Reply
 • Chris 13 juli, 2013, 15:15

  Wat is dit voor land, je mag hier gewoon organisaties starten die gewoon 90% van de mensen oplicht ( die ze geen eens helpen ) en misschien 10 % wel beetje helpen pas als er iets gebeurt.

  Nederland begint steeds meer en meer een klote land te worden, dit is niet normaal . Wil je iets beginnen wordt je gepakt, ga je iets beginnen wordt je gepakt. Ga je mensen beroven of wiet verkopen: aai over de bol max max een dagje de gevangenis in en thats it, wat een klote regering . Het ergste van allemaal is alle partijen zijn oplichters alle partijen denken alleen aan hunzelf, het is tijd dat wij moeten opstaan !

  Reply
 • imran 15 juli, 2013, 12:58

  Ik ben zeker voorstander van collectief aanklagen. Hoe zet je zo iets op?

  Als iemand hier ervaring mee heeft wil ik me graag bij diegene aansluiten!

  Contact met mij kan opgenomen worden via het contactformulier op de website waar je komt als je op mijn naam klikt!

  Reply
 • Joske 18 juli, 2013, 18:23

  reactie!

  Josje,
  We hebben de Tweede Kamer om een uitspraak gevraagd om de heffingen stop te zetten. Afgewezen. Onbegrijpelijk.

  Met groet,

  Paul Ulenbelt
  SP Tweede-Kamerlid
  Postbus 20018, 2500 EA
  Den Haag

  Zucht….

  Reply
 • Harma van Hoorn 19 juli, 2013, 18:42

  Wij hebben een zaak in sportprijzen. Met een online winkel. Wij leveren sportclubs ed. Ik heb bezwaar gemaakt op 5 maart 2013 over de rekening van 2012, ook veel te laat ontvangen, omdat wij een groothandel in sportprijzen hebben ipv detailhandel. Dit bezwaarschrift is ongegrond verklaard. ik kreeg pas op 20 juli antwoord. Ik al gedacht daar hoor ik niets meer van. Kan ik de HBD nu nog in gebreke stellen? Wat ik zo lees op internet wel. Wie weet het?

  Reply
 • Jos 22 juli, 2013, 03:22

  Er is maar een manier en dat is net zoals ik: niet betalen!!!!De afloop van de eventuele rechtzaak zal ik jullie laten weten. Ik laat me niet als een mak schaap naar de slachtbank leiden:-)

  Reply
 • Ad van Casteren 27 oktober, 2013, 19:41

  Mijn bedrijf bestaat sinds 1995, en elk jaar opnieuw staan de facturen van het HBA/HBD met stip bovenaan in de ergernis lijst. We hebben nog nooit iets aan het HBA/HBD gehad, we zullen er nooit iets aan hebben en een zichzelf respecterend bedrijf gaat ook niet vragen naar nutteloze diensten. Heffingen worden vastgesteld naar omzetten behaald in het verleden, naar werkelijk behaalde winst wordt niet gekeken. Wij zijn een bouw gerelateerd bedrijf en hebben door diverse faillissementen van klanten behoorlijke tikken opgelopen. HBA/HBD houdt nergens rekening mee/ is niet aanspreekbaar en is een ondoordringbaar administratieve vesting. Flanderijn mag al snel de zaken afhandelen.
  Ter info ik ben nu nog een heffing van € 3600,00 aan het betalen van 2010/2011. Daarna nog een van €1200,00 van 2012.Schandalige bedragen, schandalige praktijken en een van de grootste ergernissen van het ondernemen. Betalen is geen probleem maar dan aan bedrijven of instanties die er toe doen. HBA/HBD, voor bedrijven door bedrijven is de slogan, HBA/HBD tegen bedrijven zou en kreet zijn die de activiteiten van de instanties beter dekt. Nu maar hopen dat het kabinet doorzet, het is niet meer van deze (slechte economische) tijd om deze organisatie in stand te houden.

  Reply

Leave a Comment